Koliko objemov na dan bi morali dati svojim otrokom?

17. 11. 2023
Deli
Koliko objemov na dan bi morali dati svojim otrokom? (foto: shutterstock)
shutterstock

Bolj ko objemamo svoje otroke, bolj postajajo pametnejši. 

Objem je nujen za normalen razvoj otroka

Ko se objemamo, besede niso potrebne in skozi to ljubeče dejanje lahko prenesemo nešteto čustev. Objem je univerzalni jezik ljubezni, ki ga uporabljamo za komunikacijo v vseh odnosih v našem življenju, a ko objamemo svojega otroka – je to res poseben občutek.

Vendar so za najmlajše objemi veliko več kot le izkazovanje ljubezni, nežnosti in pozornosti. Pravzaprav so koristni za njihov psihofizični razvoj in za razvoj možganov. 

Bolj ko objemamo svoje otroke, bolj postajajo pametnejši, je potrdila raziskava Nacionalne otroške bolnišnice v Ohiu.

V raziskavo je bilo vključenih 125 otrok, tudi nedonošenčkov. Znanost je potrdila, da otroci objeme potrebujejo veliko bolj, kot so kdaj mislili.

Starševska ljubezen, pozornost in otroku posvečen čas so ključni za razvoj zdravega otroka, to vemo, a vpliv objemov na moč presoje, sklepanja, samozavest in komunikacijo – do sedaj ni bil tako znan.

Ljubezen do svojega otroka torej ni le stvar čustev in srečnega otroštva, temveč predstavlja tudi razvoj njegove prihodnosti in uresničitve v kasnejšem življenju.

Otrok, ki ga pogosto objemamo, je srečnejši in bolj zadovoljen, bolj odporen na življenjske situacije, bolj samozavesten, bolj inteligenten in hitrejši v sklepanju, ima boljši spomin in je bolj iznajdljiv pri reševanju življenjskih izzivov.

Verjetno ste že slišali (ali občutili na lastni koži), kako nedonošenček hitreje napreduje, če mu zdravniki dovolijo, da se dotakne svojega starša. Dojenčki, ki so imeli več fizičnega stika in ljubezni s strani staršev ali skrbnikov - so se razvijali hitreje, njihov možganski odziv pa je bil veliko močnejši.

Koliko objemov bi morali dati svojim otrokom?

Raziskave pravijo, da so 4 objemi na dan potrebni za preživetje, 8 objemov na dan za ohranjanje zadovoljstva in 12 objemov na dan za samozavest in rast.

Pomembna je tudi dolžina objema, pravi raziskava. Ko se objemamo od 7 do 20 sekund, naše telo sprošča hormon oksitocin, ki znižuje krvni tlak in zmanjšuje stresni hormon, ki mu pravimo kortizol.

Poleg tega objemi zvišujejo raven serotonina, izboljšujejo srečo, sproščajo mišice in napetost v telesu, saj povezujejo cirkulacijo z mehkimi tkivi.

Ista raziskava je potrdila, da so objemi v otroštvu ključni za učenje zdrave in pristne komunikacije, pomembno pa je tudi spoštovati meje otroka, ko ne želi objema.

Zadovoljna.hr