Neravnovesje med žensko in moško energijo

Vsi imamo v sebi moško in žensko energijo. Kako pa se kažejo naša neravnovesja? 

Neravnovesje med žensko in moško energijo (foto: profimedia) profimedia
12. 8. 2022

Kdaj smo v stiku z žensko energijo? 

Vsakič ko, na primer, jeste okusno hrano in uživate ob njeni slastnosti, vas prežema ženstvena energija. Povezani ste s svojimi čuti in občutljivi za to, kar doživlja vaše telo. 

V trenutkih, kadar opazujete sončni zahod, ste v stiku z naravo, cenite kakršen koli čuten doživljaj, pa naj ste moški ali ženska, se v vas pretaka ženstvena energija. 

Nekateri moški in ženske se v svoji ženstveni energiji počutijo manj lagodno kakor v moški. Zato jo zavračajo ali se ji odrekajo zaradi načina vzgoje, ki so ji imeli, kulture ali travmatičnih izkušenj.

Eden od znakov njenega zavračanja pri posamezniku je delna nesposobnost uživati v čutnih doživljajih, vključno s spolnostjo. Taka oseba, moški ali ženska, pred spolnim radostmi zakrkne. Ni se sposobna sprostiti in prepustiti. Namesto tega je nagnjena k dlakocepskem hlepenju za ciljem, napeta in nesposobna docela predati se v intimnem sprejemanju. 

Kaj pa, če nismo v stiku z moško energijo?

Nekateri ljudje nosijo v sebi prepreke, ki ovirajo tok moške energije. Bega od ene stvari do druge, ovirajo ga prijatelji in družina. Začeto delo le redko dokonča. Težko se otrese zasvojenosti, pa naj je to droga, alkohol, hrana ali odnos.

V razmerju, ki ga obvladuje zloraba, en partner zelo pogosto težko odide, pa čeprav bi mu to najbolj koristilo. Do tega pride zato, ker je oseba z razmerjem zasvojena. 

Če je vaša moška energija nezadostno razvita, se vam je težko disciplinirati, redno vaditi, zastaviti se dolgoročne cilje in jih doseči ter tudi oditi iz preživetega razmerja. 

Kakšne so ženske, kadar jih prežema moška energija?

Želijo si usmerjati ljudi okoli sebe in nadzorovati njihovo življenje. Niso voljne pomagati. Raje se posvečajo delu, kakor da bi se odprle ranljivim razmerjem s prijatelji ali ljubimci. Nekaj je prignalo njihovo ravnanje na moško stran spektra.

Morda so se naučila zavračati ženstvenost, ker so v otroštvu doživljale bolečino, kadar jih je vodila ženstvena energija; morda so bile spolno zlorabljene ali pa so z njimi grdo ravnali. Ženska s tovrstno dediščino iz otroštva se pogosto zelo težko polno izrazi v svoji ženstveni energiji. 

Umetnost polarnosti zahteva vešče vzgajanje tako moške kot ženstvene energije in hkrati zavestno sproščanje v srcu in telesu, kar velja za moške in ženske. 

Z razumevanjem sebe zmoremo prerasti vzorce iz otroštva in pričakovanja družbe, ki omejujejo našo sposobnost radostiti se, biti srečni v intimnosti naših razmerji in vse to ohranjati. 

Iz knjige Razkrita moška narava, David Deida

Preberite si še: Kdaj ženska ne bo doživela močnega vaginalnega orgazma?