Nikola Tesla in vremensko orožje

28. 1. 2024
Deli
Nikola Tesla in vremensko orožje (foto: shutterstock)
shutterstock

Kako mogočen je lahko vpliv elektromagnetnih valov ustreznih frekvenc in napetosti na celoten planet, je Tesla spoznaval, ko je eksperimentiral z valovi velike moči.

Zgradil je dotlej največje antenske sisteme na Zemlji in razpolagal z električno močjo kot še nihče pred njim. Ob njegovih poskusih se je večkrat zgodilo, da je povzročil izpad celotnega energetskega sistema električne centrale.

Pokazalo se je, da elektromagnetna sila z napetostjo nekaj kilovoltov izzove spremembe v strukturi atmosferskega dušika in ga privede do spajanja s kisikom in z drugimi elementi; to je v njem sprva vzbudilo strah, da se atmosfera nenadoma lahko vžge, kar bi bilo nekaj grozljivega.

Ugotovil je, da lahko z nizkofrekvenčnimi impulzi (npr. 60 Hz) kot nosilci visokofrekvenčnih valov (npr. 50 MHz) vzbudi atmosferske pline in jih privede do njihove eksplozije, čemur sledi implozija in absorpcija velike količine toplote iz okoliškega področja. Učinek je bil podoben atomski eksploziji. S spreminjanjem valovne dolžine in smeri razširjanja je lahko dosegel poljubno področje na zemeljski obli.

30. junija 1908 se je zgodila velika eksplozija v sibirski Tunguški, ki je bila najverjetneje posledica nepričakovanega izida testiranja velikega Teslovega Wardenclyffovega oscilatorja. Na to namiguje tudi dejstvo, da je Tesla vsa nadaljnja testiranja takoj ustavil. Teslov poskus je odprl področje za eksperimentiranje z 'vremenskim orožjem'.

Glede eksplozije v Tunguški velja omeniti zanimiv podatek, ki ga je novembra 1934 Tesla omenil J. P. Morganu, namreč, da je od Vladimirja I. Lenina pred nekaj leti prejel vabljivo ponudbo; očitno za razvoj posebne vrste orožja. Razvoj vremenskih orožij je zelo vabljiv, kajti ta orožja imajo pred vsemi drugimi ključno prednost: izognejo se povračilnemu udarcu.

Kaj je namreč bolje kot uporabiti orožje, katerega učinki se pripišejo besnim silam narave, čeprav jih je v resnici spodbudil človek!

Dokazati, da cunamiji, potresi, suše ali povodni niso povzročeni 'čisto naravno', je pač vse prej kot preprosto. V oktobru 1976 so se radijski in radarski sistemi po svetu soočili z novo vrsto motnje; ugotovljeno je bilo, da prihaja iz Sovjetske Zveze, iz Rige. Dva meseca za tem so se motnje še okrepile in bile zaznavne po vsem svetu. Šlo je za stoječe valove dolžine 1600 km, ki so pulzirali na 4–26 Hz. Te blokade so popolnoma spremenile tok meteoroloških pojavov; vreme je ponorelo – sneg je padal na Floridi, v Evropi pa so divjale poplave.

Le lahkoverni verjamejo, da vremensko orožje od takrat do danes ni bilo več uporabljeno. Teslovi poskusi so potekali tudi na področju mehanskih oscilatorjev. Znano je, da je l. 1898 z elektromehaničnim oscilatorjem povzročil manjši lokalni potres v delu Manhattna. Oscilator je uničil s kladivom, preden je povzročil resno škodo, potem pa je izjavil, da bi brez težav zrušil Brooklynski most, če bi se mu zahotelo. Pozneje je novinarjem še povedal, da bi z ustreznim oscilatorjem, uglašenim na lastno frekvenco Zemlje (če bi jo lahko odkril), naš planet zlahka prepolovil. In ni se motil.

Zoran Železnikar

Preberite si še: 

POGLEJTE SI PODKAST s psihiatrom in psihoterapevtom o psihatriji, psihoterapiji, depresiji, antidepresivih in travmah: 

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan