Pater Karel Gržan: "Živali so angelska bitja in srne so na mojem vrtu dobrodošle."

Nekaj lepih misli patra Karla Gržana. 

Pater Karel Gržan: "Živali so angelska bitja in srne so na mojem vrtu dobrodošle." (foto: pixabay) pixabay
11. 4. 2021

Karel Gržan: Ograjo na svojem vrtu sem postavil tako, da se lahko tudi srne pogostijo na vrtu, ker je dovolj tako za njih kot zame. Že nekaj let sicer nimam priložnosti, da bi okušal jagode, ker jih pojedo še zelene, vendar je toliko ostalega zame. V posebno veselje mi je, ko sedem pred hišo, in pride srna ter se pase, popolnoma nič vznemirjena. Vedno znova me presenečajo s to svojo pristnostjo. Ko gledaš živali, opaziš, da so zares angelska bitja, v njih ni tiste razcepljenosti, da bi bile zlobne. Ko jih opazuješ, se sam vračaš v pristnost. Vsi smo med sabo usodno povezani. Ne samo ljudje, povezani smo tudi z živalmi, rastlinami in materjo Zemljo. 

In če si do česarkoli naklonjen, je stvarstvo potem še bolj naklonjeno tudi do tebe. To je razkošje v sožitju in sobivanju, ki bi si ga človek moral čim bolj privoščiti. 

Živali so torej angelska bitja, mi ljudje pa v sebi doživljamo razdeljenost, rojeni smo v svet dvojnosti. Nenehno smo v neki razpetosti med dobrim in hudim. Med žlahtnim in tistim, s čimer drug drugega obremenimo. Ta razpetost ni nekaj slabega, ampak je tudi napetost, ki nas žene naprej k rasti, k preraščanju... Zato se je človek tako izjemno razvil v določenih smereh. Naša naloga je iskanje formule harmonije. Kako smo lahko kljub tej razpetosti med dobrim in hudim žlahtna prisotnost drug drugemu? Kako to dvojnost prerasti?

In če bi vsi mislili enako, bi se misel ustavila. Če pa se srečujem z ljudmi, ki ne razmišljajo tako kot jaz, katerih misel je drugačna, je prav ta drugačnost zame tisti osvobajajoči delček, da lahko miselno preraščam, da lahko moja misel teče naprej. V marsičem smo si ljudje enotni, v marsičem pa ne smemo biti, ker je prav ta drugačnost in raznolikost misli potencial rasti in preraščanja. 

VIR: DORA - nedeljski pogovori: Pater Karel Gržan (18. 3. 2018)