Knjige za to poletje

Branje je notranje potovanje in je najlepša avantura, v kateri spoznavaš, kdo si. Privoščite si poletno branje... na plaži ali v senci dreves pozno v večer.

Priviščite si knjigo (foto: Profimedia) Profimedia
13. 7. 2012

O svojih najljubših so nam spregovorile...

Hafis: Zapleši z menoj

108 divje sladkih pesmi sufijskega mojstra: Hafisovo delo je zame orakelj – kadar imam kakšno pomembno vprašanje, vzamem njegovo knjigo v roke, zamižim, globoko vdihnem z vprašanjem pod zaprtimi vekami in odprem knjigo. Odgovori so vedno pravi. Komu in kdaj je s pesmijo odgovoril Hafis, si napišem s svinčnikom na izbrano stran. Poskusim zame in za SENSO zdaj. Zamižim. Vprašam, katera pesem naj predstavi ljubega Hafisa za to revijo. Tale se mi odpre: Tvoja mati in moja mati. Dolga je. Pri kitici, da je več ljubezni in igrivosti v tvojih očeh največje pričevanje o Njem, je velik klicaj. Res je, res! Saj zato pa se rada igram in smejim in mi pravijo Ljubezničarka, ker vem, da je to največje pričevanje o Ljubljenem, kot Hafis imenuje Presežno, Absolutno, Največjo Skrivnost.

Dr. Manca Košir, promotorka branja, avtorica knjižnih uspešnic, kolumnistka, prostovoljka hospica, glasnica Krilc, ambasadorka šolskih ekovrtov, ambasadorka radostnega staranja ...

Dr. Michael Aziz: Dieta Popolnih 10

prebiram spet in spet, saj me navdušuje s strokovnostjo in z rezultati. Pridružujem se mnenju drugih strokovnjakov, da prinaša pomembno prelomnico v nutricizmu. Je najbolj logičen in smiseln način prehranjevanja, ki sem ga spoznala, ter edini, ki ga priporočam. Opisuje znanstveno dieto, ki podpira zdravo in vitalno dolgoživost. Je sistem, ki je na pravih mestih odprt za individualizacijo, na ključnih pa matematično strikten za aktivacijo tistega, od česar je odvisno vse. Ko so hormoni v ravnotežju, je vsak kamenček v mozaiku.

Savina A. Ritter, mednarodna mojstrica joge obraza, avtorica knjižne uspešnice in Face Force Yoge, nutricistka

Dr. Wayne Dyer: Verjemite in videli boste

Bralcem knjigo priporočam, ker verjamem, da bo tudi njim spremenila življenje, saj nazorno na primerih (v katerih se lahko najde vsak bralec) pokaže, kako spremeniti svoje življenje na bolje. Avtor nam skorajda s prstom pokaže, kakšne napake delamo, ter nam svetuje, kaj moramo popraviti, da bomo lahko končno srečni.

Maja Debelak, inspiracijska in intuitivna svetovalka, avtorica uspešnic o osebnostnem razvoju, oblikovalka nakita

Gary Shteyngart: Superžalostna resnična ljubezenska zgodba

Zgodba o 39-letnem Lennyju, ki se skozi življenje prebija z obveznim tehnološkim pripomočkom, ki je kot nekakšen super mobilni telefon, ki med drugim vseskozi kaže lastnikovo premoženjsko stanje in seksibilnost. Dogajanje je postavljeno v prihodnost, ki nas morda doleti, ko knjige niso več dragocene, ko ZDA niso več sila in ko se nosi prosojne kavbojke. Duhovita in hkrati strašljiva zgodba.

Živa Rogelj, ena od najbolj prepoznavnih novinark s področja kulture in umetnosti, voditeljica, povezovalka dogodkov

Vladislav Bajac: Kniga o bambusu

Iz te 'žive' knjige je vame vstopil nevidni tihi duh zena in me začel učiti o Prisotnosti, ki je bistvo vseh učenj; o resnični lepoti, ki biva v Preprostosti, o služenju Ljubezni, o Tišini srca ... in o Sreči, ki "se vedno doseže z najmanj pričakovanimi sredstvi: z roko na porodničinem trebuhu, s skladno izdolbeno zajemalko, ki tone v skledo juhe, z besedo, ki je tvoja, izgovori pa jo drugi, s pogledom v nebo, iz katerega zvezdni utrinek pomoli neobstoječi krak ...

Vesna Fister, urednica spletne strani www.sensa.si

Michael Brown: Proces prisotnosti

Prvih 100 strani prebereš v hipu, z užitkom, vendar se potem začne resno delo, ki traja 11 tednov – če torej začnete na začetku julija, boste končali na sredini septembra. Je zahtevno branje, a nagrada, ki jo dobite, saj boste zacelili številne rane, je sorazmerna vloženemu trudu. Če želite med poletnimi počitnicami narediti nekaj pomembnega zase, je to prava knjiga za vas. To poletje se bo spet vrnila k meni, čeprav je minilo šele nekaj let, odkar sem jo že 'predelala'.

Tatjana Divjak, life coach, Sensina kolumnistka

Svet prepletajočih se besed

Tjaša Koprivec: Slavček in granatno jabolko (Sanje)

Perzijski veter bo pripihljal do vas s poetičnostjo in tankočutnostjo Tjaše Koprivec, in močno dišeče ter veličastno, kot je okroglo granatno jabolko ter slike Polone Lovšin. V pripovedki, ki se bere kot pesem, slavček hrepeni po tem, da bi bil čudovito granatno jabolko, rdeči sadež pa si želi peti kot drobna ptičica.

Mircea Cărtărescu: Zakaj ljubimo ženske (Beletrina)

Knjiga o ženskah, ki so avtorju križale življenje, skozi pretkane kratke zgodbe pove, kako ženske zaznamujemo življenje moškega. To je tudi knjiga o Bukarešti iz preteklosti, sanjah, fantazijah.

Julian Barnes: Smisel konca (MKZ)

Tony Webster se na stara leta spominja mladosti, časov velikih seksualnih in intelektualnih želja, prijatelja, prvega dekleta ... Grenko pa je spoznanje, da so vse, kar nam ostane od preteklosti, le varajoči spomini, zaradi katerih marsikdo sebe naslika lepšega.

Erik Fosnes Hansen: Psalm na koncu poti (Modrijan)

Zgodbe (izmišljenih) glasbenikov, ki so trčili vsak v svojo ledeno goro, še preden so stopili na Titanik. Njihove zgodbe nas nosijo skozi družinske tragedije, nesrečne ljubezni, nemirno hrepenenje. Skozi njihove oči stopite v neskončnost oceana in človeške duše.

Rose Tremain: Trenutek odločitve (Učila)

Ostareli londonski prodajalec starin želi na francoskem podeželju kupiti hišo, a sestra prodajalca je prepričana, da ta pripada njej ... Vpogled v psiho posameznika, ki razkriva povezave med preteklostjo in sedanjostjo ter razgalja vzvode za nenavadna dejanja.

Zuzzana Govednik Kraskova: Le-bdenje (Koščak)

Zgodbe, ki jih piše življenje, če se upamo zazreti vanje, tudi do najglobljih temin, a prav zato so v očeh vseh, saj jih govorijo naše oči, delajo naši gibi, govorijo naše besede ...

Stacy Schiff: Kleopatra (MKZ)

Nova resnica o Kleopatri prihaja izpod peresa Pulitzerjeve nagrajenke, ki nam razkriva, da Kleopatra ni bila le očarljiva zapeljivka, temveč tudi podjetna ženska, ki je znala spretno izkoristiti svoje darove za sklepanje političnih odločitev in vojaških zvez.

Stendhal: Medenka (Beletrina)

Zgodba o kmečkem dekletu, ki si je z bistrostjo, lepoto in odločnostjo utrlo pot v visoke pariške kroge in tam zanetilo pravi požar, je ob izidu (47 let po pisateljevi smrti) povzročila pravo senzacijo med ljubitelji romaneskne proze.

Jenny Colgan: Dobimo se v slaščičarni (Učila)

Slasten roman (preizkusite recepte) govori o Issy, ki ostane brez službe, a se odloči vzeti usodo v svoje roke – oborožena z dedkovimi recepti odpre slaščičarno. Tudi tu se zaplete ...

Jonathan Franzen: Svoboda (Beletrina)

Zgodba družine Berglund je ogledalo sodobne družbe - na sprehodu od najstniškega poželenja do kompromisov srednjih let se vprašamo o ljubezni in zakonu, v katerem ima svoboda posameznika ključno vlogo.

Brian Selznick: Dežela čudes (MKZ)

Roman, ki ga gledate, in slike, ki jih berete. Ter obratno. Prepletanje zgodb dečka (ki hrepeni po očetu) in deklice (ki sanjari o skrivnostni igralki), ki se na koncu povežeta.

Bolaño Roberto: Divji detektivi (Beletrina)

Boemska pesnika se podata za sledjo pesnice, izginule v letih takoj po mehiški revoluciji. Iskanje izginule pesnice je metafora za iskanje lastnega življenjskega smisla, divja detektiva pa vsi mi.

Razmišljanja

Theodore Zeldin: Intimna zgodovina človeštva (Koda)

Bi radi razumeli zgodovino in sedanjost ter pokukali v prihodnost? Ste že razmišljali, kako smo izumili nove vrste ljubezni, postali imuni na osamljenost, v kuhanju napredovali bolj kot v seksu?

T. Grandin, C. Johnson: Živali nas človečijo (Modrijan)

Živali so čuteča bitja, zato moramo spodbujati njihova pozitivna čustva in preprečevati negativna. Z zgodbami in uvidi nam avtorica razloži, kako zadovoljiti potrebe živali okrog nas.

Katarina Majerhold: Živeti (Koda)

Eseji, ki krožijo okrog velikih vprašanj o resnici, svobodi, lepoti, homoseksualnosti in čustvih v duhu časa. Na vprašanje srečnega in dobrega življenja avtorica odgovarja z aktualnimi, konkretnimi in modroslovnimi odgovori.

Maja Storch: Hrepenenje močne ženske po močnem moškem (Polica Dubova)

Avtorica skozi analizo pravljice in življenjskih primerov ter jungovske psihologije popelje v temne gozdove našega nezavednega in razkrije skrivnost romantične dileme močne ženske ter pokaže luč na koncu dolgega tunela problemov z moškimi.

Wang Huiqin: Kaligrafija kot umetnost (Scripta)

Knjiga o kitajski kaligrafiji Huiqin Wang prihaja kot skrivnostno in dragoceno sporočilo z daljnega Vzhoda. Potopite se vanj in razkrila vam bo več, kot ste pričakovali.

Duhovna rast

Maja Debelak: Iz uma v srce (Divinum Cor)

Če bi radi uresničili svoje sanje in se spet začeli poslušati, če ne veste, kako iz teorije v prakso ali se nenehno sprašujete, kako najti svoje poslanstvo in kako določene stvari spremeniti, poiščite odgovore v knjigi, ki vam bo odprla srce in vas pognala v akcijo.

Jon Ramussen: Izsanjati svoj svet resničnega (Bird Publisher)

Vsi ljudje na planetu že vplivamo na svetovne sanje, namerno ali ne, ta knjiga pa nas vodi v bolj zavestno ter namerno vizijo, preko katere bomo skupaj močneje, svobodneje, bolj radostno izsanjali svoj svet v resničnega.

D. Cooper, K. Crosswell: Svetlobne krogle (Cangura.com)

Kaj so svetlobne krogle na fotografijah, kakšen je njihov namen in kako so vam lahko v pomoč? V knjigi dobite odgovore na strokovna vprašanja, praktične nasvete, če meditirate na svetlobne krogle v knjigi, pa vas bodo njihove energije razsvetljevale, povezovale s samorogi, angeli, nadangeli, vilinskimi bitji.

A. S. Rao: Življenjska zgodba Širdi Sai Babe (Bird Publisher)

Opisi Babovih božanskih iger, njegove veličine in naukov. Če se boste lotili branja s predanostjo in z namenom razreševanja težav, boste cilj dosegli skladno s stopnjo svoje predanosti.

Thomas Cleary: Samurajski kodeks (Cangura)

Odkrijte skrivnost največjih zmagovalcev ter se naučite drugače razmišljati o odnosih, ki določajo vaše zasebno, poklicno in družbeno življenje.

C. D. Larson: Darilo zdravega razmišljanja & bodi hvaležen (Bird Publisher)

Knjiga prikaže številna stanja našega razuma ter napotke, kaj in kako storiti, da bi se otresli razumskih stanj in postali svobodni, ustvarjalni in uravnoteženi, ter nas preusmeri na osrednjo resnico življenja: da predstavljata radost in sreča največje dobro človeka.

Gary Zukav: Duhovno partnerstvo (NeZaVedno)

Potopite se v novo dinamiko odnosov, ki nam omogoča doseči polni potencial. Duhovna partnerstva niso namenjena zgolj poročenim parom, temveč vsem, ki se odločijo vstopiti v enakovreden odnos z namenom duhovnega razvoja.

D. M. Ruiz: Mojstrstvo ljubezni (Primus)

Ko se izmojstrimo v zavestnosti, preobrazbi in ljubezni, se uskladimo z Duhom Življenja, postanemo mojstri ljubezni. Tedaj nismo več telo, um ali duša; tedaj smo samo še ljubezen.

Echart Tolle: Živeti v sedanjem trenutku (Ganeš)

Vstopite v prostor v sebi, ki je dvignjen nad nemir in napetosti življenja, kajti le v tem trenutku lahko vstopimo v razsvetljeno stanje zavesti, v življenjsko stanje jasnosti, prodornosti.

Louise L. Hay, Misli srca (Primus)

Meditacije, duhovne vaje in odlomki z Louisinih predavanj, kjer se avtorica osredotoča na vidike naših vsakodnevnih izkušenj in nas podpira na področjih, ki nam povzročajo težave. Ne bodimo žrtve, temveč poiščimo svojo moč.

Goran Tasić: Razvoj človeške avre in čaker (Bird Publisher)

Postopen opis pojavov v avri, njen razvoj in naloge, ki jih pridobiva z razvojem, tako za začetnike kot poznavalce.

Zdravje

EFT – tehnika doseganja čustvene svobode za telebane (Pasadena)

Dajte čustvom prosto pot, povrnite si ravnotežje in negativne misli spremenite v pozitivna dejanja. S tako preprosto energijsko tehniko, da se je lahko naučite iz priročnika, lahko učinkovito ublažite najrazličnejše telesne in čustvene težave.

Dr. Volker Schmiedel: Izgorelost (Mettis)

Če ste dopust komajda dočakali, saj ste že mesece izžeti in razdražljivi, poiščite vzroke ter se lotite ozdravljenja. Strategije, ki jih opisuje avtor, so zasnovane glede na vašo stopnjo izgorelosti, z njimi pa si boste lahko povrnili energijo in življenjsko moč.

Dr. David Servan-Schreiber: zdravimo depresijo, tesnobo in stres brez zdravil in psihoanalize (Ganeš)

Odkrijte veliki potencial notranjega zdravljenja; opis sedmih naravnih metod zdravljenja depresije, tesnobe in stresa, ki temeljijo na lastnih zdravilnih mehanizmih telesa.

Greg Anderson: 22 zakon zdravja in vitalnosti (Ganeš)

Avtorjevo življenje temelji na 22 zakonih že od leta 1984, ko so mu zdravniki odkrili pljučnega raka in mu povedali, da mu je preostal še en mesec življenja. Tradicionalna medicina mu ni mogla pomagati, 22 zakonov pa ga je vrnilo v življenje.

Louise L. Hay: Telo je tvoje (Primus)

Če drobna knjižica še ni našla poti do vas, si jo brž priskrbite – odprla vam bo drugačen pogled na vaše telo in bolezni, ki se vas rade primejo, jih osvetlila in predlagala, kako jih odpraviti.

Dr. S. E. Brown, L. Trivieri: Alkalizirajte se v praksi (Filargo Publishing)

Poučite se o kislinsko-bazičnem učinku svojih najljubših jedi ter premislite o tem, kaj bi v prehrani spremenili, ter sestavite novi jedilnik – tako doma kot v restavraciji. Ni težko!

Na krožniku

Okusi Sredozemlja (Cankarjeva založba)

Popotovanje za dobrojedce po Franciji, Italiji, Maroku in Španiji bo že z listanjem podaljšalo počitniško razpoloženje, recepti in namigi pa bodo iz vas ustvarili prave kuharske mojstre.

Miriam Drew, Sonja Tomažič: 101 zelenjavni jedilnik (Modrijan)

Slastni vegetarijanski jedilniki za takrat, ko nas priganja čas; nekoliko bogatejši jedilniki ter posebni pogrinjki za svečane priložnosti.

E. Fischer, I. Kührer: Jejmo zdravo: vitki po 40 (In Obs Medicus)

Po štiridesetem je vse nekoliko drugače – a izkoristite znanja strokovnjakov, ki so pripravili slastne recepte, s katerimi boste spet spodbudili presnovo in hormone, shujšali in ohranili vitko postavo.

Karin Greiner in dr. Angelika Weber: Zelišča – temeljno delo z več kot 200 priljubljenih zelišč (In Obs)

Sprehodite se od tradicionalnega do trendovskega, se poučite o zeliščih, jih spoznajte v naravi ter posadite svoja zelišča in se na koncu potopite v vse skrivnosti tega prefinjenega sveta vonjev, okusov in posebnosti.

Izlet

Andrej Stritar: Gore Slovenije (Kibuba)

Dragoceni praktični napotki vam bodo odgovorili na številna vprašanja, še preden se vam bodo pred turo sploh porodila, glavni del knjige pa je opis 50 izletov različnih težavnosti, primernih za vse z zmerno telesno pripravljenostjo in željo po odkrivanju novih razgledov in izzivov.

Urban Golob, Franci Novak: Poti za vse dni (MKZ)

Ne veste, kam na izlet? Avtorja vas bosta vodila po najrazličnejših poteh po Sloveniji, ki sta jih opremila s fotografijami, zemljevidi z vrisano potjo in informacijami o pohodu ter o dodatni turistični ponudbi ob poti.

Karel in Marjeta Natek: Svet v presežkih (MKZ)

Razburljivo potovanje k čudesom našega planeta si privoščite z monografijo o svetovnih rekordih, ki so delo naravnih sil ali človeških rok.  Več kot 100 presežnikov je predstavljenih z izbranimi fotografijami in besedili, v katerih so prikazane njihove poglavitne značilnosti in posebnosti.

Petra Arula, foto: Alex Štokelj