Rastline po meri moških

Rastline in rože so navadno bolj ko ne rezervirane za ženske, toda tudi moški imajo lahko izbran okus, nekateri imajo lahko celo svojo najljubšo rožo ali rastlino. Pri teh gre običajno za močne in krepke rastline, take, ki niso zahtevne za vzdrževanje in so pogosto tudi uporabne.

7. 1. 2011

S tega vidika so verjetno najboljša možnost trajnice, saj jih ni treba saditi vsako leto znova, običajno jih je mogoče iz leta v leto precej preprosto vzdrževati. Brez rastlin, ki so lahko ne nazadnje enako všeč moškim in ženskam, je dom kar nekako bolj prazen, rastline prispevajo svojo prikupno bujnost in zapolnijo prostor, ob tem pa poskrbijo tudi za svež zrak v zaprtih prostorih doma, v pisarni ipd.

Med rastlinami, ki so najpogosteje po meri moških, so drevo denarja, bršljan, drevo bonsaj, kaktus, bambus, raznovrstna zelišča idr.

Drevo denarja

Kljub njegovemu imenu žal ne gre za drevo, na katerem raste denar. Robustno deblo in mesnati listi rastline mu omogočajo precejšnjo prilagodljivost in odpornost, poleg tega pa po nekaterih prepričanjih v dom ali pisarno vnaša nekakšno pozitivno energijo, tudi v povezavi z bogastvom in denarjem.

Rastlina zmore dolgo časa zadrževati vodo v sebi, zaradi česar je izvrstna odločitev za vse, ki se zelo redko spomnijo zalivati rastline. Zaliva se ga le približno enkrat na mesec, dobro pa uspeva tako v senci kot na soncu. To drevo je za pisarne in dom primerno tudi zato, ker zelo dobro uspeva kot posodovka.

Bonsaj

Še eno drevo, ki lepo uspeva kot posodovka in prijetno dopolnjuje prostor, je mali velikan bonsaj. Še raje kot v notranjih prostorih uspeva zunaj, v notranjost pa se ga prinese le ob izjemnih priložnostih. Dandanes pa se ga pogosto uporablja tudi za popestritev notranjih prostorov, pri tem pa gre lahko za raznovrstne rastline, ki se jih vzgaja podobno kot mala drevesa bonsaj.

Pri tem drevesu je nujno upoštevati njegovo potrebo po rednem obrezovanju, saj le tako lahko ohrani svojo obliko. Pogostost obrezovanja tega drevesca je odvisna od vrste, tudi letnega časa in posebnosti posameznega drevesa.

Bršljan

Podobne lastnosti, ki jih radi občudujemo pri moških, so značilne tudi za bršljan: zvest, zaščitniški in zanesljiv. Verjetno je bolj znan kot rastlina, ki uspeva na prostem, običajno lahko prekriva tla ali pa se vzpenja, pri čemer se prijetno zlije s trato ali vrtom. Zahteva zelo malo pozornosti in ni zahteven za vzdrževanje, uspeva pa dobro tako na svetlih kot senčnih površinah. Ljubitelji bršljana pa ga imajo radi tudi v notranjih prostorih, in sicer kot lončnico.

Bambus sreče

Čeprav ime napeljuje na bambusove rastline in se je tako ime tudi precej udomačilo, gre pravzaprav za rastlino iz rodu dracen. Podobno kot za drevo sreče tudi zanj velja, da v dom prinaša posebno energijo bogastva, sreče in zadovoljstva.

Zelo dobro uspeva kot posodovka, običajno pa se ga lahko kupi tudi v posodi, v kateri so rastline namočene v peni. Če ga želite trajneje vzdrževati doma, ga le presadite v posodo z zemljo, le da to storite spomladi, ko bo rastlina imela dovolj svetlobe in toplote za uspešen začetek v novi rastni podlagi.

Kaktus

Kaktusov je ogromno vrst, nekateri cvetijo, nekateri ne, razlikujejo se tudi po velikosti, debelini in trdnosti bodic, seveda so tudi zelo različnih velikosti. Lahko so tudi zelo lepo darilo, so pa izjemno priljubljene posodovke in najpogosteje tudi zelo preproste za vzdrževanje, saj so odporni proti suši in vročini.

Zelišča

Posebno moški, ki radi kuhajo, znajo ceniti tudi prav posebno dišeče in aromatične rastline – zelišča. Zelišča so lahko zelo prijetna dopolnitev notranjih prostorov, ob tem pa so seveda tudi zelo uporabna.

Zagotovo posod s peteršiljem, rožmarinom, origanom, česnom, drobnjakom, timijanom, janežem ipd. ne boste postavili na sredo pisalne mize v pisarni, toda zlahka najdejo mesto v domu vsakega moškega. Zelišča so preprosta za vzdrževanje, najraje pa uspevajo na dovolj svetli površini, nekatere tudi na soncu, in v kakovostni zemlji.

Posode z zelišči se lahko postavi na balkon, verando, pred vhod ali pa preprosto na okensko polico v stanovanju. Najlepše pri tem pa je, da imate sveža zelišča vedno pri roki, lahko pa jih tudi posušite in shranite za poznejšo uporabo.