V zeleni energiji ni nič zelenega, razen umazanega denarja...

2. 10. 2023
Deli
V zeleni energiji ni nič zelenega, razen umazanega denarja... (foto: Sensa)
Sensa

Sanja Lončar je objavila zapis, ki je kritičen do zelene energije, še posebej do sončnih elektrarn. Preberite si, kakšni so argumenti. 

"Vse več in več okrožij dobi več sončnih elektrarn... O tem je res treba razmisliti. Sem govorila z inženirji in pravijo, da to drži. Sončne elektrarne močno segrevajo ozračje poleti in ga hladijo pozimi. Zato prilepljam zanimivo objavo. Stavim, da tega še niste slišali?" Piše Sanja Lončar. 

Od prebivalca Stephenvilla, Georgea Franklina:

Moral bi začeti s tem, da vam povem, kakšne reference imam za pisanje tega.

Sem upokojeni letalski inženir. Dobesedno raketni znanstvenik, če želite. Delal sem na MX (Peacekeeper) Space Shuttle, Hubble, Brilliant Pebbles, PACOSS, Space Station, MMU, B2, na pol milijarde dolarjev vrednem zasebnem 747 s kristalnimi tuši, zlatimi umivalniki in s svilenimi preprogami od Brunejskega sultana...

Zasnoval sem namestitev satelita princa Jeffryja. Naredil sem vsa oblikovalska dela za strukturo pogonskega modula Mark 1V, ki trenutno leti na vsaj treh vesoljskih plovilih.

Nekaterih bolj razburljivih projektov, na katerih sem delal, se ne da deliti. Sem tudi FAA certificiran pilot jadralnega letala, sem Microsoft certificiran in certificiran ComTIA A+...

Moje mnenje je, da so sončni paneli v najboljšem primeru približno 20% učinkoviti. Pretvorijo 0% UV svetlobe, ki jih zadene. Nič od vidnega spektra in le nekaj IR spektra. Hkrati, ko absorbirajo svetlobo, vpijajo toploto sonca. Ta absorbirana toplota seva nazaj v ozračje. Moralo bi biti očitno, kaj se zgodi potem.

Ko je zrak segret, se dvigne. Tudi majhne razlike v običajnih kopenskih površinah so sposobne ustvariti močne vremenske sile, kot so nevihte in tornadi. Ti vremenski pojavi so sproženi in okrepljeni s kopnimi značilnostmi, ko jih piha proti vetru. Vse preveč očitno mi je, kaj se bo zgodilo s toploto, ki jo proizvaja cela sončna elektrarna. Sončne elektrarne bodo postale nevihta in tornado inkubatorji ter magneti.

Sončni paneli so temni in ohlajajo ozračje, ko ni sonca. Temu se reče sevanje črnega telesa. Sateliti, ki letijo v vesolju, uporabljajo ta pojav za hlajenje notranjih komponent. Če tega ne bi naredili, bi se cvrli.

Torej, sončne elektrarne poleti ne proizvedejo samo več toplote kot prvotno zemljišče, na katerem so bile nameščene, temveč tudi pozimi proizvedejo več ohladitve, s čimer poslabšajo vremenske ekstreme.

Torej, zaključujem s tem. V zeleni energiji ni nič zelenega, razen umazanega denarja, ki teče v pokvarjene žepe. Zelena energija ne obstaja. Silijo nas, da rešimo planet z rešitvami, ki so hujše od težav.

Vir: 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel