Ne pozabi; ko postaneš »bolj duhovna oseba«, si še vedno samo človek

Resnično duhovnost spoznamo šele takrat, ko namesto knjig, gurujev in duhovnih spisov ŽIVLJENJE postane naš največji učitelj.

Ne pozabi; ko postaneš »bolj duhovna oseba«, si še vedno samo človek (foto: profimedia) profimedia
7. 7. 2022

Duhovnost ni nekaj, kar nalepiš nase kot nalepko. Ko postaneš »bolj duhovna oseba«, si še vedno samo človek. »Duhovni jaz« je najbolj kočljiva manifestacija ega od vseh.

Prava duhovnost je tista, ki uničuje »jaz«, ki si ga skozi življenje ustvaril, ne pa dodaja k njemu. Dekonstruira tvojo lažno podobo, razbije vse neresničnosti, vso identiteto, ki jo je ustvaril um.

Pusti te golega, ponižnega in izbriše »ciljno črto«, za katero si prej mislil, da jo moraš doseči. 

Resnične duhovnosti se ne da naučiti – treba jo je izkusiti, živeti. Živeti s polno zavezanostjo trenutku življenja in ga izkusiti do popolnosti. Tako življenje postane učenje samo, brez truda in napora. Takrat si spet kot dojenček, ki na novo vpija svet okoli sebe.

Takrat se razblinijo vse iluzije. Obstaja samo še življenje, ki se odvija trenutek za trenutkom. Surovo, realno, človeško, utripajoče, bogato, intimno, celovito, presenetiljivo ...

Vsak dan se na novo zbudiš, na novo rodiš. Duhovnost je v sedanjem trenutku – tam se rojevajo največja spoznanja in dogajajo največje spremembe.

Povzeto po: Jeff Foester