Razlog, da v Sloveniji vidimo severni sij, ni samo pozitiven

5. 11. 2023
Deli
Razlog, da v Sloveniji vidimo severni sij, ni samo pozitiven (foto: Facebook/SLOvely)
Facebook/SLOvely

Danes lahko vidimo čaroben pojav tudi nad Slovenijo, vendar velja opozoriti, da severni sij prihaja skupaj z nekaterimi neprijetnostmi. 

Astronomi so v petek, 3. novembra, zaznali velik sončev izbruh in delci so poleteli proti Zemlji, tudi proti Sloveniji. Zaradi petkove sončne nevihte iz nekaterih delov Slovenije nocoj številni poročajo o tem čudovitem rdečkasto-rozastem pojavu, poznanem kot aurora borealis

foto: Facebook/SLOvely

Severni sij nastane, ko delci ob sončevih izbruhih poletijo proti Zemlji s hitrostjo do 72 milijonov kilometrov na uro. Kot čaroben barvit pojav jih lahko vidimo v trenutku, ko trčijo v zemljo.

Sončne nevihte lahko, če so dovolj močne, poškodujejo električne sisteme, vključno z električnimi omrežji in elektrarnami, radijskimi in satelitskimi komunikacijami ter navigacijskimi sistemi.

Sončeve nevihte pa ne povzročijo le težav s signalom in lepih prizorov aurore, ampak imajo tudi močen vpliv na človeško počutje in psiho. 

Zakaj pravimo, da severni sij ni zgolj pozitiven pojav? 

Ker imajo sončni izbruh lahko močen vpliv na počutje človeka. Dejstvo je, da če ima sončna nevihta moč uničiti satelite in električne sisteme, zagotovo vpliva tudi na vsakega posameznika. 

Sončne nevihte lahko močno vplivajo na psihično in fizično počutje. Nekateri izmed pogostih simptomov so izčrpanost, povečana živčnost, anksioznost, tesnoba, nenadni izpadi jeze, agresije, slabost, potreba po bruhanju. Mnogi poročajo o veliki utrujenosti, "zamegljenih možganih" oz. veliki zmedenosti, težavah z osredotočanjem... Pri ljudeh, ki imajo psihološke težave, se lahko te sedaj poslabšajo. 

Zaradi vsega naštetega je takrat najbolj pomembno, da smo kar se da potrpežljivi in umrijeni. Stik z naravo lahko pomaga ter dovolj počitka. Bodite obkroženi z ljudmi, ki vam nudijo občutek varnosti. Če potrebujete, pa ne odlajšate s tem, da pokličete pomoč. 

Preberite si še:

Tedenski horoskop od 6. do 12. novembra

Karel Gržan: Kdo Slovenci sploh smo? Raziskovanje Jurkloštra in megalitov

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk