Ponavljajoči se konflikti so znak, da ste s pravo osebo

Se tudi vam zdi, da se s partnerjem neprestano lovita v enakih konfliktih? Morda je pa ravno to znak, da ste v razmerju s pravo osebo.

Ponavljajoči se konflikti so znak, da ste s pravo osebo (foto: Profimedia) Profimedia
25. 9. 2022

Saj veste, kako gre; s partnerjem se začnete pogovarjati o temu, kakšen dan ste imeli ali kaj bosta jedla za večerjo in preden se sploh zavedate, se že prepirate glede nečesa.

Prepričani ste, da vas partner ne bo nikoli razumel. On pa se počuti, kot da ga krivite za vse v razmerju. Naključen, nedolžen pogovor hitro postane oster, oseben in poln obtoževanj: "Ti vedno..."

Ta vzorec se vedno znova pojavlja. Mnogi pari zato začnejo dvomiti v svoj odnos. Nenehne konflikte doživljajo kot znak, da nista "prava" drug za drugega. 

Strašen, grozen prepir se zagotovo ne bi zgodil, če bi bila resnično "namenjena drug drugemu", kajne? No, pravzaprav je ravno nasprotno; ko imate vedno znova enak konflikt, ste verjetno s pravo osebo.

"Prava" oseba vas izzove, da rešite svoje stare vzorce, travme in bolečine.

Človeška bitja nenehno poustvarjajo stare konflikte. Deloma zato, ker nam je to znano in nam na nek način daje občutek varnosti (tudi, če je nezdravo), ampak tudi ker podzavestno skušamo staro situacijo bolje obvladovati v sedanjem času.

Kot dojenček ste se s ponavljanjem naučili govoriti in hoditi. Vedno znova ste poskušali, dokler niso te veščine postale del vaše narave. Ko ste odraščali, ste se naučili tudi, kako upravljati svoj svet, kako ostati varen, kako dobiti naklonjenost...

Nekatere od teh stvari ste se naučili na boleč način, zaradi bolečih izkušenj. Ljudje pa si travme in boleče izkušnje zapomnimo težje, kot srečne trenutke, saj možgani težke situacije razlagajo kot grožnjo vašemu obstoju.

Ker si take izkušnje težje zapomnimo, jih vedno znova podoživljamo, saj bi se jih radi naučili obvladovati.

Naša podzavest je grajena tako, da bo v nas ponovno želela vzbuditi neprijetne občutke zato, da iz njih zrastemo. Ravno ti neprijetni občutki in želja po rasti pa se oglašajo takrat, ko ste v ustreznem odnosu za to.

Ko ste se spustili v novo razmerje, so začetki bili seveda čudoviti. Počutili ste se, da sta drug za drugega popolna. Vendar poleg teh novih in toplih občutkov ljubezni, sta oba s seboj prinesla tudi svoje "nedokončane posle".

In ravno zaradi teh "nedokončanih poslov" drug v drugemu sprožata podoživljanje svojih prejšnjih, bolečih starih izkušenj.

Vaše ozadje vas je tako oblikovalo in včasih se vaši najslabši spomini zbudijo, ne da bi se tega zavedali. In dokler svojih preteklih bolečin ne boste resnično obravnavali in jih razrešili, se bodo konflikti samo ponavljali. To se bo nadaljevalo dokler sami ne prekinete svojega vzorca in izberete novo vedenje ali odziv.

Če želite, da se ta peklenski cikel prepirov ustavi, pokažite sebi (in drug drugemu) malo usmiljenja, razumevanja in spoštovanja.

Ko se s partnerjem začneta prepirati, se ustavite in spoznajte trenutni konflikt drugače. Ozavestite, da je konflikt povabilo, da rastete in naredite nekaj drugačnega. Ne razmišljajte o tem, kako boste naredili nekaj "prav". Naredite nekaj drugega. Prekinite vzorec.

Preden burno reagirate, si vzemite premor. Če navadno kričite, poskusite govoriti v najbolj mirnem glasu, kar lahko. Če običajno šepetate, zdaj govorite nekoliko glasneje. Če ponavadi stojite, se zdaj usedite. Glavno je, da naredite nekaj drugače. Tako se usmerite k spremembi in boljšemu odnosu.

Seveda stare navade težko umrejo. Razumite, da se ne bosta čarobno spremenila čez noč. A če boste večkrat zavestno izbrali novo pot, bo ta nova pot postala del vaše narave.

Na ta način bosta začela skupaj rasti in brez zadržkov bosta lahko razpravljala tudi o preteklih izkušnjah. Nobeden od vaju ne bo poskušal dokazati, da ima "prav" in kot par bosta začela hrepeneti po novih izkušnjah. 

Na ta način bosta prišla do globljega in intimnejšega odnosa in spoznali boste, da ste že ves čas resnično bila "prava" za drug drugega.

Prirejeno po: YourTango