Za navdih Promocijsko sporočilo

“Prihodnost slovenskega športa je odvisna od prepoznavanja in investiranja v mlade talente”

9. 5. 2019
Deli
“Prihodnost slovenskega športa je odvisna od prepoznavanja in investiranja v mlade talente”

Vsi Slovenci želimo verjeti v sanje naših mladih športnikov ter njihovo – in s tem našo – športno prihodnost. V okviru akcije #vednopodpiraj dober namen je Coca-Cola zato finančno podprla tri družbeno odgovorne projekte, med njimi Olimpijski komite Slovenije (OKS), ki s športnimi štipendijami dijakom in študentom športnikom pomaga pri njihovem športnem razvoju na poti proti svetovnemu vrhu. Kdo so športniki, ki so jim že pomagali na športni poti? Kakšni so kriteriji za prejem štipendije in kako mladim talentom olajša pot? Pogovarjali smo se s strokovno sodelavko za odnose z javnostmi Olimpijskega komiteja Slovenije, Aljo Pahor.

1. Kdaj se je rodila zamisel za projekt športnih štipendij za podporo mladim športnikom in športnicam?

Zamisel se je rodila leta 1999. Od takrat Olimpijski komite Slovenije - ZŠZ, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Fundacija za financiranje športnih organizacij v Republiki Sloveniji podeljujejo športne štipendije perspektivnim slovenskim športnikom in športnicam.

2. Kakšni so kriteriji za prejem štipendije in kdo jo lahko prejme?

Tukaj predlagamo, da si pogledate pravilnik, kjer so določene vse specifike, sicer pa govoriva o posameznikih, ki se udeležujejo tekmovanj, kot so olimpijske igre, svetovno prvenstvo, evropsko prvenstvo, mladinske olimpijske igre, olimpijski festival evropske mladine in ponekod tudi za rang lestvice. Pravilnik, kjer so predstavljeni in opisani vsi kriteriji, je tudi javno dostopen na spletni strani Olimpijskega komiteja Slovenije.

3. Koliko mladim športnikom in športnicam ste že pomagali? Lahko izpostavite kakšno znano ime?

V 20 letih je bilo vključenih več kot tri tisoč športnikov, a ker določeni športniki obnavljajo pravico do štipendije, je ta številka nekoliko nižja. Vsekakor gre za izjemno število mladih športnikov, ki jim ta štipendija pomaga pri njihovi športni poti. Znana imena oz. le peščica teh so Primož Kozmus, Urška Žolnir, Andrej Jerman, Robert Kranjec, Peter Žonta, Lucija Polavder, Natalija Gros, Tina Maze, Matic Osovnikar, Anja Klinar, Vid Kavtičnik, Vesna Fabjan, Rok Benkovič, Sara Isakovič, Alenka Kejžar, Janez Brajkovič, Goran Dragić, Peter Kauzer, Benjamin Savšek, Mina Markovič, Rok Marguč, Tina Mrak, Tina Trstenjak, Damir Dugonjić, Primož Roglič (kot skakalec), Polona Hercog, Ilka Štuhec, Tanja Žakelj, Filip Flisar, Veronika Macarol, Anamari Velenšek, Maruša Mišmaš, Ivan Trajkovič, Peter Prevc, Anamarija Lampič, Štefan Hadalin, Blaž Janc, Laura Unuk, Luka Janežič, Janja Garnbret, Kaja Juvan, Anja Osterman, Timi Zajc, Tjaša Ristič in še kar nekaj drugih.

4. Kako jim pravzaprav štipendija olajša pot?

Že v rani mladosti mora večina mladih športnikov kljub pomanjkanju časa usklajevati svoje športne dejavnosti in šolske obveznosti. Da bi jih spodbudili, naj sprejmejo ta dvojni izziv, OKS – ZŠZ, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Fundacija za financiranje športnih organizacij v Republiki Sloveniji podeljujejo štipendije najbolj perspektivnim. S štipendijo tako krijejo stroške treninga: pot, trenerja, prehrano, bivanje, športno opremo ipd.

5. Kako prepoznate mladega talentiranega športnika, ki mu podelite štipendijo? Ali ga opazi trener in nato svoj predlog posreduje vam oz. kakšen je sploh postopek izbora?

Podeljuje se izključno na podlagi pravilnika, kjer pa se zahteva tudi strokovno mnenje zveze in trenerja.

6. Kaj menite o akciji #vednopodpiraj dober namen?

Akcija #vednopodpiraj DOBER NAMEN je eden izmed projektov, pri katerem z veseljem sodelujemo, in ponosni smo, da smo del aktivacije, ki pomaga pri boljšem položaju družbe v najširšem pomenu. Olimpijski komite kot krovna športna organizacija na Slovenskem skrbi za razvoj športa in športnikov na vseh ravneh, pri čemer so mladi športniki in njihov športni napredek ter uspehi še kako pomembni za prihodnost slovenskega športa. Ker vemo, da sredstev za šport ni nikoli dovolj, sami pa brez podpore sponzorjev in partnerjev ter projektov, kot je ta, za športnike in šport ne bi bili sposobni pomagati v takšni meri, smo toliko bolj veseli, da so potrošniki projekt športnih štipendij podprli v takšnem obsegu; Coca-Cola pa kot idejni vodja projekta namenila dodatno podporo našim mladim vrhunskim športnikom.

Akcija Vedno podpiraj dober namen poteka vse leto. Več o akciji in novice o zmagovalnih projektih lahko poiščete in spremljate na spletni strani vednopodpiraj.si.