Nenapovedan test: Kaj je na papirju?

Če bi dobili prazen list papirja s črno piko na sredini, kaj bi videli? 

Nenapovedan test: Kaj je na papirju? (foto: profimedia) profimedia
5. 1. 2017

Nekega dne je učitelj pripravil učencem nenapovedan test. Kakšna groza, so si mislili učenci!

Razdelil je liste po klopeh, ko je imel vsak svoj test, jim je dovolil, da ga obrnejo.

Na njihovo presenečenja, na drugi strani lista ni bilo vprašanja, le črna pika na sredini lista. Profesor jim je rekel, naj napišejo, kar vidijo. Malce zmedeni učenci so pričeli pisati.

Na koncu je na glas prebral vse rešene teste. Vsi, brez izjeme, so opisovali majhno črno piko na sredini lista, obrazložili njeno pozicijo in podobno. Ko je prebral vse, jim je razložil namen naloge.

"Ne bom vas ocenil, želim pa, da razmislite o tej nalogi. Nihče izmed vas ni pisal o belem papirju, vsi ste se osredotočili le na tisto črno piko sredi papirja. Podobno se dogaja v življenju. Vedno se osredotočamo na slabo, na tiste majhne črne pike. Življenje je dar, ki ga moramo vsak dan praznovati. Če se bomo osredotočali le na slabo: pomanjkanje denarja, bolezni, težave v odnosih, razočaranja, bomo pozabili, da obstaja okrog nas svetloba... Temne pike so zelo majhne v primerjavi z vsem, kar imamo dobrega v življenju. A prav te onesnažijo naš um. Obrnite pogled stran od črne pike, osredotočite se na svetlo stran papirja."