Raziskava: Psi zaznajo, ko ste pod stresom

22. 1. 2024
Deli
Raziskava: Psi zaznajo, ko ste pod stresom (foto: shutterstock)
shutterstock

Psi lahko zaznajo človeški stres, glede na študijo. 

Veliko ljudi ima pse prav zato, da jim pomagajo pri lajšanju stresa. Nič se ne more primerjati z občutkom vrnitve domov k ljubečemu kosmatemu prijatelju po napornem delovnem dnevu. Kot čustvena bitja lahko psi razumejo subtilne spremembe v človekovem počutju. So izjemno prilagojeni ljudem, saj jim je udomačitev omogočila, da se z ljudmi povežejo na globlji ravni.

Glede na novo študijo, ki so jo opravili na Queen's University Belfast lahko s svojim nosom zaznajo človeške stresne hormone.

Študija, ki je bila objavljena v reviji PLOS ONE, je odkrila, da psi uporabljajo svoj voh za razlikovanje med sproščenim in stresnim človekom. Študija je vključevala štiri pse iz Belfasta - skupaj s 36 ljudmi.

Raziskovalci so zbrali vzorce znoja in izdihanega zraka prostovoljcev pred in po reševanju matematične naloge, ki jih je spravila v stres. 

Nato so usposobili pse, da so lahko razlikovali med "stresnim" vzorcem in "osnovnim" vzorcem. Nato so vzorce predstavili psom, od katerih so nekateri prišli od ljudi, ki so pravkar končali naloge pri matematiki. Drugi vzorci so prišli od istih udeležencev, preden so poskusili enačbe. Neverjetno, psi so natančno identificirali stresni vzorec v 675 od 720 poskusov ali približno z 94%.

Clara Wilson, doktorica znanosti na šoli za psihologijo, je pojasnila: "Ugotovitve kažejo, da ljudje proizvajamo različne vonjave z znojem in dihom, ko smo pod stresom, in psi lahko to ločijo od našega vonja, ko smo sproščeni."

Ekipa je povedala, da lahko psi zaznavajo fiziološke spremembe v našem znoju in dihanju, ki jih sprožijo stresni hormoni. Ena glavnih kemikalij, ki jih lahko psi zavohajo, so hlapne organske spojine (VOC). Te spojine dnevno oddajamo z dihanjem, znojem, kožo, urinom in blatom. Visoka raven VOC lahko kaže na povečan stres in tesnobo, psi pa te spremembe pogosto zaznajo. 

Ker lahko psi prepoznajo vonj, povezan s človeškim stresom, to dokazuje pomen naših odnosov s psi. Raziskovalci menijo, da bi ugotovitve lahko pripeljale do prihodnjega usposabljanja na podlagi vonjav za PTSP ali psihiatrične službene pse.

Tisti, ki imate pse doma, pa tako verjetno sami opazite, kako vaš kuža točno ve, kdaj potrebujete njegovo podporo. 

Vir: powerofpositivity.com

Preberite si še: