Nika je odraščala v domu, kjer je bila pogosto "TIHA MAŠA". Kaj se ji dogaja danes?

Resnična zgodba o deklici, ki je odraščala v domu, kjer je bila "tiha maša" pogost pojav.

Nika je odraščala v domu, kjer je bila pogosto "TIHA MAŠA". Kaj se ji dogaja danes? (foto: shutterstock) shutterstock
28. 11. 2022

Danes 40-letna Nika je odraščala v hiši s staršema, ki sta imela velike težave pri razumevanju svojih lastnih čustev.

Ko je bila njena mama jezna, se je popolnoma zaprla vase. Včasih je ta "tiha maša" trajala več dni, včasih tudi tedne – in če so bila čustva močnejša: dolge mesece.

Nika je bila priča temu vedenju, pa tudi temu, kako je njen oče nezavedno omogočal mamino vedenje, ker se je v takšnih časih postavil v vlogo posrednika sporočil med njo in mamo. 

Če je bila njena mama sredi obdobja "tihe maše" in je želela nekaj povedati, je on predal to sporočilo mami. Nika se spominja večerje z družino, ko je njena mama šla mimo nje, kot da je sploh ne bi bilo tam. Ostala družina se je obnašala, kot da se nič ni zgodilo.

Takšno vedenje njene mame je vedno trajalo nekaj časa in se nato nenadoma, brez vidnega razloga, končalo. O tem nihče nikoli ni govoril.

Kot otrok je bila zelo disocirana in tesnobna. Že zelo majhna je spoznala, da lahko kadarkoli izgubi varno povezavo z mamo, če bo ta postala jezna. To disfunkcionalno vedenje jo je naučilo naslednje: ko so ljudje jezni nate, to pomeni, da si slaba oseba in si zaslužiš kazen.

V svojih dvajsetih Nika vstopi v ponavljajoči se vzorec izbiranja partnerjev, ki so karakterno zelo podobni njeni mami: anksiozni, čustveno zaprti in nagnjeni k izogibanju soočanja s težkimi situacijami.

S takšnimi ljudmi se počuti domače, hkrati pa do njih začne gojiti zamere. Vedno znova si govori, da so oni problem. Zavestno se še ne zaveda, da privlači ljudi, s katerimi lahko poustvarja svoj odnos z mamo. Izbrala si jih je z razlogom.

Ko se distancirajo ali potrebujejo prostor, jo začne grabiti panika. Ni se naučila, da si lahko ljudje dajo prostor in še vedno ostanejo povezani. Namesto tega se boji ljudem dati prostor. In v takšnih situacijah, tako kot je to počel njen oče, zanemari svoje lastne potrebe, da bi zadovoljila potrebe druge osebe.

Prijateljem se pritožuje nad odnosi, v katerih se znajde, ne da bi vedela, da tudi sama omogoča takšno vedenje.

Šele v svojih tridesetih je nato razumela svoje izjemno soodvisno vedenje in to, da išče partnerje, ki so čustveno zaprti tako kot njena mama.

Šele pri svojih tridesetih se je soočila z resničnostjo – da se bo ta vzorec ponavljal vse dokler se ne bo zavestno odločila, da mora pozdraviti sebe in sama postati ta čustveno zdrav partner, ki ga išče.

Živjo, jaz sem Nika.

Vir: The Holistic Psychologist

Preberite si še: Prah, ki je močnejši od sode bikarbone

in V katerih astroloških znamenjih so rojeni najbolj raztreseni in zmedeni posamezniki?