Palo Santo: pozitivni učinki svetega lesa

2. 11. 2022
Deli
Palo Santo: pozitivni učinki svetega lesa (foto: Profimedia)
Profimedia

Palo santo je drevo, ki izvira iz južnoameriških držav, kot sta Peru in Ekvador. V španščini palo santo pomeni “sveti les”.

Že tisočletja se les, smola in olje tega drevesa uporabljajo v zdravilne namene. V obliki kadila se uporablja tudi za čiščenje negativne energije. Tu je nekaj najbolj znanih koristi uporabe svetega lesa.

1.     Lajša bolečine

Staroselci že od nekdaj uporabljajo palo santo za zdravljenje različnih vrst bolečin, vključno z artritisom, glavoboli in bolečinami v grlu. Raziskava iz leta 2017 navaja, da ima analgetične in protivnetne lastnosti. Prav tako vsebuje limonen, ki zagotovi olajšanje z zaviranjem nekaterih nevronskih poti.

2.   Zmanjšuje anksioznost in stres

Mnogi ljudje menijo, da je aroma svetega lesa sproščujoča, zato se običajno uporablja za lajšanje stresa. Prav tako naj bi imel očiščevalni učinek za telo in um. V raziskavi iz leta 2013 so ugotovili, da vdihavanje limonena (ki ga vsebuje palo santo) zmanjšuje anksioznost in stres.

3.     Odganja komarje

Tradicionalno se palo santo uporablja tudi za odganjanje komarjev in drugega mrčesa. Vsebuje zgoraj omenjeni limonen, ki ima insekticidne lastnosti, zato ga najdemo tudi v naravnih odganjalcih mrčesa.

Kako uporabljati palo santo?

Za meditacijo

Palo santo lahko uporabljate kot kadilo v obliki lesenih palčk. En konec palice prižgete in pustite, da gori približno 30 sekund, preden jo upihnete – tleči konec bo nekaj minut oddajal bel dim. Njegova prizemljitvena aroma vam lahko pomaga pripraviti svoj um za meditacijo.

Za čiščenje prostora

Začnite z jasnim, preprostim namenom, da očistite negativno energijo v vašem prostoru in v vašem umu. Prižgite kadilo in se premikajte po sobi ter mahajte z njim, da razširite dim v vse kotičke sobe. Pri tem ostanite zbrani na svoj namen.

Za terapevtske namene

Eterično olje svetega lesa lahko uporabite v difuzorju za namene aromaterapije. Njegov vonj lahko zmanjša napetost, izboljša razpoloženje in pomiri živčni sistem.

Ko kupujete palo santo, bodite pri tem odgovorni – iščite prodajalce, ki spoštujejo lokalne kmete, priznavajo tradicionalni proces gojenja in ne izkoriščajo teh dragocenih virov zgolj zaradi dobička.

Kupite ga lahko tukaj. 

Povzeto po: healthline.com in mindbodygreen.com

Novo na Metroplay: Smrt, žalovanje in posmrtno življenje | Katarina Nagode