Otroci se običajno do 7 leta starosti še lahko spominjajo svojega prejšnjega življenja

10. 2. 2024
Deli
Otroci se običajno do 7 leta starosti še lahko spominjajo svojega prejšnjega življenja (foto: profimedia)
profimedia

Otroci se pogosto spominjajo prejšnjih življenj preden njihova subtilna intuicija in spomini počasi zamrejo. Veliko zgodb je popisanih o tem, kako so otroci govorili o dejstvih iz prejšnjih življenj, katere so odrasli in raziskovalci lahko preverili in potrdili. Informacije, ki so točne in jih niso morali dobiti drugače, kakor da so prišili s spomini iz prejšnje inkarnacije.

Eden glavnih raziskovalcev na to temo je psihiater Jim Tucker iz Univerze Virgina. Tucker pravi, da se spominjanja običajno končajo pri šestih ali sedmih letih. Torej v času, ko otroci običajno pričnejo hoditi v šolo in bolj intenzivneje pridobivajo izkušnje v tem življenju ter izgubijo spomine iz zgodnjega otroštva.

Raziskal je številne primere in jih popisal v svojih knjigah. Da ne gre za domislice otrok, potrdijo natančni opisi oseb, prostorov, krajev in stvari, ki jih tudi bližnji niso nikoli slišali. Tako na primer dve letni deček vztraja, da je v drugi svetovni vojni pilotiral avion, ki mu je bilo ime Corsair in potoval na ladji, ki se je imenovala Natoma, ter izgubil življenje nad Pacifikom. Ali pa nekaj letna deklica, ki pravi, da njeno ime ni Daisy, ampak Olivia ter govori o letu 1787...

Prejšnje življenje dečka Ryana

Ko je bil deček Ryan star štiri leta, je pogosto doživljal nočne more. Pri petih letih je svoji mami dejal: »Nekoč sem bil nekdo drug.« Pogosto je govoril, da bo šel domov in rotil mamo, naj ga pelje tja. Govoril je o svojih sestrah in potovanju v Pariz. Povedal ji je natančne zgodbe o tem, kako je v Hollywoodu spoznal nekatere osebe, plesal v Broadwayu in delal v agenciji, kjer so ljudje pogosto menjavali imena. Spomnil se je celo, da je ulica, v kateri je živel, vsebovala besedo »rock«. Vedel je, koliko otrok je imel, kolikokrat je bil poročen in se spominjal afriško-ameriške čistilke.

Ryanova mama Cyndi ni verjela v reinkarnacijo, a je opazila, da so njegove zgodbe tako natančne in obširne, da si jih ne bi mogel nekaj letni otrok kar tako domisliti. V knjižnici si je izposodila knjige o Hollywoodu, misleč, da bo morda kaj v knjigah pritegnilo sinovo pozornost. In res - našla sta fotografijo moškega, za katerga je Ryan trdil: »To sem jaz!« Cyndi je poiskala pomoč pri znanemu doktorju in psihiatru Tuckerju, ki je nadaljeval z raziskovanjem. S pomočjo filmskega arhivista je potrdil identiteto moškega na fotografiji.

Ime mu je bilo Marty Martyn, ki je deloval kot statist v filmih in kasneje postal Hollywoodski agent, ki je umrl leta 1964. Marty je plesal v Broadwayu, delal v agenciji, kjer so ljudje menjavali odrska imena, potoval v Paris, bil petkrat poročen in živel v Beverly Hillsu na ulici North Roxbury Drive (rox se izgovori podobno kot rock). Marty je zaposlil kar nekaj čistilk afriško-ameriškega rodu. Vsi podatki so sovpadali s tem, kar je Ryan povedal še preden so odkrili identiteto moškega na fotografiji. Tucker je zapisal skupaj 55 neverjetnih dejstev, ki se jih je deček Ryan spominjal iz reinkarnacije življenja Marty Martyna in so bile potrjene kot resnične. Opazil pa je tudi, da so z Ryanovim odraščanjem spomini postajali vedno bolj nejasni in omejeni.

Povzeto po: collective-evolution.com

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk