Občutek praznine – kaj v resnici pomeni?

27. 3. 2023
Deli
Občutek praznine – kaj v resnici pomeni? (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste se kdaj spraševali, kaj pomeni tisti občutek praznine, ki ga čutite v prsih? 

Globok občutek praznine, ki ga čutimo v sebi, je posledica čustvenega zanemarjenja. Kot vsako človeško bitje imate tudi vi poleg bioloških še vrsto čustvenih potreb, ki morajo biti zadovoljene za optimalno delovanje in razvoj. Čustveno zanemarjenje se torej nanaša na to, da nekatere vaše čustvene potrebe (še posebej v otroštvu in obdobju odraščanja) niso bile izpolnjene. 

Če nikoli niste izkusili tega, kako je, če imate nekoga (starša ali drugo bližnjo osebo), ki je resnično tu z vami, za vas, vas razume in sprejema ter vam nudi občutek pripadnosti ne glede na vse – potem sploh ne veste, da je to nekaj, kar pogrešate. Pa vendar je to ena vaših ključnih potreb.

Ker ne veste, kaj je tisto, kar v resnici pogrešate, ker tega nikoli niste izkusili, nastane občutek praznine. Ta praznina se lahko nanaša na katerokoli izmed čustvenih potreb, ali na več njih.

To bi lahko ponazorili na primeru sobne rastline. Če rastline ne zalivamo, bo ta začela kazati določene simptome - odpadanje listja, ovenelost … Tako tudi ljudje hodimo naokoli z vsemi mogočimi čustvenimi simptomi - eden izmed teh je občutek praznine. Pomembno se je zavedati, da lahko ti simptomi na neki točki v življenju postanejo tudi fizični. 

Zato je pomembno, da se začnemo zavedati svojih občutkov in ugotavljati, katere so tiste potrebe, ki se skrivajo za njimi in niso bile zadovoljene. S tem lahko naredimo velik korak naprej - nato pa se sproti učimo in ugotavljamo, kako in kje te potrebe zadovoljevati.

Prirejeno po: Teal Swan

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave