Pluj skozi življenje čim bolj pretočno

Ko se začnemo zares odpirati vase, ko nehamo tavati s pogledom in iskati zunaj sebe, se začnejo v nas rojevati vprašanja, ki imajo svojo globino.

Pluj skozi življenje čim bolj pretočno (foto: Profimedia) Profimedia
20. 1. 2023

Eno takih je vprašanje o razliki med tem, da živimo življenje na način, da se neprestano trudimo doseči stvari, imeti stvari ali oblikovati sebe, kot si želimo, in med tem, da Življenju zaupamo ter ga živimo vodeni.

Kadar prisluhnemo in se prepustimo ritmu življenja, se vsi koraki zdijo lahkotnejši. Trud in pretočnost ne moreta soobstajati. Kadar se trudiš, je to upiranje naravnemu pretoku življenja.

Pretočnost prepoznaš tedaj, ko v svojih korakih čutiš lahkotnost. Olajšanje. Zbranost. Usmerjenost vase.

Predstavljaj si, da zaplavaš v prostranem morju. Nekaj časa uporabljaš svoj napor za plavanje. Trudiš se plavati v želene smeri. Toda valovi in morski tokovi te kljub vsemu trudu nosijo nekoliko po svoje.

Pravzaprav bolj kot se trudiš, več svoje moči izgubljaš za to, da plavaš. Zdaj pa si predstavljaj, da se zaradi utrujenosti odločiš lebdeti v vodi. Moraš si spočiti in spočiješ se lahko le tako, da lebdiš.

Toda lebdeti ni mogoče na silo. Lebdiš lahko sredi tega prostranega morja samo tedaj, ko se sprostiš, ko prepustiš, ko opustiš zakrčenost telesa, odročiš roke in noge, globoko zadihaš in odpreš prsni koš ter se praktično uležeš na gladino.

Če mahaš okoli sebe, torej če se trudiš, storiš ravno obratno od lebdenja in postajaš še bolj utrujen.

Zdaj, ko lebdiš, si končno v pretočnosti. Morje te toplo in nežno objema, valovi te zibajo in tokovi te nosijo tja, kamor so namenjeni. Zdaj, ko se jim ne upiraš, ne izgubljaš moči in tvoje potovanje je lahkotno.

Ko spet zagledaš obalo, lahko zavestno usmeriš svojo moč ter lahkotno, spočito zaplavaš proti njej.

Tako je pri vsem v življenju. Pluj čim bolj pretočno in življenje te bo varno, zanesljivo in ljubeče vodilo naprej s svojim tokom. Več, energije kot imaš, dlje lahko prideš, več lahko dosežeš, predvsem pa je tvoja pot lahkotna, navdahnjena in vodena.

Trud je vedno znak zakrčenosti in upiranja, medtem ko je pretočnost vedno občutiti kot lahkotnost.

Prirejeno po: dr. Nina Divina - Zdravilna pisma