Sanela Banović o izkušnji begunstva: "Begunci potrebujejo notranji mir in ljudi, ki jih hranijo in spodbujajo"

Sanela Banović, zdravnica in predavateljica na področju psihologije in psihoterapije, je iz njej ljubega Sarajeva v Slovenijo prišla 10. septembra 2010 - kot begunka.

1. 4. 2022

Besede seveda ne morejo ponoviti občutkov, a vendar nam povejte, kako ste se počutili v tem obdobju?

"Seveda me je to intenzivno obdobje mojega odhoda iz Sarajeva zelo zaznamovalo, tako da sem želela vedno bolj jasno razumeti, kaj se je pravzaprav dogajalo z mano. Začela sem raziskovati možgane, predvsem emocije in občutke, ker sem želela bolje razumeti ravno vsa ta obdobja, skozi katera sem šla v življenju. In se zavedala, da pri tem nisem osamljena. Vsaka oseba ima svoja emocionalno obarvana obdobja; razlika je le v predznaku emocij in intenziteti oziroma kvaliteti. Kot deklica sem bila brezbrižna, vesela, zasanjana; ko sem se soočila z vojno, begunstvom, potem z ležanjem v bolnišnici, sem se močno soočila z negotovostjo, minljivostjo, s strahom pred prihodnostjo, z anksioznostjo … A vse to mi je po drugi strani pomagalo, da sem začela v možganih zavestno oblikovati del sebe, ki gleda, išče, potencira pozitivno. Kot študentka sem bila vesela, ambiciozna, polna ciljev. Kot odrasla ženska sem se pustila dodatno oblikovati kot glina, poglede in prioritete pa mi je v življenju dokončno spremenilo materinstvo."

Kaj najbolj potrebuje oseba, ki s prtljago, ki zadošča za nekaj hipov življenja, pride na drug konec sveta in tam ostane?

Notranji mir in ljudi, ki jo hranijo in spodbujajo.

Vojna je zdaj tako rekoč pri sosedih, bratih in sestrah v Ukrajini. Kako se z njo spreminja tudi vaš, naš svet?

Čisto iskreno … ko sem slišala, da se je čisto blizu nas začela vojna, mi je bilo dva dni zelo zelo težko. Še vedno sem v šoku. Prepričana sem, da se bo spremenil vaš in moj svet. Je pa še zgodaj, da bi napovedovali, v kakšno smer in kako.

Kakšni časi čakajo vse te ljudi, ki so se zdaj znašli v okupaciji, migracijah, strahu?

Bojim se, da časi negotovosti, strahu, stalne skrbi in anksioznosti.

Česa je vas naučila vojna?

Predvsem tega, da smo vsi minljivi. In da se lahko vse spremeni v sekundi.

Celoten intervju lahko preberete v tiskani Sensi april/maj 2022; v prodaji od 1. aprila