Plezanje: meditacija v gibanju, ki nas uči pomembnih življenjskih lekcij

Plezanje nam omogoča priložnost, da se umirimo in oddahnemo od stresnega sveta ter najdemo neodkrito moč v sebi. Nauči nas lahko pomembnih življenjskih resnic. Je odlična meditacija v gibanju. 

Plezanje: meditacija v gibanju, ki nas uči pomembnih življenjskih lekcij (foto: profimedia) profimedia
19. 12. 2017

Plezanje odlično zrcali življenjske lekcije, ki se jih mora naučiti vsakdo. V plezalni steni je pomembna predvsem maksimalna pozornost na tukaj in zdaj. Pomembne so le noge, roke in kam jih bomo postavili... Naučimo se, kako biti zavestni vsakega svojega koraka. V steni se pozabi na vse tegobe in težave, tam ni časa za jezo, premlevanje, razmišljanje o službi, zamerah in obveznostih... Čas se ustavi. Ni prostora za preteklost, je le sedanji trenutek in vprašanje, katero smer izbrati. Poti je vedno več in so polne presenečenj. Morda smo imeli v načrtu določeno pot, pa se nenadoma pojavi priložnost, da gremo povsem drugje. Morda nam tako veleva naš notranji občutek, ki mu je potrebno slediti. Tudi v življenju imamo vedno na voljo možnost, da spremenimo smer, najdemo novo pot ter poslušamo intuicijo. In včasih se zdi, kot da ne gre več naprej in bi naraje obupali. Nato pa naredimo en korak naprej in se nam odpre povsem novo, lepše, lahkotnejše... To nas opomni, da gremo vedno lahko dlje, kot si mislimo. Pogum in premagani strahovi pa nas vedno obdarijo z radostjo in z občutkom, da zares živimo... 

Gore ali velikani, kot si jim govorili naši predniki, nam dajejo občutek majhnosti, ranljivosti ter strahospoštovanja do matere narave. V njihovi steni človek spozna sebe, odkrije svoje sposobnosti in skrite potenciale ter se nauči zaupanja vase. Plezanje je lahko zares meditacija v gibanju. Naše fizično telo potrebuje gibanje, pa tudi mir in povezanost z naravo. Le na ta način lahko zares sprostimo težave na telesnem in psihičnem nivoju. In prav tega se učijo tudi pogumne ženske, ki v gorah vidijo izzive in iščejo svojo neomajno moč... 

Odkrivanje gorskega sveta skozi žensko moč 

"Naše telo deluje povezano z emocijami, z mentalnim in fizičnim delom. Verjamem, da moč obstaja, ko so vse tri stvari dobro povezane med seboj. Ko smo v harmoniji s samim seboj. Moč prihaja iz notranjosti. Lahko jo primerjam z veliko ognjeno žogo ali nečim, kar prebiva v notranjosti in mi pomaga, ko to potrebujem," pove Liv Sansoz v dokumentarnem filmu Women's ways (Ženske poti).

Ena najuspešnejših slovenskih plezalk, Mojstrančanka Martina Čufar-Potard, ki danes živi v Chamonixu, pa je mnenja, da je moč nekakšna mešanica: "Pri plezanju ni pomemben le fizični aspekt, je tudi malo tehnike in trikov, a najbolj pomembna je psiha... Dovoliš intuiciji, da te vodi. Tako ni le pri plezanju, temveč v življenju na splošno. Zaupaš življenju. Če si kdaj izgubljen, ne veš, kaj bi... Takrat počakaš na sporočilo iz vesolja."

Marion Poitevin pa pravi, da moč prihaja iz instiktivnega občutka. "To je tisto, kar ti dovoli, da greš naprej, brez ustavljanja."

Women's ways (Ženske poti) je dokumentarec, ki si ga boste lahko ogledali 29. decembra na filmskem festivalu BOFF v Bovcu. Skozi intervjuje s tremi glavnimi akterkami Marion Poitevin, Liv Sansoz in Martino Čufar – Potard odkrivamo, kaj imajo skupnega in v čem se razlikujejo na svojih življenjskih poteh, predvsem pa spoznavamo žensko moč v vsem svojem potencialu. Vabljeni v Bovec na BOFF!

Ana Vehovar

Preberite si še: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri