Napadi panike in občutek, da niste vredni sreče

Izmed vseh vzvodov, ki v nas puščajo zelo globoke brazgotine, je izguba varnosti. Takrat naše telo in čustva, um in srce reagirajo tudi na lepo plat našega bivanja in marsikdo v teh 'srečnih' trenutkih občuti tesnobo, notranjo stisko ... Razmišljajte o sebi, svojih potrebah, željah in o tem, kdo v resnici ste.

Napadi panike in občutek, da niste vredni sreče (foto: pexels) pexels
17. 3. 2021

Napadi panike

Nekateri posamezniki doživijo napad panike v situacijah, v katerih bi večina ljudi bila srečna in zadovoljna. A verjetno je marsikdo med vami že občutil tesnobo, notranjo stisko, kar se je manifestiralo še na fizični ravni, in sicer kot pretirano hitro bitje srca, lepljivo potenje in občutek, kot da bi želela 'skočiti iz lastne kože'.

Kaj se dogaja? Poenostavljeno povedano, vaše telo in čustva, um in srce reagirajo na lepo plat vašega bivanja. Ker pa ste bili v zgodnjem otroštvu najverjetneje zasmehovani od staršev v smislu 'iz tebe ne bo nič', 'neumna si', 'nisi zmožen popolnoma ničesar narediti' in podobna čustvena poniževanja ter nasilje, ste razvili obrambne mehanizme in sisteme, ki vas v vaši odrasli dobi definirajo v smislu vaših reakcij na podobne situacije.

In če so vas med odraščanjem psihično in čustveno zlorabljali vam pomembni odrasli, (običajno so to starši), globoko v sebi občutite praznino in se zavedate, da se vam ne morejo in ne smejo dogajati pozitivne in vesele, osrečujoče vsebine.

Tako ste stari recimo 35 let, uredili ste si življenje, ki ga delite s partnerjem, imate otroke, a vseeno je del vas odmrl. In ko se soočite z mirom, z zunanjimi okoliščinami, ki bi vas lahko zazibale v veselje in notranje zadovoljstvo, se v vas hitro vklopi alarm v smislu 'nisi vreden' a tega miru in sreče', posledično pa sledi napad tesnobe in/ali panike.

Vidite, kako sta naše telo in um povezana?

Kako nas definirajo vsebine iz otroštva, ko smo bili nemočni in prepuščeni na bolje ali slabše vzgojno in čustveno opremljene starše, ki so v nas znali poudariti pozitivne plati ali pa so nas znali pahniti v brezno strahu, zlorab, manipulacij in drugih besednih in neverbalnih poniževanj.

Izmed vseh vzvodov, ki v nas puščajo zelo globoke brazgotine, je pomembna izguba varnosti.

Ko se majhen otrok sooča s tem, da se ne počuti varnega, da starša ne briga preveč, kaj se z njim dogaja, ko se starša ukvarjata s čustvenim ali fizičnim nasiljem enega nad drugim, je otrok tisti, ki obstane v vakuumu praznine in ga je strah. Globoko v sebi se zaveda, da se ne more počutiti varnega.

Pogovorite se sami s seboj ali obiščete strokovnjaka, s pomočjo katerega boste ozaveščali tiste ogrožajoče vsebine globoko v sebi, ki v prijetnih situacijah sprožajo napade. Ko boste vedeli, da ste vredni biti srečni in da ne bo nič narobe, če občutite mir in zadovoljstvo, bodite prepričani, da se bodo tudi ti zelo neprijetni napadi prenehali. Seveda je to dolga pot, ki od vas terja samozavedanje, delo na sebi in trdno voljo.

Rezultat je lahko zelo dober in vam spremeni življenje na bolje, le garanja na sebi in s seboj se ne smete ustrašiti.

Ko boste imeli začetne krize, vztrajajte z mislijo, da boste še dolga leta živeli bolj srečno in polno.

Ja, sliši se pocukrano, a ker imamo eno bivanje tukaj in zdaj, sem prepričana, da se splača vložiti v ljubezen do sebe, in energijo ter trud v to, da nam je na dolgi rok boljše.

Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok v Lisi

Poglejte si še: