Je vaše trenutno življenje kaos? Bi radi NOVO, pa se oklepate STAREGA? Preizkusite to Oshovo meditacijo

»Odkar sem začel meditirati, se je v meni močno okrepila zmeda. Kaj se dogaja?«

Je vaše trenutno življenje kaos? Bi radi NOVO, pa se oklepate STAREGA? Preizkusite to Oshovo meditacijo (foto: shutterstock) shutterstock
7. 12. 2022

To je dober znak. Nekaj se dogaja – le takrat človek postane zbegan, zmeden, drugače ne. Če zgolj živite naprej tako kot vedno, imate neko jasnost oz. prepričanost. Sledite starim navadam, istim vzorcem, in se ne premikate tekoče.

OSHO-va metoda za spoprijemanje s kaosom in zmedo

Ko vzpostavite stik s osebo, ki je prebujena in če se stik resnično zgodi, se boste počutili zmedene in zbegane, ker se bo začelo dogajati nekaj novega, staro pa bo še vedno prisotno. Obotavljali se boste in omahovali, ali naj nadaljujete po starem ali skočite v novo. Vse bo postalo en sam kaos – to je dober znak.

Na vas je ali boste šli do točke, ko se boste morali odločiti za prihodnost in postaviti na kocko celotno pretekelost ali pa se povsem zapreti pred prihodnostjo in ostati v udobju in predvidljivosti preteklosti.

Zato ste zbegani. Naj se vam ne mudi z razreševanjem zadev. Dovolite tej zmedenosti, da seže do samih korenin vašega bitja, da vas razdvoji, jasno raztrga na dva dela. Na začetku se vam bo zdelo, kot da postajate shizofreni, razcepljeni, vendar je ta razkol potreben. Ko se boste odločili izstopiti iz preteklosti, bo zmeda izginila in nastopila bo jasnost.

Preprosto počakajte in opazujte. Naj bo zmeda. Ne poslušajte razreševati zadev, ne poskušajte priti stvarem do dna, ker kar koli boste zdaj naredili, ne bo pomagalo. Preprosto opazujte  to je pomembno razhajanje poti. Pot, ki ste djo prehodili do zdaj, ne bo več vaša pot v prihodnje. Prišli ste do razpotja. Pomembna odločitev, trenutek odločitve zna ustvariti veliko nemira. Preprosto opazujte. Zdaj ni treba storiti ničesar. 

Preizkusite naslednjo meditacijo, ki jo lahko izvajate vsak večer pred spanjem: 

Prvi korak

Sedite na posteljo - sedite sproščeno - in zaprite oči. Začutite, kako se telo sprošča. Če se telo začne nagibati naprej, mu dovolite: morda se bo nagnilo naprej. Morda bo zavzelo položaj zarodka v maternici. Če začutite, se zvijte v ta položaj: postanite majhno dete v maternici. 

Drugi korak

Prisluhnite svojemu dihanju, to je vse. Samo poslušajte ga - dih vstopa, dih izstopa; vdihujte, izdihujte. Ne pravim, da to ubesedite - samo občutite, kako vstopa; in ko izdihujete, občutite, kako izstopa. Samo občutite dihanje, in v tem čutenju se bosta začeli porajati neverjetna tišina in jasnost. 

To počnite le deset do dvajset minut - najmanj deset in največ dvajset - nato pojdite spat. 

Metodo izvajajte petnajst dni. 

Glede zmede pa si zapomnite: preprosto dopustite, da se zadeve dogajajo, kot da jih ne počnete vi. Petnajst dni bodite povsem imuni nanje. To je potrebno, da bo sadež dozorel in odpadel sam od sebe. Nikar se ne trudite ničesar popraviti ali rešiti. Ne zmenite se za zmedo.

Iz knjige OSHO: Vrnitev k sebi (založba Primus)

Preberite tudi: