Sibirski šamani kami – živ muzej slovanske in staroslovenske kulture

Sibirski šamani sodijo v tisto zakladnico, kjer se je dragoceno duhovno znanje ohranilo vse do danes. In prav oni nam lahko pomagajo lažje razumeti tudi naše lastne korenine.

Sibirski šamani kami – živ muzej slovanske in staroslovenske kulture (foto: profimedia) profimedia
7. 10. 2019

Ob razstavi o sibirskih šamanih v Slovenskem etnografskem muzeju jeetnomuzikologinja in zdravilka, duhovna učiteljica in pisateljica dr. Mira Omerzel-Mirit skupaj s svojim ansamblom Vedun, v sredo, 29. maja 2019, pripravila poseben dogodek: predavanje in krajši koncert z naslovom Duhovnost in zvočnost sibirskih šamanov kamov v Hakasiji in Tuvi.

Prisluhnili smo zanimivemu predavanju, ki ni bilo le predavanje. Ansambel Vedun je poskrbel tudi za zvočno demonstracijo sibirskih zvokov in zaigral na originalna sibirska šamanska glasbila.

Že v noči pred dogodkom, med predavanjem in po njem smo nekateri udeleženci čutili različne senzacije na telesu, v mislih in čustvih. Ni šlo namreč zgolj za predavanje o sibirskih šamanih in enostavno muziciranje, pač pa je bil dogodek svojevrsten šamanski obred in poklon starodavni slovanski modrosti. Kjer predava Mirit in muzicirajo glasbeniki ansambla Vedun, pa se vedno dogajajo tudi posebna urejanja in zdravljenja. Odvisno od odprtosti in sprejemljivosti poslušalcev. V dvorani, v kateri ni bilo dovolj prostora za vse obiskovalce, saj je bilo za dogodek izjemno veliko zanimanje, se je čutila tudi velika duhovna sprejemljivost ljudi, ki so bili željni modrosti naših prednikov.

Leta 2008 je Mirit skupaj s sodelavci in sinom Tinetom, prav tako glasbenikom in novodobnim zdravilcem-šamanom, obiskala sibirske šamane v Hakasiji in Tuvi. Sibirski šamani so skozi tisočletja ohranili starodavne običaje in obredja, načine povezovanja duha in materije ter zdravljenja, čeprav so ves čas doživljali tudi številna nasilna preganjanja.

Zanimivo je, da je Mirit v »središču Azije« leta 2008 obredovala skupaj s šamani prav zato, da se starodavna modrost ne bi nikoli pozabila oz. da se ponovno obudi. Sedaj, 11 let po tem, nas je presenetil Slovenski etnografski muzej z razstavo o sibirskih šamanih, ki si jo še vedno lahko ogledate, Mirit pa je sredi Ljubljane predavala o njihovi filozofiji življenja in slovanski šamanski logiki. Očitno se želje o obujanju uresničujejo. Napočil je čas.

Kot pravi Mirit, je sibirska kultura v veliki meri tudi živ muzej evropske slovanske in hkrati naše staroslovenske preteklosti; svojstven spomenik stoletja in celo tisočletja (vse od prazgodovine dalje) dedovanih obredovanj, odzivanj, trans-zvočnih ustvarjanj, urejanj, invokacij, zdravljenj ter dragocenih duhovnih spoznanj naših prednikov…

V predavanju je Mirit opisala skupinsko šamansko obredovanje in svojo izkušnjo kamlanja ali energijskega zdravilnega obredovanja s hakasijskimi in tuvanskimi šamani ter z obrednimi bobni. Mirit in glasbeniki ansambla Vedun sicer v Ljubljani že deset let izvajajo kozmične zvočno-energijske kirurgije s šamanskimi bobni izdelanimi v Hakasiji. Te edinstvene kirurgije so namenjene (samo)zdravljenju in urejanju ter duhovni rasti. Vedno so dobro obiskane.  

Tine Terlep pa nam je v živo predstavil zanimivo grleno petje, ki se ga je naučil v Sibiriji. Tovrstno petje predstavlja vsepovezanost, je zrcalo narave in prava slovanska posebnost. Prisluhnili smo torej slovanskemu in sibirskemu grlenenemu (alikvotnemu) petju homej, ritmom šamanskih bobnov, sibirskemu čartanu in igilu, drumlicam ter damboram. To so glasbila, ki pomagajo ljudem dvigovati se po osi zavesti skozi dimenzije resničnosti, je povedala Mirit. Vsi glasbeniki – Mirit, Mojka, Tine in Igor so muzicirali v šamanskem poltransu s spontanimi zvoki in grlenim petjem.

Beseda Vedun, ki označuje staroslovansko božanstvo, ki je zdravilo z besedo in zvokom, je v Sibiriji še živa. Označuje pa glasbenika – šamana ali maga – svečenika – zdravilca. In prav to člani ansambla tudi so. Z glasbili in zvoki so nakazali tudi sorodnosti z balkanskimi Slovani in Staroslovenci. Balkanske gusle so različica sibirskih gusli ali igila, naše tambure pa so podobne sibirskim damboram. Drumlice pa poznamo oboji. Dokaj gotovo so bili tudi pri nas poznani podobni šamanski bobni, je pojasnjevala Mirit. Tako so nam tudi ti nenavadni zvoki pričarali nek oddaljeni čas skupne slovanske zgodovine.

V besedah in zvokih smo lahko doumeli, kako se vse čudovito povezuje. Ko pričneš zavestno raziskovati uganke in zakonitosti življenja, ugotoviš, da imajo vsa stara znanja in vse stare, a žal že povečini pozabljene kulture, pravzaprav enaka sporočila in podobne modrosti, le v malce drugačni preobleki in v svojstveni jezikovni simboliki. Mirit je naštela številne sibirsko-slovanske jezikovne podobnosti ter omenila, da so šamani pravi ekologi. Enako kot vsi zdravilci ali duhovni učitelji.

Kot je povedala predavateljica, ki je obiskala že številne kulture po svetu, ni nikjer na svetu začutila takšne domačnosti in bližine slovanskosti kot pri sibirskih šamanih. Hkrati pa se ji je zdelo, kot bi se vrnila v prazgodovinski čas. Sibirski šamani namreč še vedno živijo povezani z Izvorno Inteligenco, s kozmičnimi ustvarjalnimi silami, ki jih sami imenujejo Črno Nebo. In šamani vedno potujejo po znanje in moč v to Črno Nebo.

Mirit nas je tudi opozorila na današnje popačenje besede šaman. V času osiromašene »new age« duhovnosti ljudje zlahka strpajo pod šamanizem tudi uporabo drog. A predavateljica je poudarila, da droge nimajo trajne povezave s šamani. Duhovno široki in tudi razsvetljeni modreci, ki vidijo v duhovne globine človeka in vedo, kaj le-ta potrebuje, so jih uporabljali zgolj in samo v ekstremnih primerih; le tedaj, ko se človek dolgo časa ni znal izkopati iz svojih ponavljajočih se težav. Znali pa so jih nato tudi odstrupiti in tako preprečiti zasvojenost. Že po enem zaužitju droge se namreč človekovo energijsko polje zasluzi. Zatem vsaj pol leta življenjska energija ne more teči nemoteno skozi etrska telesa. Žal danes mnogi pod pretvezo šamanskega zdravljenja in brez kontrole uživajo različne droge, kar povzroči nešteto težav, je povedala Mirit.

Obrazložila je tudi, kaj sploh pomeni beseda šaman. Zlog »ŠA« označuje modrost, »MAN« pa človeka. Šaman je torej modri človek, ki pozna zakonitosti življenja in bivanja. Potuje po vseh razsežnostih zavesti ter resničnosti in zato lahko pomaga tako sebi kot drugim. V preteklosti je bil zelo spoštovan in cenjen predstavnik občestva. Za šamana se ne moreš kar priučiti oz. se sam odločiti, da bi to postal. Šaman se z vsemi ustreznimi kvalitetami rodi, je povedala predavateljica.

Slovanska šamanska logika je v drobcih preživela tudi v staroslovenski ljudski kulturi. Tudi v naši deželi smo imeli nekoč podobno bogato duhovno dediščino in modre ljudi – denimo Vedune, Vidovine in kresnike. Žal pa je nasilno pokristjanjevanje poskrbelo, da se je tovrstno znanje pozabilo. Sibirski šamani pa sodijo v tisto zakladnico, kjer se je dragoceno duhovno znanje ohranilo vse do danes. In prav oni nam lahko pomagajo lažje razumeti tudi naše lastne korenine.

Mirit je s pripovedovanjem poskrbela, da smo pridobili pomemben košček mozaika v razumevanju tega, kdo smo. Več pa bo razloženega v njeni 3. knjigi iz serije Kozmična telepatija, ki je namenjena prav sibirskim šamanom.

Naj se še naprej pogumno obujajo stare modrosti, ki nam bodo pomagale razpreti krila in zaživeti bolje. Naj nam pomagajo pregnati človeške neumnosti tega časa! Dovolj je bilo izgubljenega tavanja. Čas je, da človek spet najde svojo duhovno moč in zavedanje ter popravi, kar se še popraviti da.

Ana Vehovar

Vabljeni na SIBIRSKO - SLOVANSKO ŠAMANSKO KAMLANJE ALI ZVOČNO - ENERGIJSKO UREJANJE 

v petek, 18. oktobra 2019 ob 19. uri v Slovenskem etnografskem muzeju

Po Mirinem predavanju o sibirskem šamanizmu in mini koncertu ansambla Vedun v maju 2019, ki sta pospremila istotematsko razstavo v SEM, sledi še zaključni dogodek ob zaprtju razstave: sibirsko zvočno- energijsko kamlanje ali šamansko urejanje. S tem naj bi počastili prisotnost slovanskih starosvetnih predmetov v našem prostoru.

Vabimo na kratko predavanje, poslušanje in doživljanje starosvetnih slovanskih urejajočih zvokov!

Več tukaj.