Kako pomembno je poljubljanje v odnosu?

3. 5. 2022
Deli
Kako pomembno je poljubljanje v odnosu? (foto: Profimedia)
Profimedia

Raziskava razkriva, kaj lahko pogostost poljubljanja pove o vašem razmerju.

Kako pogosto se poljubljate s svojim partnerjem? Vsak dan? Enkrat tedensko? Bolj redko? Kako pogosto se poljubljate med seksom?

Nova raziskava kaže, da je lahko vaš odgovor na ta vprašanja pokazatelj tega, kako zadovoljni ste v spolnem življenju in v vašem odnosu na splošno.

V študiji je sodelovalo 878 udeležencev, starejših od 18 let, ki so v razmerju že vsaj dve leti. Velika večina udeležencev je bila poročena (75%), nekaj jih je bilo zaročenih (9%), ostali pa so bili v zvezi. Raziskovalci so jim zastavili vprašanja o tem, kako pogosto se pojubljajo – pri čemer so poljubljanje razdelili na dve vrsti: (1) Specifično poljubljanje, tj. poljubljanje, ki se zgodi med spolnim odnosom in (2) splošno poljubljanje, tj. poljubljanje, ki se zgodi v zvezi nasploh. Poleg tega so jim zastavili tudi vprašanja, vezana na njihovo spolno življenje in zadovoljstvo z njim, ter kako srečni so v odnosu.

Ugotovili so, da pri ženskah pogostost specifičnega poljubljanja pomembno in neposredno vpliva na konsistentnost orgazmov, pogostost spolnih odnosov in zadovoljstvo z njimi.

Splošno poljubljanje je imelo pri ženskah prav tako pomemben vpliv na konsistentnost orgazmov, pogostost spolnih odnosov ter zadovoljstvo z njimi, prav tako pa tudi na zadovoljstvo (ali nezadovoljstvo) v odnosu na sploh.

Pri moških je imela pogostost specifičnih poljubov relevanten in neposreden vpliv na pogostost spolnih odnosov ter zadovoljnost z njimi. Pogostost splošnih poljubov pa je pri njih vplivala na konsistentnost orgazmov, pogostost spolnih odnosov, zadovoljstvo z njimi ter na zadovoljstvo ali nezadovoljstvo v odnosu na sploh.

Kar zadeva razlike med spoloma, je na konsistentnost ženskih orgazmov in spolno zadovoljstvo močneje vplivalo specifično poljubljanje (torej poljubljanje med spolnim odnosom), medtem ko je na moško spolno nezadovoljstvo bolj vplivalo splošno poljubljanje.

Kljub razlikam med spoloma je raziskava potrdila, da je poljubljanje v dolgotrajnih razmerjih pomemben pokazatelj zadovoljstva v spolnem življenju in samem odnosu. Te ugotovitve lahko kažejo na to, da je redkejše poljubljanje parov vzrok za nezadovoljstvo v razmerju, lahko pa pomeni tudi obratno – da se tisti, ki so v svojih odnosih nezadovoljni, posledično manj pogosto poljubljajo.

Čeprav obstaja še veliko drugih dejavnikov, ki vplivajo na spolno zadovoljstvo in zadovoljstvo v odnosih (kot so npr. komunikacija, stres, duševne in fizične bolezni, družbene in kulturne predstave itd.), pa ta študija opozarja na to, da ne smemo spregledati tudi pomena poljubov. Čeprav je na to temo potrebnih še več raziskav, da bi ugotovili, ali se te ugotovitve ponovijo tudi v drugih vzorcih, pa je po mnenju avtorjev spodbujanje bolj pogostega poljubljanja lahko koristna intervencija za ženske, ki si želijo doživljati bolj konsistentne orgazme in nasplošno izboljšati zadovoljstvo v razmerju.

Povzeto po: psychologytoday.com

Preberite si še: 6 občutkov, ki vas opozarjajo na težave v razmerju

in Kako se poljubljati s popolno prisotnostjo?

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja