OSHO: Ko nam primanjkuje ljubezni, začnemo svoje telo polniti s hrano

Osho razkriva, zakaj srečni in zadovoljni ljudje pojedo manj - kakšna je povezava med prenajedanjem in čustvi?

OSHO: Ko nam primanjkuje ljubezni, začnemo svoje telo polniti s hrano (foto: Profimedia) Profimedia
19. 1. 2023

Čeprav je hrana osnovna fiziološka potreba, je lahko močno povezana z našimi čustvi. Verjetno ste že slišali za izraz “čustveno prenajedanje”, ki se nanaša na poskus uravnavanja, kompenziranja in nadzorovanja svojih čustev s hrano. O tesni povezavi med hrano in čustvi je spregovoril tudi svetovno znani mistik Osho.

"Ko je ljubezni premalo, začnemo svoje telo polniti s hrano - ta hrana postane nadomestek zanjo."

Ljubezen in hrana sta tesno povezani. Ste že kdaj opazili, da - ko vas obišče ljubljena oseba ali zelo dober prijatelj in ste tako veseli ter polni ljubezni - vaš apetit kar izgine? Kot da vas je napolnilo nekaj bolj subtilnega od hrane, kar se je naselilo v vaše telo in zapolnilo to praznino. Počutite se izpolnjene in zadovoljne. 

Prehrana srečnih ljudi je veliko bolj zmerna, pravi Osho, medtem ko se nesrečni veliko večkrat prenajedajo. Bolj kot je človek zadovoljen, manj je čustveno vezan na hrano, saj ga hrani ljubezen. Ljubezen je hrana na višji ravni - hrana za našo dušo. 

Kadar čutimo, da nam primanjkuje ljubezni, začnemo svoje telo polniti s hrano. Mislimo, da bo ta nadomestila praznino, ki jo čutimo v sebi; da bo nadomestila pomanjkanje vznemirjenja, ki ga prinaša ljubezen in energijo, ki jo ljubezen sprošča. 

To lahko opazimo že pri otrocih - tisti, ki imajo dovolj ljubezni, nimajo pretirane želje po hrani in prenajedanju. Njihov duh je zadovoljen. Če opazite, da vaš otrok pretirano posega po hrani, morda razmislite o tem, na kakšen način bi mu lahko izkazali in zagotovili še več ljubezni in varnosti.

Ne pozabite, da vse religije govorijo o postu z razlogom. To je čas, ko se lahko osredotočimo na tisto, kar nam zares manjka v življenju, ne da bi brezglavo posegali po hrani in le navidezno zapolnjevali praznino v sebi. Čas posta nam pomaga, da se dvignemo na duhovno raven dobimo bolj jasen pogled nase in na svoje življenje.

Povzeto po: Sensa RS