Če si predstavljate, da ste drevo, katero drevo ste?

Da se bomo uprli nevihtam življenja, moramo biti dobro ukoreninjeni v svojo osebno moč, vrline in vrednote. Upoštevajte nauke starih Keltov, predstavljajte si sebe kot drevo in odkrijte, katere kakovosti nosite zapisane v svojih koreninah.

Če si predstavljate, da ste drevo, katero drevo ste? (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
20. 4. 2019

Stojim v jogijskem položaju drevesa – na eni nogi, z rokama, dvignjenima nad glavo, in skušam ohraniti telo povsem mirno. Drevo je asana, ki zahteva zbranost, da bi ohranili ravnovesje. In ravnovesje bom dosegla, če pravilno začnem, če svoje boso stopalo stabilno položim na podlago.

Predstavljam si, kako se moje stopalo trdno zakorenini, kar mi daje moč, da še intenzivneje v višine pretegnem celo telo, kot drevo, ki počasi raste. Dihajoč globoke in stalne vdihe čutim stabilnost in umirjenost. Nemirni tokovi mojega uma ne dvigujejo močnih vetrov, ki bi moje telo vrgli iz ravnotežja.

Moje misli so kot vetrc, ki pleše svoj nežni ples okoli drevesa, spoštujoč njegovo moč in njegov mir, ter počasi ziblje njegove veje z zanimivimi idejami. Te nežne misli me nekje iz ozadja povsem nevsiljivo sprašujejo: če si že predstavljaš, da si drevo, katero drevo si?

Pravijo, da v Grčiji obstaja tisočletni hrast, zraščen s prav tako starodavno lipo. Dve prelepi in močni drevesi sta bila včasih mož in žena, srečno poročen par. Nekoč sta v njun dom prišla Zevs in Hermes, preoblečena v potepuha. Ne vedoč, da imata opravka z bogovi, sta Filemon in Baukida nesebično pogostila prišleka in jima velikodušno ponudila vse, kar sta imela tudi sama. Kot nagrado za njuno dobroto sta se bogova odločila, da jima izpolnita eno željo.

Ker sta se imela izjemno rada, sta si zaželela, da bi umrla skupaj, ker tako nobenemu od njiju ne bi bilo treba trpeti zaradi izgube svoje največje ljubezni. Bogovi so njuno hiško prelevili v tempelj in ko je prišel njun čas, sta Filemon in Baukida objeta gledala, kako se njuni telesi spreminjata v stebla, veje, liste. Zašepetala sta "Adijo, moja ljubezen," in ostala objeta v večnosti, kot hrast in lipa.

Ta romantična zgodba iz grške mitologije nas opogumlja, naj vztrajamo v ljubezni. Lipa nas v poletnih mesecih zapeljuje s svojim opojnim vonjem, ki kot Baukidin šepet proslavlja večno ljubezen. Zelo romantično bi si bilo sebe predstavljati kot stalno lipo, a starodavna modrost keltskih druidom mi je dodelila vlogo hrasta!

Odkrijmo svoje drevo

Zadnja desetletja smo se odtujili od narave, ni nam lahko razlikovati vseh vrst dreves in tudi zelo redko premišljujemo o njih. Zagotovo obstaja drevo, ki se ga spomnimo iz otroštva. Steblo, na katero smo plezali, pod katerim smo se igrali, na katerem je visela gugalnica. Krošnja, s katere smo vsaj enkrat nabirali češnje ali preprosto segli z roko in odtrgali jabolko ali figo.

Danes živimo v virtualnem svetu, svetu idej, hitrih komunikacij, v svetu, v katerem malo stvari teče po naravnih ritmih. Delujemo po uri, kazalce premikamo po nareku denarja in s tem dodatno obremenjujemo svoje zakrnele instinkte in naravne bioritme.

Pozabljamo svoje korenine in pogosto se nam majejo tla pod nogami, medtem ko negotovi iščemo odgovore. Med iskanjem ravnotežja pogosto segamo po starodavnem znanju in modrosti narave. Začutiti skušamo moč svojega srca, svoje korenine, ki bodo lahko zaščitile steblo naše osebnosti pred naleti izzivov 21. stoletja.

V svetovnih mitologijah, zgodbah in religijah je drevo močan simbol globokega in svetega pomena. Gozdovi so starodavnim ljudstvom ponujali zavetišče in različne vrste dreves so s svojimi posebnimi močmi ščitile pred sovražniki in zlomom. Severnjaški narodi iz predelov, bogatih z gostimi gozdovi, so razvili izročilo o pomembnosti in moči dreves.

Kelti in njihovi modreci druidi so leto razdelili na trinajst obdobij. Vsako obdobje predstavlja eno drevo, katerega last­nosti in pomembnost so lahko opisali lastnosti ljudi, rojenih v tem obdobju. V tej starodavni modrosti odkrijmo tudi svoje drevo. Morda nam pomaga začutiti svojo pozabljeno instinktivno naravo in se močneje povezati z bistvom svojega bitja.

Če si sebe predstavljamo kot drevo ter meditiramo ob njem, bomo morda okrepili občutek, da trdno stojimo na tleh. Čutimo, da je kljub vetrovom in dežju sodobnega življenja naše življenje stabilno, da so naše korenine zakoreninjene globoko v zemlji, v družinski tradicij, v naših osebnih močeh in vrlinah.

V bližnjem parku sem poiskala hrast. Položila sem dlan leve roke na njegovo hrapavo skorjo. Skušala sem začutiti njegovo toplino, teksturo, moč, energijo. Odprla sem svoje srce. Dragi moj prijatelj, pozdravljam te in cenim tvojo moč, tvojo umirjeno stabilnost, ki jo imam tudi jaz, vendar nanjo včasih pozabim. Naslonila sem svoj obraz na telo tega veličastnega orjaka. Tudi jaz sem takšna kot ti. Vem, da se bom uprla dežju in nevihtam in se vsako pomlad prebudila v prenovljeni in veličastni moči, ki slavi življenje.

Breza

Ustvarjalec, 24. 12.–20. 1.

Breza je prvo drevo, ki po zimi požene liste. Simbolizira prenovo. Če ste rojeni kot breza, tako kot ona hrepenite po svetlobi in z vsemi močmi skušate doseči svoj želeni cilj. Verjamete, da ga lahko dosežete z delom. Ste dober organizator, odločni ste in odporni. Znate motivirati druge, v krizi ste umirjeni in drugi se radi prepuščajo vašemu vodstvu. Povsod prinašate vedrino in lepoto, ljudi pa očarate tudi s svojo duhovitostjo.

Ujame se z: vinsko trto, vrbo in jelšo.

Skorš

Idealist 21. 1.–17. 2.

Če ste rojeni pod znakom skorša, je vaša najbolj izražena lastnost individualnost. Vaš um je aktiven in zelo inovativen, ste pravi idealist. Nestrpni ste, ko morate spoštovati določena nesmiselna pravila, sovražite omejitve. Vaš svobodoljubni duh vas bo vedno porinil v ospredje in če si tega želite ali ne, se boste znašli v vlogi vodje. Zavlačujete s prevzemom družinskih obveznosti, ker cenite osebno svobodo.

Ujame se z: bršljanom, glogom in lešnikom.

Jesen

Očarljivec, 18. 2.–17. 3.

Drevo, iz katerega so druidi izdelovali svoje palice, združuje resnični in duhovni svet. Podarilo vam bo svojo dvojno naravo. Vaš sanjajoči duh vas pogosto pelje v svet domišljije. Kljub temu znate ostati praktični in izpolniti vse zahteve vsakdana. Zelo ste inteligentni in radovedni, spontani in veseli. To vas naredi prepričljivega govornika, ki bo očaral s svojim znanjem in domišljijo. Ste odličen ljubimec in skrben starš.

Ujame se z:vrbo, trstiko, hrastom, glogom, bršljanom in bodiko.

Jelša

Raziskovalec, 18. 3.–14. 4.

Jelša vas kot vaše drevo opisuje kot nemirno in naglo osebo, vedno pripravljeno raziskovati kaj novega. Ste pogumni in energični, včasih tudi nagli in nepremišljeni, odločni v tem, da boste delali po svoje. Verjamete vase in veste, kdaj lahko tvegate. Ste trden delavec. Niste razsipni, prezirate površnost. Ste preprosti, v ljubezni se predajate popolno in strastno.

Ujame se z: brezo, bezgom, glogom in hrastom.

Vrba

Opazovalec  15. 4. – 12. 5.

Če ste rojeni v obdobju vrbe, ste malce skrivnostna oseba zelo prefinjenih čustev. Ste zelo ustvarjalni in intuitivni. Globoko v sebi razumete cikluse, z lahkoto sprejemate spremembe, ker veste, da se vse vrti v krogu in se spet in spet vrača. To vam daje darilo potrpežljivosti. Sramežljivo kažete svoje bogate zmožnosti, raje opazujete in se učite. Družina je za vas vedno na prvem mestu. Popolnoma ste predani in zvesti v ljubezni.

Ujame se z: brezo in bršljanom.

Glog

Strasten, 13. 5.–9. 6.

Ostri trni gloga služijo kot ščit. Če ste rojeni v obdobju gloga, boste s svojim obrambnim obnašanjem ustvarili drugačen vtis o sebi od tega, kar resnično ste. Imate neizčrpen ustvarjalni dar in ognjevito strast. Zgovorni ste in nadarjen izvajalec velike naravne očarljivosti. Iščete stalna razburjanja, ker vas navadne stvari hitro zdolgočasijo. Znate poslušati druge, zaradi neverjetnega vpogleda in zdravega humorja pa ste dragocen partner.

Ujame se z: jesenom, skoršem, jelšo in lešnikom.

Hrast

Stabilen, 10. 6.–7. 7.

Hrast je simbol resnice in neomajnega znanja. Hrast vam kot vaše drevo daje poseben dar moči. V težkih trenutkih ste umirjeni, odločni in odgovorni, in se zato pogosto znajdete v vlogi samozatajevanega vodje. Zaradi občutkov odgovornosti za druge, zaradi katerih morate biti trdni, ste pogosto resni, toda vaš duh je veder, optimistični ste in dobro razpoloženi. Uživate v veliki družini in radi ste vključeni v velike družbene mreže.

Ujame se z: jesenom, bršljanom in trstiko.

Bodika

Vladar, 8. 7.–4. 8.

Zimzelena bodika z grozdom rdečih jagodic je krasila kraljevske glave in odbijala sovražnike – nosili so jo tudi bojevniki. Tudi vi ste plemenitega duha, sijajnega uma in kraljevskega dostojanstva. Izzive sprejemate brez težav in se nad njimi dvigujete spretno in taktično. Imate odličen smisel za posel in se vedno znajdete med voditelji, čeprav bi najraje samo pomagali drugim. V ljubezni ste zaščitnik in opora svojemu partnerju.

Ujame se z: jesenom in bezgom.

Lešnik

Poznavalec, 5. 8.–1. 9.

Kelti so lešnike jedli, da bi pridobili čarobne veščine in znanje. Lešnik kot vaše drevo je simbol analitičnega uma, izrednega spomina in sposobnosti prenašanja znanja. Ste navdihnjen učitelj, vedno ste dobro obveščeni in pozornost posvečate podrobnostim. Svojemu umetniškemu čutu vedno dodate praktičen vidik. V ljubezni ste iskreni in skrbni, a včasih s svojo skrbnostjo lahko dušite tiste, ki jih imate radi.

Ujame se z: glogom, skoršem in vinsko trto

Vinska trta

Prefinjena, 2. 9. – 29. 9.

Vinska trta je težko uspevala v mrzli severnjaški klimi in je zahtevala veliko dela ter nege za negotove rezultate. Tudi vaša narava je spremenljiva, nepredvidljiva. Na zunaj ste avtoritativni, visokih standardov, znotraj pa ste pogosto neodločni in samokritični. Vaš dar je, da spoznate obe plati vsake težave in sočustvujete. Imate prefinjen okus in se nagibate k luksuzu. Zaradi vaše očarljivosti in položaja vam odpuščajo muhavost.

Ujame se z: brezo in lešnikom.

Bršljan

Neustavljiv 30. 9.–27. 10.

Bršljan potrebuje trdno strukturo, ki bo pomagala njegovem vzponu. Je simbol odločnosti in moči. Vaša najbolj dragocena lastnost je sposobnost, da se dvignete nad vse ovire. V tem vam bodo pomagale ostroumnost, sočustvujoča narava in zvestoba. Vaše korenine so globoke, zaradi česar ste stabilni, duhovnost pa vas bodri v težkih časih. Zaradi vedrega duha in prijaznega obnašanja imate veliko prijateljev, ki so vaša opora.

Ujame se z: hrastom in jesenom.

Trstika

Varovalec skrivnosti, 28. 10.–24. 11.

Druidi so verjeli, da je zaradi gostih in globokih korenin trstika drevo. Iz trstike so ljudje izdelovali peresa za pisanje – postala je simbol modrosti in učenja. Če je trstika vaše drevo, se zlahka prebijete v bistvo stvari. Ljudje vas doživljajo kot varovalca skrivnosti. Imate močan osebni magnetizem, ki izvira iz vašega močnega karakterja, upornosti in neustrašnosti. Ste dober vodja, skrbni in strastni ste v ljubezni, vendar ste zlahka ljubosumni.

Ujame se z: hrastom in jesenom.

Bezeg

Iskalec 25. 11.–23.12.

Bezeg je bil sveto drevo vilinskega sveta. Če je vaše drevo bezeg, ste svobodoljubnega duha, ki ne mara rutine. Nemirni ste in energični, vedno iščete izzive. Pogosto vas imajo za čudaka, ki deluje zadržano, v resnici pa ste zelo odprti. Skrbni ste do drugih in pripravljeni ste pomagati. Vedno boste rekli resnico, četudi boste z njo koga prizadeli.

Ujame se z: jelšo in bodiko.

Senka Ljubić, priredila: Petra Arula