Ples: Znanstveno dokazano orodje za srečo in zadovoljstvo

7. 6. 2023
Deli
Ples: Znanstveno dokazano orodje za srečo in zadovoljstvo (foto: shutterstock)
shutterstock

Že Nietzsche je rekel, da bi bilo življenje brez glasbe napaka. Ko zaplešemo in se prepustimo glasbi in ritmu, življenje postane lepše. 

Kot otroci smo brezskrbno noreli, kot najstniki smo poplesavali na zabavah, z leti pa smo kar malo pozabili, kakšen užitek vse to prinaša. Povežite se s svojim otroškim jazom, ki uživa v svobodi gibanja.

Kot otroci smo bržkone radi plesali. Zdaj pa nas pogosto preveč skrbi oziroma si sploh ne vzamemo časa za radosti. 

Ples je zdravilen

Ples je en izmed najboljših načinov za izražanje čustev. Ko se prosto gibljemo po navdihu glasbe, odpravljamo stres, stopamo v stik s svojim notranjim jazom, obenem pa se na drugih nivojih povezujemo še s svojimi bližnjimi. Besede so odveč!

Glasba in ples sta univerzalna jezika, prirojena vsem. Leta niso ovira! Naš izgled ni pomemben. Nobenega znanja ne potrebujemo – samo odločitev, da se prepustimo.  Zaplešimo večkrat v zavetju domače dnevne sobe!

Ples odpravlja stres in depresijo

  • Psihologi na Univerzi v Örebru so preučevali skupino najstnikov, ki so trpeli za depresijo in anksioznostjo. Zaradi stresa so čutili bolečine v križu in vratu. Nato so začeli dvakrat na teden plesati. Kmalu so plesali že vsak dan … Po dveh letih se je njihovo mentalno stanje bistveno izboljšalo. Vsi  so poročali, da so bolj srečni.
  • Na Univerzi v Debriju so znanstveniki pacientom, ki trpijo za depresijo 'predpisali' tečaj salse. Udeleženci, ki so devet tednov plesali, so že po štirih tednih opazili, da imajo manj negativnih misli, boljšo koncentracijo in da občutijo več miru. 
  • Na Deakin Univerzi so intervjuvali tisoč Avstralcev in ugotovili, da se imajo tisti, ki redno plešejo, za mnogo bolj srečne od tistih, ki ne. Poročali so tudi o boljših medosebnih odnosih, večji motiviranosti za doseganje kariernih ciljev in boljšem vsesplošnem zdravju.

Zakaj nas ples navdaja z dobrim razpoloženjem

Ko plešemo, naši možgani sproščajo endorfine, zaradi katerih se počutimo bolj veselo in sproščeno ter smo polni energije. Obenem sproščamo tudi mišice in brez posebnega napora odpravljamo tako psihične kot fizične blokade. 

Ustvarite si plesišče kar doma! 

Pozabite na plesalca. Postanite ples. To je meditacija. Plešite tako zanosno, da popolnoma pozabite na to, da plešete. Začnite čutiti, da ste vi sami ples. Razdvojenost mora izginiti, samo tako se lahko rodi meditacija. Če razdvojenost ostane, potem je to le dobra, zdrava telovadba, vendar nima duhovnega značaja. Potem je to preprosto ples.

Ples je kot tak dobra stvar. Po njem ste bolj sveži, mladi. Vendar to še ni meditacija. Plesalec mora izginiti, da bi lahko ostal le ples sam. Kaj je torej potrebno storiti? Bodite totalno v plesu, sicer vaša razdvojenost ne more izginiti. Če boste ostali ob strani in opazovali svoj lastni ples, bo razdvojenost ostala; potem boste plesalec, ki pleše. Potem je ples zgolj dejanje, nekaj kar izvajate. Potem ples ni vaša bit. Izginite torej v plesu! Ne glejte ga od zunaj! Ne sodite o njem! BODITE PLES SAM!

(Osho) 

Vir: Psychology Spot

Preberite še: