Za 8. marec: 32 razlogov, zakaj je lepo biti ženska

''Ženstvenost ni to, da smo brezhibno urejene, čeprav s tem ni nič narobe, ampak je notranje stanje. To je sproščeno počutje o sebi, zdrava gotovost, samosprejemanje, igrivost, brezskrbnost, sočutje, milina in strast.''

Za 8. marec: 32 razlogov, zakaj je lepo biti ženska (foto: pexels) pexels
7. 3. 2021

''Ženska se polni skozi ljubezen, moški se polni skozi žensko. Ona lahko ljubi globoko, strastno, polno in se hkrati zaveda, da bo prej ali slej bolelo. Če se takrat, ko boli, vseeno ne zapre in ostane ranljiva, se skoznjo pretaka življenjska sila, zlata energija stvarstva. Takrat sije. Ta sij jo preobrazi v lepo, posebno, sproščeno žensko, polno zdravega humorja. Tako postane magnet za moškega.'' Varja Kališnik, Bela v ljubezni

Če bi kaj podobnega prebrala pred nekaj meseci, bi najbrž zavijala z očmi, se držala za glavo in posmehljivo zaprla knjigo. Podobno kot sem zaprla srce vsakič, ko sem začutila hrepenenje po ljubezni. V ljubezen, ki je vezana na dvojino, nisem več želela verjeti.

Po številnih razočaranjih sem se odločila, da mi ni usojena. Po logiki ''ni vsak za vse'' sem vztrajno sledila ideji, da ljubezen ni zame. Ko sem počasi odgrnila zaveso in razkrila svojo dramo, kjer je bila lakota moja zaveznica, so okovi popustili. Nisem več občudovala zagovornice ednine, ki sebe (in druge) prepričuje, da ljubezni, podobno kot hrane, ne potrebuje. Podoba osebe, ki se nenehno kaznuje in redko nagrajuje, mi je bila vse manj všeč. Še manj mi je bila všeč punčka, ki hrepeni po pozornosti in se utaplja v odnosih, ki praznijo. Potrebovala sem precej časa, da sem odrasla in si priznala, da biti punčka (in samooklicana princesa) predstavlja stanje, ki je po tridesetem letu nesprejemljivo, patetično in srhljivo.

Dolgo časa sem se bala ženstvenosti, ker sem jo povezovala s šibkostjo, ranljivostjo, odvisnostjo in s pretiranim čustvovanjem. Da bi se obvarovala pred čustvenimi poškodbami, sem delovala po moškem principu: skrivala solze, nudila zaščito drugim, potlačila čustva in se oklepala razuma. Atributi moške energije, kot so moč, doseganje, uspeh, delo, rezultati, ekonomija so bili moj varni oklep. Z njimi sem zaščitila sebe in odbijala moške, da me ne bi ranili. Nisem si priznala, da hrepenim po varnosti, pozornosti in ljubezni. Neupravičeno sem žensko energijo povezovala z nemočjo.

Potrebovala sem izkušnje in čas, da bi spoznala o čem govori Varja Kališnik, ko govori o ženstvenosti: ''Ženstvenost ni to, da smo brezhibno urejene, čeprav s tem ni nič narobe, ampak je notranje stanje. To je sproščeno počutje o sebi, zdrava gotovost, samosprejemanje, igrivost, brezskrbnost, sočutje, milina in strast.''

Jadrati v globinah ženske energije je neprecenljivo. Lepo je biti ženska!

Zaradi številnih razlogov:

 1. Ženska je hvaležna. Zna ceniti tisto, kar ima. In ne hrepeni nepotrpežljivo po tistem, česar nima.
 2. Ni žrtev svojih hormonov, temveč se zaveda, da so hormonski procesi priložnost, da je v stiku s svojim telesom.
 3. S PMS-om ne ogroža civilnih žrtev. PMS je namreč zanjo Podarjeno Magično Sredstvo. Je opomnik, da ima telo, ki je sposobno ustvarjati čudeže.Ženska se zna nagrajevati. Punčka se zna le kaznovati.
 4. Hrepeni po pristni, globoki, izpolnjujoči, nežni ljubezni. In se tega ne boji priznati.
 5. Je urejena. In ni nenehno obremenjena s svojim videzom.
 6. V drugih ženskah vidi sestre, prijateljice, zaveznice. Z njimi ne tekmuje, temveč sodeluje.
 7. Sprejema, ljubi in se ceni. Ne zato, ker uporablja kozmetične izdelke, temveč zato, ker se zaveda svoje esence – svetlobe, mehkobe, nežnosti, sočutja, miline.
 8. Ženska si pozornosti ne izbori s svojim videzom, temveč s svojo energijo. S tem, kar je. Ker je prehodila dolgo pot iz sebe vase.
 9. Ne izsiljuje. Temveč obvladuje svoje potrebe, želje in nagone.
 10. Ženska, četudi ni matematičarka, se zaveda, da je 1+1=2. In to je njena formula ljubezni. Punčka se zateka v logiko, da dve polovici tvorita celoto. Ženska ne išče druge polovice. Ker je celota.
 11. Zna postaviti svoje meje. In dovoli drugemu, da ji na lep način postavi svoje.
 12. Sprejme tisto, česar ne more spremeniti.
 13. Ceni svojo svobodo. In spoštuje svobodo drugega.
 14. Zaveda se svoje vrednosti. In se ima rada. Ker ve, da je nehvaležno pričakovati od nekoga, da te ima rad, če se sama nimaš.
 15. Ne pričakuje, da jo moški obravnava kot princeso. Ker je kraljica svojega kraljestva, ki ga je ustvarila s trdim delom na sebi.
 16. Ne verjame v pravljice. In ne čaka na srečen konec. Ženska verjame v zgodbe in prepozna v sebi nadarjeno pisateljico, ki skupaj s so-avtorjem, imenovanim Življenje, piše nova poglavja.
 17. Ne jemlje. Temveč daje. Brez obresti. Brez pričakovanj. In brez očitkov.
 18. Zna odpuščati. Kadar ne zna, zbere pogum, da to prizna.
 19. Smeji se z očmi. In joče iz globočin svoje duše.
 20. Ženska se ne razdaja in napaja v površinskih odnosih, temveč neguje pristne, globoke, iskrene odnose.
 21. Ljubi življenje. In ne čaka, da bo življenje ljubilo njo.
 22. Je prijazna. Tudi, ko drugi niso prijazni z njo.
 23. Zna izražati jezo. Ne na drugih. Ne na sebi. Temveč jo kanalizira skozi besedo, ki ne rani. Skozi gib, ki osvobaja.
 24. Zna se sprostiti in umiriti. Zna očistiti negativno energijo in se napolniti s pozitivno.
 25. Prepozna trenutke, ki jih je mogoče dojeti le v tišini.
 26. Zna se dotakniti človeka brez besed. In zdraviti s pogledom, dotikom, nasmehom in s solzami ganjenosti.
 27. Ženska o ljubezni ne govori. Temveč jo živi.
 28. Ko ji pojenjajo moči in se ji zdi, da se lahko prelevi v punčko, si tega ne dovoli. Regresija zanjo ni sprejemljiva.
 29. Ženska se takrat, ko boli, ne zapre in ostane ranljiva. V tem prepozna svojo moč. In sijaj.
 30. Ženska sije. Z lepo, posebno, sproščeno žensko energijo. Ne zato, da bi bila magnet za moškega. Temveč zato, da bi prebudila žensko v sebi. Da bi prepoznala boginjo v sebi.
 31. Kadar ženska sije svojo energijo pristno, iskreno in brez pričakovanj, ji bo sreča naklonjena. Ljubezen jo bo objela tiho, nežno, močno in strastno.
 32. Ne zato, ker po ljubezni hrepeni in ker si jo neizmerno želi. Temveč zato, ker ljubezen v njej živi. In iz nje žari.

Danaja Lorenčič