Preživite 20 minut v gozdu brez gledanja na telefon

Študije dokazujejo, da sprehod v naravi ali meditacija v gozdu, ki traja okoli 20 minut, zmanjšuje učinke stresa in negativne posledice hitrega načina življenja.

Preživite 20 minut v gozdu brez gledanja na telefon (foto: shutterstock) shutterstock
13. 5. 2023

Gozdna meditacija je zdravilna izkušnja. Gre za iskanje moči narave, sočutja dreves, modrosti vode... To je potovanje vase in v naravo, kjer lahko končno občutimo mir in spokojnost.

Poiščite velik kamen ali staro drevo in se naslonite nanj. Predstavljajte si, da potujete daleč v preteklost in podoživljate vsa doživetja iz perspektive skale ali drevesa. Kaj vse ste preživeli vi v tem času, ko je to drevo rastlo? 

Predstavljajte si, da vsaka pora vaše kože sprejema zvoke narave tako kot vaša ušesa. Vpijajte vse vibracije narave vase, naj vas sprostijo. 

Pozorno si oglejte majhen svet žuželk, trav in majhnih rastlin, ki pogosto neopaženi preidejo pod naše noge. Najdete v njih kakšno sporočilo, vpogled in učenje zase?

Poiščite v okolici nekaj, kar vas napolni s hvaležnostjo. Ostanite z občutkom čim dlje.

Sedite še malce na tem čudovitem mestu. Zavedajte se vse lepote okoli sebe. 

Predstavljajte si, da se raztopite v gozdu. Na koncu ostane le še gozd.

Poskusite preživeti 20 minut v gozdu brez gledanja na telefon

Kakorkoli se že boste lotili svoje "meditacije" v gozdu, poskusite 20 minut preživeti v gozdu brez da gledate na telefon. 

Preživljanje časa v naravi zabriše negativne posledice urbanega življenja
Izredni profesor na Univerzi v Michiganu in vodja študije, Dr. MaryCarol Hunter, razlaga:

»Že dolgo vemo, da preživljanje časa v naravi zmanjšuje stres. Nismo pa vedeli, v kolikšni meri. Naša študija dokazuje, da bi morali v dobro naših hormonov v naravi vsak dan preživeti vsaj 20 minut do pol ure. Lahko gremo na sprehod, sedimo v travi ali pa se kopamo v bližnjem jezeru – ni pomembno, dokler nismo obdani s hrupom urbanih središč.«

Če trenutno ne morete v gozdu, pa si nadenite slušalke in vsaj za nekaj trenutkov odplavajte v mislih v gozd... 

Poglejte si še: Drevesa vas lahko tudi pozdravijo. Katera so najbolj zdravilna?