Novembra prihaja na TV Slovenija odličen dokumentarec o slovenskih kozolcih

Na TV Slovenija bo 1. novembra premierno predvajan dokumentarni film Tipično slovensko: kozolci. Film pripoveduje zgodbo o tem, kaj se dogaja danes in obeta jutri, zgodbe o ljudeh in njihovih kozolcih, starih in novih, tako različnih in tako posebnih.

Novembra prihaja na TV Slovenija odličen dokumentarec o slovenskih kozolcih (foto: Shutterstock) Shutterstock
13. 10. 2017

Kako živijo in umirajo naši kozolci? Kdo jih sploh še uporablja in za kaj? Kako jih gradijo? Kakšna je njihova usoda in kako to, da je v tako majhni deželi tako veliko različnih vrst kozolcev? Bodo ostali le pomniki preteklosti ali se jim obeta tudi nova namembnost?

Večina danes ohranjenih kozolcev je nastala ob koncu 18., zlasti pa v 19. stoletju, a jih veliko propada. Čeprav se gradijo tudi novi, je kozolcev vsak dan manj. Nekateri jih vendarle obnavljajo, tudi prestavljajo, spreminjajo njihovo namembnosti, jim dajejo nove vsebine.

Pot v Studor, Srednjo vas, Češnjico, na Sorico, v Luče, Ljubljano, Zgornjo Drago, Zdensko vas, Deželo kozolcev v Šentrupertu, pogovori z domačini in etnologi, konservatorji, arhitekti, razkrivajo, kakšna prihodnost se obeta kozolcem.

Film je nastal po scenariju Milice Prešeren in v režiji Boštjana Vrhovca. Premierno bo predvajan na 1. programu TV Slovenija 1. 11. 2017 ob 17.20.

Slovenski kozolci

Vabljeni na predpremiero že 20. oktobra

Ustvarjalci dokumentarnega filma vabijo vse, ki jih kozolci zanimajo še posebej, da se jim pridružijo na predpremieri 20. oktobra v Deželi kozolcev v Šentrupertu.

Ob 15.00 bo organiziran vodeni ogled kozolcev, ob 16.00 je predvideno srečanje s prijatelji Lukatovega toplarja v Hiši vina Frelih, ob 17.00 pa bodo v kongresnem salonu Hiše vina Frelih prepremierno predvajali dokumentarni film.

Lukatov toplar, ki stoji v Deželi kozolcev, letos praznuje 222 let in je z letnico 1795 eden najstarejših ohranjenih kozolcev na svetu. Muzej na prostem se tako pridružuje prizadevanjem za uvrstitev kozolca na seznam svetovne kulturne dediščine. Projekt Dežela kozolcev je primer dobre prakse varstva in ohranjanja kulturne dediščine, ki predstavlja izvirno dediščino kozolcev, njihov razvoj in različne tipe kozolcev v Sloveniji, hkrati pa oživlja tudi našo kulturo lesa.

Slovenski kozolci

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri