Odkrita nova galaksija enormnih razsežnosti

Znanstveniki so presenečeno ugotovili, da je galaksija, za katero so mislili, da je majhna in običajna, v resnici bizarno velika. Kaj takega doslej še niso videli, pravijo.

18. 7. 2016

Približno 250 milijon svetlobnih let stran se nahaja del vesolja, za katerega so astronomi mislili, da je povsem tih in »povprečen«. Vedeli so, da se tam nahaja galaksija, misleč da gre za majhno in staro. A temu ni tako. Sedaj so odkrili, da je tako imenovana »Frankenstein« galaksija (UGC 1382) kar sedemkrat širša od naše Mlečne ceste.

Še bolj nenavadno je bilo spoznanje, da je njeno središče mlajše od zunanjega dela. Večina galaksij je namreč sestavljena tako, da so starejše zvezde bližje središču. Pri tej galaksiji pa je njen center mlajši kot njen spiralni disk, ki se razprostira okrog. Znanstveniki so presenečeno dejali: »To je kakor, da bi imelo drevo znotraj debla mlajše starostne kroge kot zunanje.«

Ugibajo, da gre vzrok nenavadne zgradbe iskati v tem, da gre morda za dva ločena dela galaksije, ki sta se razvijala posebej in se nato združila v eno. Fotografija galaksije Frankenstein. 

Ob tem se poraja vprašanje, koliko nenavadnih galaksij še obstaja v vesolju?

Vir: cosmosmagazine.com in Nasa