Odkrito rekordno število novih planetov

Nekaterim je brez pretiranega razmišljanja jasno, da mora biti v prostranem vesolju mnogo možnosti za različne oblike življenja. Sedaj pa tudi znanstveniki potrujejo vedno večje število planetov, tudi takšnih z možnostjo življenja, kakršnega poznamo mi.

Odkrito rekordno število novih planetov (foto: Profimedia) Profimedia
11. 5. 2016

Misija teleskopa Kepler je potrdila kar 1284 novih planetov, od tega pa naj bi bilo 550 podobno kamnitih kakor Zemlja. NASA je tako skoraj podvojila število potrjenih planetov doslej in znanstveniki pravijo, da bi število planetov lahko bilo večje kot število zvezd.

Do sedaj je bilo najdenih skoraj 5000 planetov, od teh je bilo več kot 3200 potrjenih, 2325 pa jih je odkril teleskop Kepler. Misija vesoljsega teleskopa Kepler je raziskovanje našega področja galaksije in odkrivanje planetov, na katerih bi bilo mogoče življenje podobno našemu. Nam najbližji takšen planet naj bi bil oddaljen 11 svetlobnih let. Novo odkriti planeti so bili najdeni na majhem področju med kontalacijama Lyra in Cygnus. Gre torej le za majhen delček galaksije. Natalie Batalha, znanstvenica misije Kepler, pravi, da bi po izračunih lahko bilo potencialnih svetov, kot je Zemlja, v naši galaksiji... okrog deset milijard!

Vir: nasa.com in bbc.com

Ana Vehovar