Pretresljiva oddaja "Ubij Indijanca v otroku"

Pred kratkim ste si lahko na televiziji ogledali pretresljivo dokumentarno oddajo "Ubij Indijanca v otroku", če ste jo zamudili, je še vedno na voljo. 

Pretresljiva oddaja "Ubij Indijanca v otroku" (foto: profimedia) profimedia
22. 1. 2022

Francoska dokumentarna oddaja prinaša pretresljiva pričevanja kanadskih staroselcev, ki še danes živijo v rezervatih, o nasilni zgodovini njihovega pokristjanjevanja. Misijonarji so otroke iztrgali iz rok družin, skušali zabrisati njihove indijanske korenine in jih spreobrniti v dobre male bele kristjane, kot se spominja pričevalec. Mnoge so trpinčili in spolno zlorabili. Vse se je dogajalo do poznih devetdesetih let prejšnjega stoletja.

V lanskem letu so med preiskavami na prostoru nekdanjega otroškega zavetišča v Kanadi našli posmrtne ostanke 215 otrok. Šlo je za enega izmed številnih otroških internatov, ki jih je postavila Katoliška cerkev. V letih med 1863 in 1998 je po naročilu kanadske vlade v teh ustanovah pristalo več kot 150.000 staroselskih otrok. V njih so se odvijala najbolj temačna dejanja, ki jih je človek sposoben. Otroci so dobili nova angleška imena, svojih staršev niso smeli več videti in niso smeli govoriti v maternem jeziku. Mnoge otroke so spolno zlorabljali, kot je prikazano tudi v omenjenem filmu. 

Njihovi potomci so seveda danes globoko zatravmatizirani, saj so jim odvzeli vse, predvsem osnovno človeško dostojanstvo. Država pa jih, namesto da bi jim ponudila potrebno pomoč, obsoja, ker svoje hude stiske utapljajo v alkoholu ali drogah. 

Dokumentarec si lahko ogledate TUKAJ.