Slabi sosedje paradižnika: Teh 7 rastlin nikar ne posadite zraven paradižnika

10. 4. 2024
Deli
Slabi sosedje paradižnika: Teh 7 rastlin nikar ne posadite zraven paradižnika (foto: Profimedia)
Profimedia

Katere rastline niso najboljša izbira zraven paradižnika?

Toplo vreme prinaša čas za vrtnarjenje in sajenje. Pa ste vedeli, da ima vsa zelenjava "dobre" in "slabe" sosede? "Dobri" so tisti, ki pripomorejo k boljšemu pridelku, z izrazom "slabi sosedje" pa označujemo tiste, ki zavirajo rast in uničujejo pridelek.

Tukaj je 7 rastlin, ki so slabi sosedje paradižnika:

1. Zelje in vse kapusnice (cvetača, brokoli, kalčki itd.)

Zelje velja za najslabšega soseda paradižnika, saj za rast potrebuje veliko mineralov. Slednje izčrpa iz zemlje, v katero je posajeno. Paradižnik deluje precej podobno: potrebuje veliko mineralov, v bitki z zeljem pa pogosto ostane poražen.

2. Koruza

Koruza lahko prinese posebne škodljivce, ki jim pravijo "koruzni črvi". Slednji radi napadejo tudi paradižnik, kar negativno vpliva na pridelek.

3. Koromač

Koromač v zemljo sprošča snovi, ki upočasnijo rast skoraj vseh sosednjih rastlin, zato pogosto predstavlja "slabega soseda". Če imate radi koromač, ga raje posadite v lončke.

4. Koper

Koper ali koprc se na začetku dobro ujame s paradižnikom, saj lahko ščiti pred določenimi škodljivci. A na dolgi rok koper pripomore k prekisli zemlji, kar paradižniku ne ustreza.

5. Jajčevec

Čeprav mnogi vrtnarji posadijo ti dve rastlini eno poleg druge, je to velika napaka. Tako jajčevec kot paradižnik sta dovzetna za rjave pege, ki se razvijejo na listih in plodovih in lahko povzročijo uničenje celotnega pridelka. Če je "okužen" jajčevec, se bo to preneslo tudi na paradižnik in obratno.

6. Krompir

Krompir in paradižnik sta dovzetna za enake bolezni, od katerih se mnoge širijo po tleh. Sajenje teh dveh rastlin blizu druga drugi zato vodi do večjega tveganja za razne okužbe in težave.

7. Oreh

Čeprav malo verjetna kombinacija, morate vedeti, da je oreh slab sosed vsake rastline. To drevo namreč v zemljo širi posebne snovi, ki niso najbolj ugodne za druge rastline. Nekateri pravijo, da v bližini oreha ne bo uspeval niti plevel.

Katere rastline so "dobri sosedje" paradižnika?

Tukaj je nekaj rastlin, ki jih je dobro posaditi zraven paradižnika:

  • Bazilika
  • Česen
  • Vodna kreša
  • Šparglji
  • Boraga
  • Korenje
  • Žametnica
  • Zelena solata

Prirejeno po: stil.kurir.rs

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk