Otroku ne bi smeli siliti hrane, ki se mu upira

Za zdrav razvoj otroka je pomembno, da poskrbimo za zdravo prehrano. Pri tem pa je pomembno tudi upoštevati dejstvo, da je nekaj, kar je hrana za nekoga, lahko strup za nekoga drugega.

Otroku ne bi smeli siliti hrane, ki se mu upira (foto: profimedia) profimedia
9. 12. 2022

Kot otrok sem veljal za precej izbirčnega. Upiralo se mi je jesti marsikaj, kar je bilo na domačem jedilniku. Danes razumem, zakaj je temu tako. Doma smo jedli pretežno mesno hrano, ki mi nikoli ni bila preveč pri srcu. 

Skladno z učenji ayurvede imamo različne preference in potrebe glede vrste hrane, ki jo potrebujeta naše telo in um. To, da doma jemo vsi enako hrano, ni najbolj optimalno, saj imamo različne tipe telesa (doshe) in okuse.

Nekdo potrebuje več sadja, drugi več žitaric, tretji več mleka in zelenjave. Tudi dejstvo, da otrokom danes obroke diktira šolski zvonec ali odmor, je eden pomembnih povodov bolezni. Otroci bi morali jesti takrat, ko so lačni in ne samo zato, ker je čas za zajtrk ali kosilo.

Če otrok nečesa resnično nikakor ne želi jesti, je ključno za njegovo zdravje, da ga ne silite s to hrano.

Opazujte tudi, če se otrok težko zbere po zajtrku ali kosilu. Težave nastanejo zato, ker dobiva napačno hrano, pripravljeno na napačen način, ob napačnem času. Če želimo otrokom omogočiti zdrav razvoj, je ključno, da jedo primerno hrano ob primernem času.

Nikar otrok ne silite s hrano, ki je ne sprejemajo. Rojeva se namreč vse več otrok, ki že naravno zavračajo vsebine, ki jih njihovo telo ne potrebuje.

Prirejeno po: Andrej Pešec - Vzgoja motiviranih, zdravih in odgovornih otrok