Psihologinja opozarja: "Če vas kriminalke sprostijo, imate težavo."

20. 4. 2024
Deli
Psihologinja opozarja: "Če vas kriminalke sprostijo, imate težavo." (foto: shutterstock)
shutterstock

Psihologinja opozarja, da je gledanje zločinov za sprostitev veliki alarm. Če gledate kriminalne filme zato, da bi vam pomagali zaspati, imate težavo glede tega, kako obravnavate travmatične dogodke v svojem življenju. 

Kriminalne oddaje in filmi so v zadnjih letih postali zelo priljubljeni. In čeprav je ta žanr lahko zanimiv, psihologinja trdi, da če gledate grobe vsebine zato, da se sprostite in vam pomagajo zaspati, potem imate težavo glede načina, kako predelujete travmo.

Ameriška psihologinja in profesorica psihologije na univerzi Pepperdine, Thema Bryant, je pojasnila, da obravnavanje kriminalnih oddaj kot načina za sprostitev pred spanjem lahko pomeni, da vam je travma, prikazana v seriji, "poznana" - in je lahko celo znak, da potrebujete terapevtsko svetovanje.

V pogovoru z Mel Robbins v oddaji The Mel Robbins Podcast je dejala: "Če je vaša ideja sprostitve preden greste spat, ogled treh epizod serije Zakona in reda, potem vas spodbujam, da razmislite o tem, zakaj je travma za vas sproščujoča? Zakaj je gledanje povzročanja škode, kriminala, kršitev, napadov, umorov tisto, kar vas lahko pomiri pred spanjem?"

Voditeljica podkasta Mel je nato vprašala dr. Bryant, kaj ji ljudje povedo o svoji povezavi s kriminalom, ko gredo k njej na terapijo. Psihologinja je pojasnila, da se mnogim zdi vse to "normalno in znano".

Dodala je: "Tisti, ki so odraščali v okolju visokega stresa, zamenjujejo mir za dolgočasje. Potrebujejo nelagodje, ker jim je drugačno počutje tuje." 

Na Instagramu pa so ljudje na to tematiko zapisali: "Travma zame ni sproščujoča - gre za pravičnost, ki jo liki ali resnični ljudje pogosto dobijo, česar jaz nikoli v življenju nisem."

Medtem ko je nekdo drugi dejal: "Gledanje kriminalk odvrača pozornost od moje lastne bolečine, ki jo čutim v svojem življenju. Ni mi všeč, ampak tako preusmerjam svojo jezo."

In tretji je dodal: "Zame je to reševanje zločina/uganke, reševanje problema."

Številni komentatorji pa so se strinjali z dr. Bryant, saj so rekli, da so izgubili zanimanje za kriminalne oddaje, odkar so začeli hoditi na terapije in se zdraviti od svojih travm.

Nekdo je objavil: "Prekleto. To je res. Včasih sem gledal toliko kaosa na televiziji, a potem ko sem zadnji dve leti trdo delal na sebi, tega preprosto ne morem več gledati."

Vir: mirror.co.uk

Vabljeni, da odkrijete Jurklošter, ki sta ga v posebnem Sensa intervjuju raziskovala pater Karel Gržan in Ana Vehovar: 

POGLEJTE SI TUDI PODKAST:

Novo na Metroplay: Smrt, žalovanje in posmrtno življenje | Katarina Nagode