Prince Ea o šolskem sistemu: Šola spreminja otroke v robotske zombije

4. 11. 2016
Deli
Prince Ea o šolskem sistemu: Šola spreminja otroke v robotske zombije (foto: Profimedia)
Profimedia

Prince Ea je dvignil prah z novim motivacijskim videom, v katerem je tožil šolski sistem. Zakaj?

Kaj pravi Prince Ea o šolskem sistemu:

Albert Einstein je nekoč dejal: “Vsakdo je genij.”

Če sodite ribo po njeni sposobnosti plezanja na drevo, bo celo življenje verjela, da je neumna. Ravno to počne današnji šolski sistem.

Izobraževalni sistem, ali ste ponosni na to, kar ste naredili? Spremenili toliko otrok v robote? Koliko otrok se zaradi vas nikoli ne bojuje za svoje talente in darove, misleč, da so neumni in neuporabni?

Šolo obtožujem, da ubija kreativnost, individualnost ter intelektualno izrablja.

Ali pripravljate otroke na prihodnost? Otroke želite pripraviti na to, da delajo v tovarnah. Sedijo v vrstah, imajo kratek odmor za hrano ter jim 8 ur govorite, kaj morajo misliti. Oh, in jih naredite tekmovalne, da tekmujejo za petico.

Nisem Gandhi, ampak danes res ne potrebujemo robotskih zombijev. Svet napreduje, potrebujemo ljudi, ki razmišljajo kreativno, inovativno, kritično, individualno in s sposobnostjo povezovanja.

Vsak znanstvenik vam bo povedal, da ni dveh možganov, ki bi bili enaki. Zakaj potem obravnavate otroke kot modele za piškote? Kakor, da so vsi enaki? Če bi zdravnik predpisal isto zdravilo vsem bolnikom, bi bili rezultati tragični. A točno to se dogaja v šolah. Vsak ima svoje močne strani, potrebe, darove in sanje, a vsakega učite iste stvari in na enak način.

Učitelj je eden najbolj pomembnih poklicev na svetu. Zdravnik lahko pozdravi otrokovo srce, dober učitelj pa lahko doseže otrokovo srce in mu omogoči, da resnično živi. A problem učiteljev je sistem, v katerem delujejo. Testi v šolah pa so preveč kruti in bi morali biti ukinjeni.

Nimam upanja v šolo, imam pa upanje v ljudi. Če lahko prilagajamo zdravstveno oskrbo, avte in Facebook strani… Zakaj ne bi spremenili in izboljšali šolskega sistema?

Seveda je matematika pomembna, a nič bolj kot umetnost in ples. Vsakemu talentu bi morali dati priložnost.

Za primer si vzemimo Finsko, ki je skrajšala šolske ure, izboljšala plače in ukinila domače naloge.

Učitelj tam ne mora biti vsak. Potrebna je stroga selekcija, ki vključuje tudi test psiholoških in čustvenih sposobnosti.

Tudi Orchard osnovna šola v Vermontu je ukinila domačo nalogo. Njen ravnatelj pravi: "Ne obstaja niti ena raziskava, ki bi dokazala, da domača naloga kakorkoli izboljša akademski uspeh. Zakaj jih potem imamo? Tako imajo otroci več časa, da so otroci. Da lahko bereje, kar želijo, se igrajo, jejo večerjo in so z družino ter najpomembneje - spijo. Otroci potrebujejo čas zase. V tem času lahko odkrijejo, kaj jih veseli, kar bo trajalo celo življenje in lahko bodo sledili svojim sanjam."

Otroci so naša 100% prihodnost. In prihodnost je v sodelovanju ter razvijanju potencialov posameznika, ne v tekmovanju. Namen šole bi moral biti, da pripravi otroke na življenje in ne, da iz njih naredi kimajoče zombije.

Naj ribe ne bodo več prisiljene, da plezajo na drevo.

Poglejte si še video: 

Poglejte si še:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk