Psihologija ženske: Katera boginja si?

22. 10. 2020
Deli
Psihologija ženske: Katera boginja si? (foto: profimedia)
profimedia

V ženski psihi delujejo različne nezavedne vsebine, dobro primerljive z liki boginj iz grške mitologije, je prepričana Jean Shinoda Bolen, jungovska analitičarka in profesorica klinične psihologije, avtorica knjige Goddesses in Everywomen.

Morda boste prepoznale v svojem nezavednem lovski nagon Artemide, ustvarjalnost Afrodite ali Herino maščevalnost, ki vre v vas kot močna sila in vas podžiga.

Preberite kratke trditve na začetku predstavitve posameznih boginj in izberite tisto, ki drži za vas.

Če ste izbrale tri ali štiri ustrezne izjave pri določenem arhetipu, igra ta za vašo osebnost pomembno vlogo. Če vam ustrezata največ dve trditvi, sijete v uravnoteženosti. Če niste obkrožile nobene trditve, preudarite, kako bi lahko v sebi zbudile tudi ta božanski delež.

Hera

Boginja zakona, ženska, ki sklepa zveze, žena

 • Le redko sem v svojem življenju brez trdnih prijateljstev.
 • Zaničujem ženske, ki ljubimkajo s prepovedanimi moškimi.
 • S pripadnicami istega spola nimam prav močnih vezi.
 • Sem spoštovanja vredna ženska, zato sem hitro užaljena.
 • Na trenutke se počutim šibko in nemočno.


Hera je boginja zakona. V njeni duši je močna želja po vezanju in povezanosti. Negativna stran boginje se izraža v neizprosni maščevalnosti, s katero preganja in uničuje svoje tekmice.

Kaj ste prinesle s sabo?
Vaša najljubša igrica v času otroštva bi bila lahko ‘mama, oče, otrok’. Tudi odrasla ženska Hera je povsem usmerjena k odnosom. Poklicu, prijateljstvu, konjičkom ne daje prednosti. Herin delež v vas skrbi za to, da verjamete v možnosti ljubezni in bližine, ki ste jih sposobne tudi uresničiti (kar vam številne ženske zavidajo).

Notranje gonilo: Stikalo Herinega arhetipa predstavlja maščevalnost. Ta se sproži, kadar imate premalo kompenzacijskih možnosti pri udejanjanju svoje osnovne življenjske težnje, ki je ljubezen do moškega. Kadar v odnosu škriplje, se počutite, kot bi vas razjedali črvi.

Kaj vas osrečuje? Konstruktivno, torej skladno z vašo željo po trdni zvezi, bi se morale učiti premagovati svoje frustracije, ne da bi pri tem aktivirale obsojajočo stran boginje. Odločilno je, da negujete življenjsko raznolikost ter vlagate več ljubezni in energije v druga področja. Stvari, ki vam dajejo občutek moči in neodvisnosti in vas vodijo k ljubeči vladarici vašega notranjega Olimpa.

Artemida

Boginja lova in meseca, tekmica in sestra

 • Praviloma zelo dobro vem, kaj hočem.
 • Tudi v odnosu želim ostati neodvisna.
 • Pogosto in rada se zavzemam za druge ljudi.
 • Odpor in nasprotovanje občutim kot izziv.
 • Zelo rada sem v sproščujoči naravi.


Artemida je boginja lova in meseca, ki ljubi nočna pohajkovanja po gozdu. Simbolični izrazi njenega arhetipa so svoboda, neodvisnost in k cilju usmerjena volja.

Kaj nosite v sebi? Kot deklica Artemida ste se verjetno prej odpovedali igranju s punčko kot plezanju po drevesih, jahanju ali raziskovanju okolice. Ženska Artemida nosi v sebi izoblikovan čut za pravičnost in tekmovalni duh.

Notranje gonilo: Artemidine ženske se skoraj izključno ukvarjajo s poklicem, neomajne so pri zasledovanju lastnih ciljev. Odnosi niso v njihovem prvem planu. Kadar se zaljubijo, je to navadno v kolega ali tekmeca – moškega, ki naj bi bil njena duša dvojčica. Moške, ki pretirano kažejo, da jo potrebujejo, bo divja Artemida prezrla in zavrgla.

Kaj vas osrečuje? Če se močno istovetite z Artemidinim arhetipom, je vaša pomembna naloga v duhovnem razvoju, da si poleg lastne ranljivosti priznate tudi potrebo po ljubezni in varnosti. Vsekakor je to zadeva pravih trenutkov. Prej bi morale uporabiti svoj lovski instinkt pri ustvarjanju kariere, se dejavno zavzemati za človekove pravice ali celo ‘zrevolucionirati’ moderno umetnost. Za to nosite v sebi orožje in vzdržljivost.

Demetra

Boginja žitnih polj, hraniteljica in mati

 • Neizmerno rada kuham za prijatelje.
 • Osrečuje me (misel na) materinstvo.
 • Včasih se počutim izkoriščano.
 • Moški pogosto pristopajo k meni kot majhni dečki.
 • Name se lahko vedno zanesejo.


Demetra predstavlja hraniteljico in mati, ker je boginja žitnih polj – ljudem prinaša bogat pridelek. Pooseblja potrebo po dobrih delih za ljubljene in skrb za družino.

Kaj nosite v sebi?
V rosnih letih ste bili najbrž mamina punčka ali ste z vso predanostjo skrbeli za mlajše sestre ali brate. Demetrine ženske že kot deklice sanjajo o poroki in materinstvu in imajo večinoma že zgodaj resnega prijatelja. Ženske, ki v sebi prepoznajo prevladujoč Demetrin delež, delujejo predvsem v socialnih poklicih.

Notranje gonilo: Ste prijateljica, ki je sposobna tolažiti tudi sredi noči. Privlačijo vas družinski moški, naklonjeni materinskim ženskam. Pomanjkanje odgovornosti ženske s prevladujočim Demetrinim elementom slabo prenašajo. Če so prikrajšane za otroke, se boginja mati v njih praviloma nagne k depresiji.

Kaj vas osrečuje? Kot ženska Demetra se morate naučiti prevrednotiti skušnjavo po lastni nenadomestljivosti in materinski skrbi za vsakogar, ki pride mimo. Raje se vsakokrat vprašajte, ali to resnično hočete in ali v tem trenutku sploh premorete potrebno energijo. Pri sebi razvijajte občutek za svoje potrebe. Same sebi bodite dobra mati.

Atena

Boginja modrosti in ženske umetnosti, načrtovalka in očkova punčka

 • Bolje se razumem z moškimi kot ženskami.
 • Vedno se trudim ohraniti trezno glavo.
 • Zlata sredina je moja pot.
 • Moj problem sta zavist in ljubosumnost.
 • Potrebujem partnerja, ki me podpira.


Atena je boginja modrosti, znana po svoji izpiljeni vojni strategiji in praktičnem reševanju težav. Če se močno identificirate s tem arhetipom, ste ženska, ki bolj kot srcu pusti delovati razumu.

Kaj nosite v sebi? Kot deklica ste vedno tičali za očetovimi petami. Nič čudnega, saj je Atena v bistvu arhetip očkove punčke, ki jo vse življenje instiktivno privlačijo moški z avtoriteto, odgovornostjo in močjo. Bolj kot na moškega je ženska Atena pogosto besna na pripadnico istega spola, ki se pritožuje.

Notranje gonilo: Svojega življenja ne prilagajate potrebam drugih, temveč raje plezate visoko po drevesu kariere, v poklicu, v katerem lahko izrazite svoj smisel za pragmatičnost in potrebo po uspešnosti – domnevno s pomočjo moškega mentorja. Vešče ste žongliranja s strategijami, z diplomacijo in močjo, ne da bi pri tem izgubile nadzor.

Kaj vas osrečuje? Izboljšajte svoje obnašanje v odnosu do žensk in s tem do samih sebe. Okrepite prijateljstva in poudarite svojo ženskost. Pogosteje izključite razum. Plešite. Sprostite zavore in si dovolite biti tudi vi kdaj del majhne ali velike drame.

Afrodita

Alkimistična boginja

 • Sem občutljiv človek.
 • Pogosto in silovito se zaljubim.
 • Rada sem v središču pozornosti.
 • Moja glava in trebuh večinoma nista enakega mnenja.
 • Pogosto ‘padem ven’, ne da bi vedela, zakaj.

 

Afrodita je boginja ljubezni, lepote in ustvarjalnosti. Njen arhetip predstavlja močno poudarjen seksualni nagon in ustvarjalno energijo.

Kaj ste prinesle s sabo? So vam že v otroštvu napovedovali, da boste lomilka moških src? Jasno, saj je močna sile Afrodite opazna že zelo zgodaj. Če arhetip v vas deluje tudi v obdobju odraslosti, privlačite moške kot magnet, tudi če niste ravno zapeljivo oblečene. V sebi imate pač tisto Nekaj.

Notranje gonilo: Kot ženska Afrodita povsod potrebujete oder. Tudi v službi. Zato so tipični poklici tega arhetipa igralka, pevka ali plesalka. Navajene ste ves čas stati v središču. Če je Afroditin arhetip premočan, se lahko zgodi, da zaradi zaljubljenosti brezglavo padete v objem naslednjemu, in pri tem na dolgi rok razvijete pretirano nagnjenost do moških, kar ni ravno najbolje.

Kaj vas osrečuje? Pomembno je, da najdete zdravo ravnovesje. Natančno izberite, kdaj, kje in komu se boste prepustile in zavarujte svoje življenje z motom ‘s hladno glavo in z vročim srcem’. V pomoč vam bodo prijatelji, ki vas imajo radi zaradi vas samih.

Persefona

Deklica in boginja podzemlja, sprejemajoča ženska in mamina hči

 • Moški mislijo, da lahko odločajo o meni.
 • Pogosto sem z mislimi nekje drugje.
 • Ženske največkrat v meni ne vidijo tekmice.
 • Od časa do časa si pustim sprostiti hrbet.
 • Raje sem tiho, kot da bi povzdignila glas.


Persefona je hkrati deklica boginja in gospodarica podzemlja. Kot arhetip v vas simbolizira lolito, ki se ji ne mudi odrasti, in se rada vrača v svoj svet fantazije.

Kaj ste prinesle s sabo? Ste bili mamina punčka? Zna vaša mati še vedno najbolje preceniti, kaj je dobro za njeno princesko? – Tipična Persefona. Pri odrasli ženski njen element izžareva in kliče v smislu ‘(po)skrbi zame’. Kot njena narava je osvežujoč tudi njen zunanji videz. Za ženske s prevladujočim Persefoninim elementom je namreč značilno, da so na pogled veliko mlajše kot v resnici.

Notranje gonilo: Okostenele strukture niso po vaši meri. Prednost dajete ustvarjalnemu delu. Kadar stvar teče narobe, počakate, da vas reši usoda, kolegi ali vitez s srebrnim oklepom. To držo (nezavedno) uporabljate tudi v odnosih, pri čemer je dobro to, da v moških avtomatično zbudite zaščitniški instinkt.

Kaj vas osrečuje? Večina žensk Persefon ima vsaj eno prijateljico, ki stoji veliko bolj na trdnih tleh kot sama. Izberite jo za predlogo in se učite njenih spretnosti. Vendar ohranite svoj mladostni žar, ki vam odlično pristaja.

V. F.