Pozornost staršev je tista, ki pri razvoju otrok pomeni največ - ne igrače ali ekrani

Znanost pravi: izkustva dajejo otroku srečo in povečujejo njegovo inteligenco mnogo bolj kot igrače. 

Pozornost staršev je tista, ki pri razvoju otrok pomeni največ - ne igrače ali ekrani (foto: profimedia) profimedia
15. 9. 2022

Raziskave so pokazale, da preveč igrač pri otroku povzroči ravno obraten učinek, kot si ga želimo - otrok je lahko bolj nesrečen! 

Raziskovalec otroškega razvoja, Clair Lerner, pravi, da se otroci s prevelikim številom igrač v resnici igrajo manj. Preveč igrač namreč povzroči zmedenost, neobvladljivost, neproduktivnost ter izgubo koncentracije. Iz prevelikega števila igrač se otroci torej ne morejo učinkovito učiti. Medtem ko manjše število igrač (in hkrati bolj kvalitetnih igrač) poveča otrokovo sposobnost sodelovanja, kar je izredno pomembna življenjska vrednota. 

Kaj to pomeni za starše? Da ni potrebno ustvarjati stresa, da bi otroku priskrbeli vse igrače tega sveta. Preživljanje časa z otroci je vredno mnogo več.

V študiji na univerzi v Oxfordu, kjer so preučevali 3000 otrok od 3. do 5. leta starosti, so ugotovili, da je otrokov šolski uspeh bolj odvisen od njegovega okolja doma ter vključenosti staršev v otrokovo življenje, kot od posedovanja igrač in elektronskih naprav. 

Tisti otroci, ki so imeli manj igrač, nič elektronskih naprav ter starše, ki so veliko časa preživeli z njimi, so bili bolj uspešni v šoli, pa tudi v socialnem in čustvenem razvoju. Pozornost staršev je tista, ki pri razvoju otrok pomeni največ - ne igrače ali ekrani. 

Poleg tega pa izkustva pri otrocih povečajo občutke hvaležnosti in zmožnost radodarnosti mnogo bolj kot podarjanje predmetov.

Otroci bodo torej dobili mnogo več za življenje, če boste preživljali čas z njimi, se z njimi pogovarjali, jih peljali v naravo, kot to, da jim boste kupili še eno novo igračo. 

Manj stresa okoli igrač, več poudarka na skupno ustvarjanje spominov! 

vir: mother.ly, Anne-Marie Gambelin