Naravne katastrofe lahko rešimo samo tako, da spremenimo sebe

Grozote, ki so trenutno dogajajo, so samo posledica našega življenja.

Naravne katastrofe lahko rešimo samo tako, da spremenimo sebe (foto: Profimedia) Profimedia
21. 7. 2022

Vsi vemo, kakšne grozote se dogajajo po Krasu. Ob pogledu na goreča drevesa se mi trga srce in skrbi me, koliko časa bo to krasno območje potrebovalo, da si opomore. Boli me srce, ko vidim zaskrbljene ljudi in družine, ki so zaradi katastrofe izgubile vse imetje.

Po drugi strani je lepo videti, kako smo ljudje stopili skupaj in dokazali, da nismo izgubili svoje človeškosti. Cela Slovenija diha s Krasom, zbira donacije za gasilce ter ponuja namestitve ljudem, ki so ostali brez strehe nad glavo. Do solz me gane, ko vidim, kako smo si še vedno pripravljeni pomagati.

Si pa ob vsem tem ne morem pomagati, da se ne bi vprašala, kakšen je naš načrt. Bomo res ob vsaki katastrofi zbirali donacije, vzroku pa ne bomo namenili niti minute našega časa? Bomo živeli tako, kot živimo in dalje lepili obliže na našo Zemljo, dokler ta ne bo nekega dne tako močno ranjena, da bo preprosto izkrvavela?

Kdaj bomo začeli odpravljati vzroke katastrof?

Naravne katastrofe so bile od zmeraj prisotne, lahko pa v zadnjih letih opažamo, da jih je vedno več. To je nekaj, kar stroka napoveduje že dlje časa, mi pa si zatiskamo oči.

Dejstvo je, da za našo Zemljo skrbimo slabo. In to, kar se dogaja, je samo posledica naših življenj in odločitev. Naš dom dobesedno trpinčimo zaradi lastnega užitka, nato pa smo šokirani, ko ta začne umirati. 

Morda se na trenutke zavedamo, kaj počnemo, a to radi hitro pozabimo. Radi se vrnemo v udobje našega življenja in se pretvarjamo, da ni nič narobe. Naša težava je v tem, da take katastrofe hitro pozabimo.

Se spomnite požarov v Avstraliji pred slabimi tremi leti? Tudi takrat smo vsi bili šokirani in množično smo pošiljali donacije, nato pa smo na to pozabili in se premaknili naprej s svojim življenjem.

Ni še prepozno, da popravimo svoje napake

Tega ne pišem zato, da bi komur koli vzbudila slabo vest. Pišem zato, ker imam še vedno upanje, da smo lahko boljši. Ko vidim, kako stopimo skupaj v katastrofah, čutim, da je človeškost še med nami in ravno zato to pišem.

Rada bi nas vse skupaj spodbudila, da začnemo bolje skrbeti za naš planet, naš dom. Skrajni čas je.

Tukaj je nekaj idej, kaj lahko vsak od nas naredi za bolj zdrav planet:

  • Zmanjšajmo uporabo plastike;
  • Zmanjšajmo uporabo avtomobilov, letal ter drugih vozil;
  • Pridružite se akcijam pogozdovanja;
  • Kupujmo trajnostne izdelke, pridobljene na okolju prijaznejši način (hrana, oblačila, igrače, higienski izdelki...);
  • Pridelujmo si svojo hrano;
  • Zmanjšajmo uporabo živil živalskega izvora;
  • Kupujmo samo tisto, kar resnično potrebujemo.

Še več idej, kako pomagati planetu, najdete TUKAJ.

Vem, da vse to že veste. Verjamem pa, da včasih potrebujemo opomnik. Žal mi je, da je ta opomnik prišel v obliki tako velike katastrofe, a srčno upam, da se bomo iz tega nekaj naučili. Da bomo resnično stopili proti spremembi. Vsi. Skupaj.

Vem tudi, da je težko v svoje življenje vnesti drastične spremembe. Najlepše pa je to, da vam jih ni treba. Vsak dan naredite en majhen korak proti lepšemu svetu. Morda se danes odpravite v trgovino s svojo vrečko. Jutri se odpravite v službo s kolesom. Naslednji teden si privoščite en "brezmesni dan". Počasi, v svojem tempu. Karkoli boste naredili v smeri za zdrav planet je boljše, kakor če ne boste naredili ničesar. 

Ne pozabite; nobena donacija ne bo planetu pomagala toliko, kot bi mu pomagala sprememba v življenjskem slogu.