Ne glede na to, kako ste jezni, v odnosih nikoli ne izrecite TEGA

24. 5. 2023
Deli
Ne glede na to, kako ste jezni, v odnosih nikoli ne izrecite TEGA (foto: Profimedia)
Profimedia

Tudi ko smo jezni, je pomembno, da poskrbimo za zdravo komunikacijo.

V odnosih lahko zaradi različnih čustev izrečemo nekaj, kar kasneje obžalujemo. Tudi, če se nato opravičimo, pa je škoda že narejena. Z besedami lahko močno prizadenemo drugo osebo in s tem skrhamo odnos, ki ga imamo.

Ne glede na to, kako se počutimo, je pomembno, da se v odnosih izogibamo izjavam, kot so: "TI VEDNO..." in "TI NIKOLI..."

"Nikoli me ne poslušaš."

"Zakaj se nikoli ne strinjaš z mano?"

"Zakaj se vedno odločaš brez mene?"

"Ti vedno zamujaš!"

S takšnimi izjavami popolnoma posplošimo vedenje druge osebe. V resnici se v življenju redko kdo stalno obnaša na nek način. Takšne generalizacije lahko drugo osebo močno prizadenejo, saj se počuti obsojano in nemočno, da bi popravila situacijo.

Zaradi občutkov nemoči, da bi popravil situacijo, se bo človek na takšne obsodbe najverjetneje odzval na dva načina:

  1. Z obrambo: konflikt bo eskaliral in prišlo bo do večjega prepira.
  2. Z umikom: oseba se bo oddaljila od situacije in se zaprla vase.

Karkoli se zgodi, pa je jasno eno: s takimi stavki bomo ostali v začaranem krogu nesporazumov in težave ne bomo rešili.

Kateri pristop je primernejši?

V konfliktih je najbolj smiselna uporaba "jaz" stavkov. Osebi povemo, kako se mi počutimo in kako mi doživljamo njeno obnašanje. Obenem ji pojasnemo, kaj bi si želeli.

"Kadar počneš ______, me to zelo prizadene/potre/razjezi. Želel/-a bi si, da storiš _______."

"Kadar me ne poslušaš, ko ti nekaj razlagam, me to zelo prizadene. Daje mi občutek, da ti moje mnenje ni pomembno in to me res potre. Ko boš pripravljen/-a, bi želel/-a, da mi prisluhneš."

Na ta način poskrbimo, da se oseba ne počuti tako ogroženo, saj izhajamo iz sebe in svojega doživljenja. Svojo stisko izrazimo na odrasel, mirnejši, spoštljivejši način, kar drugi osebi omogoči, da se tudi sama mirneje odzove. Zaradi tega lahko konstruktivnejše pristopimo k reševanju težave.

Predvsem pa je koristno, da ne pričakujemo, da bo oseba znala brati misli, temveč jasno izrazimo, česa si želimo in kakšna so naša pričakovanja.

Z jasno, umirjeno in spoštljivo komunikacijo, lahko bistveno izboljšamo odnose in se z osebo še bolj povežemo ter skupaj ustvarimo ljubeč, globok odnos.

Prirejeno po: Vesna Ambrož