Močna zgodba: "Nismo sodniki in to nikoli ne bomo!"

Ko obsojamo druge, korakamo stran od svojega bistva.

Močna zgodba: "Nismo sodniki in to nikoli ne bomo!" (foto: profimedia) profimedia
20. 1. 2023

Nekoč je v oddaljeni vasi, v kateri je tradicija še vedno igrala ključno vlogo, živel modrec, h kateremu so sovaščani radi in pogosto hodili po nasvete, saj jih je s svojimi preudarnimi besedami vedno usmeril na pravo pot. 

Nekega dne je se je v vasi vnel hud prepir in vaščani so se razdelili na dva pola ter se med seboj prepirali, katera vpletena stran ima bolj prav.

Ker se nikakor niso mogli zediniti in se je spor le še bolj razplamtel, so po pomoč odšli k modrecu. Prosili so ga, naj jim konkretno pove, kdo ima prav.

Presenečeni so bili, ko modrec sploh ni želel do konca poslušati obeh plati zgodbe, saj se jim je zdelo, da bo le na podlagi vseh podrobnosti, ki mu jih bodo podali, lahko razsodil, kdo ima prav in kdo ne.

Modrec je govoreče ustavil z dvigom obeh rok in jim velel, naj prenehajo pojasnjevati svoje videnje položaja in naj samo prisluhnejo njegovim vprašanjem.

Rekel je: "Povejte mi, moji ljubi sovaščani, ali dež izbira, katero rastlino bo napojil? Ali je radodaren z razkošnim drevesom, s plevelom pa ne?"

Vaščani so bili najprej brez besed, nato pa se je nekdo le opogumil in odgovoril: "Seveda ne, dež pada na vse enako."

"Kaj pa sonce, dragi moji? A sonce izbira, na koga bo svetilo? Ali obsveti samo prostrana polja z žitom, da le-to dobro obrodi, ne obsveti pa na primer smetišča, ki ga imamo onstran hriba? Ali pa morda obsveti samo vrt najbolj marljivega v vasi, lenuha pa prikrajša?"

Vaščani so zopet sprva nekoliko molčali, nato pa je nekdo le odvrnil: "Ne, sonce na vse sveti enako."

"Tako je, sonce na vse sveti enako, ker ni njegova naloga ne namen, da presoja. Sonce samo je in sveti, ker je to njegovo bistvo, njegova bit.

Zdaj vsak pri sebi pustite ob strani vse razsodbe, ne glede na to, kako ste se opredelili, in raje razmislite, kaj je vaša bit. Zakaj ste tu, kaj lahko daste?

Nato se posvetite samo temu in obljubim vam, da se bo vaš spor še pred večerom polegel. V tem, kar trenutno počnete, ni nobene moči in nobene rasti. V tem, ko se ponovno uskladite s tistim, po kar ste prišli v to življenje, pa je vsa moč, ki jo zaman iščete v trenutnem sporu, hkrati pa tudi vsa pomirjenost in modrost, ki ste ju prišli iskati k meni."

Tolikokrat v življenju si prizadevamo imeti prav. Koliko osebnih bitk je na ta način izgubljenih. Koliko je na ta račun tlakovanih poti k trpljenju.

Ni bistvo, da se naenkrat z vsem strinjamo in se vsemu priklanjamo. A je pomembno, da se učimo gledati širše. Predvsem pa je pomembno, da ozavestimo, da preprosto nismo sodniki in to nikoli ne bo naša vloga.

Nismo prehodili kilometrov v čevljih nekoga drugega. Nimamo širšega in absolutnega pogleda na vse položaje v svoji bližnji okolici in svetu. Ali torej poznamo celo resnico? Ali je torej na mestu, da sodimo in presojamo skozi svoj ozki zorni kot?

Prirejeno po: dr. Nina Divina - Zdravilna pisma