Največja umetnost je ohraniti mir v sebi, ko okoli nas divja kaos

»Mir na svetu se začne pri tebi. Ne dovoli, da bi vedenje drugih uničilo tvojo notranjo spokojnost.« - Dalajlama

Največja umetnost je ohraniti mir v sebi, ko okoli nas divja kaos (foto: profimedia) profimedia
27. 2. 2022

Zgornjo misel lahko uporabimo kot glavno smernico učinkovite duhovne prakse, družbenega delovanja in mirnega življenja. Ne pustimo, da vedenje drugih skali mir, ki se nahaja v nas. 

Za vse tiste, ki si želimo svetu prispevati nekaj dobrega, je to smer, v katero bi se morali napotiti. Zelo pomembno je, da vsak dan postajamo boljša različica samega sebe. Da se trudimo postati uravnoteženi, čuječni, mirni in prizemljeni. Še posebej v tako kaotičnih časih, kot sedaj. Največja umetnost je ohraniti mir v času, ko okoli nas divja kaos.

Svoj notranji mir bi morali postaviti na vrh svojih prioritet!

Predstavljajte si, da bi v veliki reki z močnim tokom zagledali skupino ljudi, ki se utaplja. Če bi brez premisleka skočili v reko, da bi jih rešili, bi se utopili še vi. Če pa lahko tudi v stresnih situacijah ostanete mirni, veliko hitreje pridete do bolj učinkovitih rešitev. Bolj preudarna ideja bi bila, da ostanete na kopnem, za drevesa zavežete nekaj vrvi in jih vržete proti utapljajočim, da se jih oprimejo. Če bi se vseeno raje podali v reko, bi bilo pametno, da imate na kopnem nekaj prijateljev, na katere bi se z vrvmi pritrdili, preden bi se podali v divji tok... Druge (in sebe) boste veliko verjetneje rešili, če boste ohranili mirno glavo, namesto da bi zagnali paniko.

Izboljšajmo sebe in izboljšali bomo svet

Vsakič, ko vklopimo novice, lahko vidimo, da se na našem planetu dogajajo krivice, nasilje in trpljenje. Včasih smo tiho, včasih spregovorimo in ukrepamo. A kot posamezniki na to nimamo pretirano velikega vpliva.

Toda to, kako delujemo v družbi, kako se vedemo in kaj govorimo – to je eno področje tega sveta, na katerega imamo največji vpliv. In zaradi tega tudi največjo odgovornost. Samo s tem, da najprej začnemo spreminjati sebe – v bolj miroljubne, ljubeče in razumevajoče – lahko prinesemo večji mir, ljubezen in modrost na našo Zemljo.

Torej: če želimo izboljšati svet, začnimo pri sebi.

Vir: Christopher Chase

Poglejte si še: SENSA podkast: MEDITACIJA za mir in notranjo moč