Oglejte si izjemen dokumentarni film Sinovi burje (danes)

Vabljeni k ogledu novega slovenskega dokumentarca o naših kraških ovčarjih in volkovih, ki je resnično vreden ogleda. Danes na TV SLO 1 ob 20.55. 

Oglejte si izjemen dokumentarni film Sinovi burje (danes) (foto: sinovi burje) sinovi burje
15. 6. 2021

Sinovi burje – Zgodba o vrnitvi kraškega ovčarja na mejo med človeka in volka, dokumentarni film

Danes na TV SLO 1 ob 20.55

To je zgodba o dveh sinovih burje, kraškem ovčarju Krasu, pastirskem psu in slovenskem volku, znamenitem Slavcu, začetniku volčjega tropa.

V Sloveniji živi skoraj 300.000 psov, od tega le še 900 kraških ovčarjev. Kraški ovčar ali kraševec je zadnja slovenska avtohtona pasma. Film spremlja Krasa od skotitve in pastirske male šole v psarni Pižmohtova v Cerkljanskem hribovju do kmetije Kržič nad Podpečjo, kjer pri enem letu postane pastirski pes in dobi svojo čredo. Film pa pripoveduje o še enem sinu burje – slovenskem volku. Vzporedna zgodba predstavi znamenitega Slavca, ki se je leta 2012 podal na 1000 kilometrov dolgo pot do Verone v Italiji, kjer se je po 130 letih spet oblikoval volčji trop. V filmu Krasa po starodavni pastirski metodi najprej vzgaja Emil Pižmoht, pravi šepetalec psom, na kmetiji Kržič pa ga prevzame mladi in nadarjeni Jožef Kržič, ki ga z očetom pripelje do konca pastirskega uka. V svet volka in po Slavčevi sledi vse do Verone gledalce popelje biolog dr. Miha Krofel, ki velja za enega največjih slovenskih in evropskih poznavalcev velikih zveri. V Slovenskih gozdovih danes živi le še okrog 100 volkov.

Dokumentarni film Sinovi burje je nastal v produkciji Astral film v koprodukciji z RTVSLO in s podporo SFC. Scenarist in režiser je bil Miha Čelar, koscenarist Blaž Vehovar, direktor fotografije pa Rožle Bregar.

Več TUKAJ.