Okoljsko naravnane tehnološke inovacije

Odkar je podjetje Samsung avgusta 2021 na dogodku Unpacked objavilo svojo ekološko vizijo Galaxy For The Planet, si vztrajno prizadeva za ustvarjanje novih načinov recikliranja in ponovno uporabo virov, ki bi sicer postali škodljivi odpadki. Podjetje nenehno zmanjšuje okoljski odtis in navdihuje inovacije, ki pomagajo ohranjati planet. 

Okoljsko naravnane tehnološke inovacije (foto: promocijska fotografija) promocijska fotografija
23. 9. 2022 | Promocijsko sporočilo

Prejšnji mesec sta bila predstavljena nova pregibna pametna telefona priljubljene Samsung Galaxy Z serije. Ta dva težko pričakovana telefona ne odlikujejo le tehnološke značilnosti, ampak tudi reciklirani materiali iz katerih sta narejena.

Zavržene ribiške mreže predstavljajo velik problem za naše oceane

Samsung je novo Galaxy Z serijo pametnih telefonov in slušalk Galaxy Buds2 Pro zasnoval iz zavrženih ribiških mrežami ali tako imenovanih mrež duhov, ki bi sicer končale v oceanu. Vsako leto se namreč zavrže kar 640.000 ton ribiških mrež, ki onesnažujejo svetovne oceane. Samsung jih je prvič integriral v Galaxy S22 serijo februarja letos. S predelavo zavrženih ribiških mrež v visoko zmogljiv material za tehnologijo Galaxy, Samsung pomaga zmanjševati učinke onesnaževanja s plastiko.

Ponovna uporaba zavrženih ribiških mrež je le en primer napredka pri podjetju Samsung za povečanje uporabe recikliranih materialov v izdelkih. Kar 90 % naprav Galaxy, ki so bile predstavljene v zadnjem letu ima vgrajene ekološko prijazne materiale, vključno s ponovno uporabljenimi ribiškimi mrežami, materiali po uporabi (PCM) ali bio-osnovano smolo.  Več kot 90 % slušalk Galaxy Buds2 Pro je narejenih iz recikliranih materialov.

Okolju prijazna embalaža 

Samsung si je zadal cilj, da bo do leta 2025 odstranil vso plastiko za enkratno uporabo v embalaži mobilnih izdelkov. Podjetje je sicer že zmanjšalo precejšnjo količino plastike za enkratno uporabo v svoji trenutni embalaži za pametne telefone Galaxy, vključno z novimi zložljivimi pametnimi telefoni Galaxy. Raziskali bodo še več načinov za odpravo plastike za enkratno uporabo v embalaži s preučevanjem vseh vidikov zasnove oblikovanja svoje embalaže, do najmanjših podrobnosti.

Od predstavitve Galaxy S22 serije, Samsung sedaj uporablja 100-odstotno recikliran papir za embalažo vodilnih izdelkov. Zmanjšali so količino embalaže za pametna telefona Galaxy Z Flip4 za 52,8 % in za Galaxy Z Fold4 za 58,2 % v primerjavi s prvo generacijo zložljivih telefonov Galaxy. Z zmanjšanjem prostornine vsakega paketa naprave Samsung se na koncu zmanjša vpliv na okolje pri transportu teh izdelkov s tovornjaki, letali in ladjami. Podjetje ocenjuje, da je to zmanjšanje količine embalaže enako zmanjšanju emisij ogljika zaradi prevoza za približno 10.000 ton do konca leta 2022. Poleg nenehnega razvoja embalaže za vodilne pametne telefone bo Samsung razširil ekološko ozaveščeno embalažo tudi na druge kategorije izdelkov.

Galaxy Upcycling za manj e-odpadkov

Bolj kot kdajkoli prej je zmanjšanje e-odpadkov ključnega pomena za napredek krožnega gospodarstva, ki ohranja in ponovno uporablja omejene vire planeta. Po podatkih Svetovnega Gospodarskega Foruma je leta 2021 nastalo 57 milijonov ton e-odpadkov, po pričakovanjih pa naj bi se njihovo število povečalo na 2 milijona ton na leto. Da bi rešil to težavo, je Samsung razširil program »Galaxy Upcycling«, ki daje novo življenje starejšim modelom pametnih telefonov Galaxy. S pomočjo Galaxy Upcycling at Home spreminja namen pametnih telefonov s preprosto posodobitvijo programske opreme. Ta jih spremeni v naprave pametnega doma, ki podpirajo vsakodnevne potrebe, kot sta varstvo otrok in hišnih ljubljenčkov.

Pomemben del Galaxy Upcycling je zagotavljanje, da trajnostne prakse podpirajo okolje in izboljšujejo življenja ljudi. Podjetje prav tako predeluje rabljene naprave Galaxy v opremo za medicinsko diagnostiko EYELIKE™ fundus cameras, ki zagotavlja potrebne storitve oskrbe oči v slabše preskrbljenih državah in pomanjkljivim dostopom do storitev. V okviru tega programa je bilo recikliranih že več sto naprav Galaxy in zagotovljena osnovna očesna oskrba za več kot 13.000 bolnikov v Vietnamu, Maroku, Indiji in Papui Novi Gvineji.

Nova okoljska strategija podjetja

Družba Samsung Electronics je pred kratkim objavila novo okoljsko strategijo, s katero želi podpreti globalna prizadevanja v boju proti podnebnim spremembam. Strategija vključuje zaveze za doseganje neto ničnih emisij ogljika na nivoju celotnega podjetja, načrte za večjo uporabo obnovljivih virov energije ter naložbe v nove tehnologije, raziskave za razvoj energetsko učinkovitih izdelkov, povečanje ponovne uporabe vode in razvoj tehnologije za zajemanje ogljika. Več informacij o okoljskih prizadevanjih podjetja je na voljo na povezavi.

Posebna ponudba

Ob nakupu telefonov Galaxy Z Fold4 ali Galaxy Z Flip4 v obdobju od 12.9. do 16.10.2022 so vsi kupci upravičeni do lepega darila - nove pametne ure Galaxy Watch5. Ob nakupu telefona iz Galaxy S22 serije pa bodo kupci v promocijskem obdobju upravičeni do darila - brezžičnih slušalk Galaxy Buds2 v grafitni barvi. Več informacij o celotni ponudbi najdete tukaj.