10 prepričanj, ki jih napačno razumemo

Kot družba velikokrat precenimo na videz pomembne stvari in dejanja ter podcenimo ideje, ki nam lahko prinesejo precej več dobrega.

10 prepričanj, ki jih napačno razumemo (foto: profimedia) profimedia
1. 5. 2018

Naštetih je nekaj pogostih vsesplošnih mišljenj, ki jih velikokrat ne dojemamo na pravilni način.  

1. Precenimo: Biti zaseden, nenehno v pogonu, početi več stvari hkrati

   Podcenimo: Delati eno stvar

Biti v pogonu ni isto kot dejansko nekaj ukreniti. Padli smo v past in ujeli smo se v zanko – delanja preveč. Še huje, vse to početje, kjer se dnevno peharimo, smo vzeli kot nekaj »vrednega« in pomembnega.  Včasih se celo zalotimo, ko rečemo: »Poglej, kako sem zaseden?« ali pa: »Toliko dela opravim, prav gotovo počnem nekaj zelo pomembnega« in »Sem zelo pomemben zato, ker sem toliko zaseden«.

2. Precenimo: Izogibanje kritikam

    Podcenimo: Deliti izvirne ideje

Ali smo kritizirani zaradi svojega dela ali nečesa, kar smo ustvarili ali pa ignorirani in nevidni, ker si nismo dovolili oz. upali svojih idej obelodaniti in pokazati svetu.  Prepogosto si pustimo, da nam strahovi in negativne emocije preprečijo, da bi delili sebe in svoje delo z drugimi.

3. Precenimo: Neomejena svoboda

   Podcenimo: Previdno zasnovane omejitve

Pravilne omejitve nam pravzaprav lahko povečajo naše sposobnosti in napredek, za razliko od mišljenja, da so nujno slabe. Včasih potrebujemo »črte in linije«, ki nam pokažejo, kje nanesti barve in do kod pobarvati. Z drugimi besedami povedano: morda ni narobe, če si na primer načrtujemo pomembne telefonske klice za popoldanski čas ali »blokiramo« elektronsko pošto do poldneva. Morebiti si lahko naredimo plan, da preberemo knjigo ali dve do začrtanega datuma. Z nekaj omejitvami morda res izgubimo popolno svobodo, a hkrati popravimo svojo produktivnost in pridobimo občutek radosti, ker smo storili nekaj, kar nam je dobro delo.

4. Precenimo: Diplome, certifikate in priznanja

   Podcenimo: Pogum in kreativnost

Razne diplome so seveda nekaj, na kar smo lahko ponosni in prav je tako. Toda kot mi je dejal prijatelj Čarli: »Večina ljudi potrebuje diplome zaradi tega, ker nimajo poguma prositi za to, kar si želijo«. V veliko primerih je pogum in pripravljenost boriti se za svoje sanje precej več in bolj pomembno kot to, ali imaš 3 diplome v žepu, si obiskoval pravo šolo ali bil rojen v pravo družino. To niso nujno merila za uspeh. In pomembno je, da se tega zavedamo.

5. Precenimo: Postati motivirani in najti izzive

    Podcenimo: Spremeniti svoje okolje/okoliščine

Napačno sklepanje o tem, da je motivacija zmeraj ključ do tiste popolne postave ali kadar se želimo naučiti tujega jezika, morda napisati tudi knjigo. Motivacija ne uspe vedno in nas včasih celo popolnoma zapusti – naše dnevne izbire in dejanja so tako preprosto odziv na okolje, ki nas obdaja. Redko pomislimo na okolje, ko se vprašamo po motivaciji – a le-to vodi naše obnašanje in počutje veliko bolj, kot si dovolimo priznati. Morda pa le ni vse v naših glavah in je treba le zavzeti drugačno perspektivo in vsaj za nekaj časa spremeniti prostor (lokacijo), kjer največ ustvarjamo.

6. Precenimo: Gledati in poslušati dnevne novice

   Podcenimo: Brati stare knjige

Vsaka dobra knjiga nam ponudi večne in brezčasne ideje, medtem ko so novice vse polne mimobežnih informacij, ki švigajo kot kresničke. Sami morda menimo, da smo zaradi njih bolj informirani, a tovrstna poučenost je skoraj da nepomembna, kajti velika večina teh informacij bo pozabljenih do jutri. Novice po TV so kot nekakšen šov in kot se zanje spodobi, njihov cilj ni dostaviti točnih in resničnih verzij realnosti, temveč verzije, ki nas pritegnejo po "še več!" Svojemu telesu ne privoščimo hrane slabe kvalitete, čemu pa bi si umazali svoj čudoviti um z mislimi vprašljivega roka in kakovosti?

7. Precenimo: Iskati, najti  »novo« stvar

   Podcenimo: Obvladati osnove

Vsi smo kdaj žrtve naskakovanja vedno novih strategij, ko se lotevamo nekih projektov. Slepimo se s tem, da nam bo s tem marsikaj prihranjeno. Da bomo z novimi zamislimi pridobili čas. Ali pa denar. Skrivnost je še vedno ta: želimo postati boljši pisci? Pišimo več. Hočemo biti močnejši? Telovadimo več. Želimo tekoče govoriti tuji jezik? Govorimo ta jezik pogosteje. Bližnjic ni.

8. Precenimo: Biti vodja

    Podcenimo: Postati boljši sodelavec

V iskanju prestiža, moči in odlikovanja. Želimo si dobiti priznanja, biti slišani in hočemo, da nas častijo kot bogove. To so lastnosti vodij, ki imajo krhke temelje in ne morejo prinesti prave harmonije in občutka izpolnjenosti. Pravi vodje postanemo, kadar nas interesi svojih podrejenih zanimajo prav toliko, kot lastni.

9. Precenimo: Pritoževati se

  Podcenimo: Izboljševati se

Prepogosto cenimo takojšnji rezultat bolj kot počasno izboljševanje. Kot primer: študenti goljufajo na izpitih zato, ker je dobiti dobro oceno bolje, kot dejansko vedeti in razumeti snov. Učenje, rast in izboljšanje so podcenjeni na račun pridobivanja takojšnjih rezultatov. Žalostno je, kajti, če bi se uspeli osredotočiti na sam proces, bi bili izidi še toliko boljši in bi na cilj prišli hitreje, kot si predstavljamo.

10. Precenimo: Usposobljeni za neuspeh

     Podcenimo: Ne imeti slabe vesti, če izpustimo trening

Počutiti se izčrpano na koncu treninga je več kot precenjeno. Telovaditi na kakršen koli način do zadnjega diha je recept za izgorelost, poškodbe, bolezni in nedoslednost. Veliko bolje je, da delamo majhne korake na dnevni ravni, kot narediti nadčloveške poteze v nekaj urah. Trud ne pomeni dosti, če traja le teden ali dva. Počnimo raje nekaj, kar lahko konstantno vzdržujemo, brez da se pri tem iztrošimo.

Najbolj pomembno je, da korakamo po lastni melodiji in sledimo svojim občutkom. Kajti to je pot do pravega uspeha.

Vir: jamesclear.com, Nina Kirbiš

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri