Si ne želite pretiravati s kupovanjem igrač, obenem pa bi radi, da je otrok slišan? Preizkusite to strategijo

Otroci pogosto vidijo privlačne igrače, ki si jih želijo. Kako jim postaviti mejo in ne pretiravati z nakupovanjem, obenem pa v otroku vzbuditi občutek, da je slišan in upoštevan?

Si ne želite pretiravati s kupovanjem igrač, obenem pa bi radi, da je otrok slišan? Preizkusite to strategijo (foto: shutterstock) shutterstock
24. 5. 2023

Preizkusite enostavno strategijo, s katero bo otrok imel občutek, da ga slišite in upoštevate, kljub temu, da mu ne kupite vsega, kar si želi. S tem bo otrok tudi kasneje v življenju ravnal bolj premišljeno v poplavi vseh stvari, ki so nam na voljo.

Na svojem telefonu ustvarite mapo fotografij z naslovom "Igrače". Ko si otrok zaželi določene igrače, jo fotografirajte in shranite v mapo.

"To bi imel/-a."

"V redu. Danes nismo prišli nakupovati igrač, a lahko fotografiramo in damo v mapo."

Otrok je slišan, obenem pa vi ohranjate mejo in ne pretiravate z nakupi. Spodbudite ga k premišljenim nakupom in ga odvračate od potrošniške naravnanosti. Kasneje se lahko z njim pogovorite tudi o tem, kaj točno mu je na igrači všeč ter kaj mu morda ni.

Ko pa nastopi rojstni dan ali v splošnem priložnost, ko je čas za nakup nove igrače, imate že pripravljen nabor stvari, za katere veste, da si jih otrok želi.

Kaj pa, če si otrok želi (pre)drago igračo?

S tem, ko uporabljate stavke, kot so: "to je drago, tega si ne moremo privoščiti", kultivirate "miselnost reveža" in jo predajate tudi na svoje otroke.

Lahko mu rečete denimo: "To stane več denarja, kot smo ga trenutno namenili za nakupe. A z dobrim načrtom in delom proti temu nam kasneje lahko uspe."

Otrok na ta način ne bo dobil občutka, da je v pomanjkanju, a bo hkrati razumel, da je ta igrača v tem trenutku prevelik finančni zalogaj.

S tem, ko otroku pokažete, da ga slišite in da upoštevate njegove želje, mu pokažete tudi, da je njegovo mnenje pomembno ter da je sam cenjen in spoštovan.

Prirejeno po: Barbara Završnik - Pikarije