Pozitivni učinki tapkanja obraza - zdrava in pomlajena koža!

25. 12. 2022
Deli
Pozitivni učinki tapkanja obraza - zdrava in pomlajena koža! (foto: Profimedia)
Profimedia

Tapkanje obraza je zelo enostavna tehnika, ki jo lahko izvajate v udobju svoje postelje - vašemu obrazu pa prinaša pozitivne učinke.

Tapkanje je postala izredno priljubljena tehnika za ohranjanje mladostne in zdrave kože. Je ena od vrst vibracijske masaže, ki se uporablja npr. pri terapevtski ali profilaktični masaži. Njena posebnost je, da ustvarjamo vibracijski učinek na globoke mišice obraza.

Mimične mišice, na katere vpliva tapkanje, se od skeletnih mišic razlikujejo po tem, da niso na obeh koncih pritrjene na kosti, temveč na kožo. Vplivajo na krvni obtok, odtok limfe ter nastajanje obraznih gub. Tapkanje s svojo vibracijo te mišice sprošča, kar posledično pripomore k bolj zdravi koži.

Prav tako lahko vpliva na globoke živčne končiče ter na krvne in limfne žile. S spodbujanjem krvnega obtoka in odtoka obrazne limfe se lahko znebimo oteklin na obrazu ter izboljšamo tonus ter barvo kože. Na ta način spodbujamo tudi proizvodnjo kolagena.

Morda ste že kdaj zasledili, da se v mnogih azijskih državah, kjer je razvit kult lepote, izdelke za nego kože nanaša s pomočjo tapkajočih gibov. To poleg zgornjih koristi omogoča tudi, da izdelki prodrejo v globlje plasti kože, kar poveča učinek krem in serumov.

Najenostavnejšo in najlažjo masažo obraza s tapkanjem lahko naredite zjutraj, ne da bi vstali iz postelje. Če boste tehniko izvajali redno, boste lahko opazili naslednje koristi:

  • pomaga pri prebujanju, saj se na obrazu pospeši krvni obtok, obrazne mišice pa so precej močno povezane z možgani. Tako možgani ugotovijo, da ste budni in začnejo izvajati temu primerne procese.
  • zmanjšuje tveganje za glavobole čez dan
  • sprosti predel okoli oči
  • manjša zabuhlost na obrazu, še posebej pod očmi in v predelu lic
  • obrazne mišice postanejo bolj napete
  • zmanjša se izrazitost mimičnih gub
  • pomaga izboljšati razpoloženje in znižuje raven stresa
  • spodbuja regeneracijo kože

Kako izvajati tehniko tapkanja obraza

1. Začnite s tapkanjem na sredi čela in nadaljujte v smeri proti enemu in drugemu templju

2. Nato od središča nosu do ušes

3. Od središča brade vzdolž linije spodnje čeljusti do ušesnih mečic

4. Okoli oči tapkajte le s konicami prstov z rahlimi in hitrimi gibi. Pomikajte se od zunanjega kota oči k notranjemu in obratno, vzdolž linije obrvi.

5. V predelu vratu tapkajte od spodaj navzgor

6. Stranski del vratu pa tapkajte od zgoraj navzdol

Vajo ponavljajte, dokler ne začutite toplote in rahlega vibriranja na obrazu. Pomembno je, da se ob tapkanju počutite prijetno, zato tapkajte tako nežno, kot vam ustreza. Če imate določene zdravstvene težave s kožo, se pred uporabo te tehnike posvetujte z dermatologom.

Vir: Sensa RS

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk