Slovenka leta 2018 je Urša Zgojznik!

V klubu Cankarjevega doma se je odvila prireditev izbora Slovenke leta, ki pod okriljem revije Jana poteka že 30. leto. Bralci in bralke revije Jana so med deseterico zares izjemnih žensk, od katerih je vsaka na svojem področju stopila iz povprečja in s svojim delom zaznamovala svoje okolje, za Slovenko leta 2018 tokrat izbrali Uršo Zgojznik.

TOMAŽ DROZG, LIDIJA PETEK MALUS IN URŠA ZGOJZNIK (foto: Adria Media Press) Adria Media Press
5. 12. 2018

Prireditev, na kateri so slavnostno razglasili Slovenko leta 2018 je povezoval igralec Bojan Emeršič, za glasbeno popestritev pa sta poskrbeli Marina Martensson in Lara Kadis.

Vizionarke, ki razmišljajo izven okvirjev

Odgovorna urednica Jane, Lidija Petek Malus, je o tem, kaj nagrada pomeni za revijo, povedala: »'Misli, kar drugi ne razmišljajo. Glej, česar drugi ne gledajo. Poslušaj, kaj drugi ne slišijo. Delaj tisto, kar drugi ne naredijo. In uspel boš,' je dejal Jack Ma Yun, po svetu znan kot ustanovitelj Alibaba Group in najbogatejši kitajski poslovnež, vlagatelj in filantrop. Ko sem prebrala ta citat, sem pomislila na letošnje nominiranke za Slovenko leta – prav vsaka izmed njih s svojim delom, načinom razmišljanja, angažiranostjo in naravnanostjo sporoča, da se da živeti drugače. Vizionarke, ženske, ki razmišljajo izven okvirjev, ženske, ki jim je mar za sočloveka: osveščajo o bolj čistem planetu (Alenka, Matea in Urša), uči o čustveni inteligenci na delovnem mestu (Irena), rešuje življenja (Mojca), uči in spodbuja dijake (Alenka), bori se za pravice bolnikov (Kristina), za enakost in pravičnost izključenih (Neža), motivirata in navdihujeta, da se v življenju da vse (Alenka in Željka). To so vrednote, ki so blizu poslanstvu revije Jana, zato sem ponosna, da sodelujemo in predstavljamo širši slovenski javnosti tako močne in izjemne ženske.«

Nagrajenki je ob prejemu naziva Slovenka leta 2018 čestital tudi Tomaž Drozg, lastnik in direktor založbe Adria Media Ljubljana, ki za izvedbo in organizacijo prireditve skrbi že tretje leto.

Največ glasov za ekološki aktivizem!

Bralci in bralke revije Jana novopečeno Slovenko leta že dobro poznajo, saj so jo izdatno podprli s svojimi glasovi, vsem ostalim pa jo v nadaljevanju na kratko predstavljamo še enkrat.

  • Urša Zgojznik je predsednica društva Ekologi brez meja in dolgoletna aktivistka za čistejše okolje.

»Najboljši odpadek je odpadek, ki ne nastane, kar pa je mogoče doseči zgolj in samo z zmanjševanjem in spremembo potrošnje in posledično proizvodnje. Zato je treba energijo usmerjati v odločitve, kaj in kako bomo proizvajali in kaj in koliko kupovali,« pravi Slovenka leta 2018.

Ne gre za cilj, to je pot, na kateri šteje prav vsak korak in vsaka dobra odločitev – vsaka slamica manj, vsaka plastenka manj, vsaka plastična vrečka manj, vsak izdelek z manj embalaže manj, vsak nakup cenenih oblačil v nakupovalnih središčih manj … odločitev za vnovično uporabo vsega, kar je mogoče ponovno uporabiti, in pa seveda čim višja stopnja ločevanja odpadkov. Tudi ali predvsem zaradi ljudi, kot je Urša, ki znajo javnost na verodostojen, avtentičen, zdravorazumski, in ne radikalen način motivirati k razmisleku, kako pomembno je vsak dan sprejemati dobre odločitve in kako lahko prav vsak med nami pripomore k zmanjšanju kopičenja odpadkov, ki preplavljajo planet, se Slovenija po indeksu EPI uvršča med najbolj čiste države.

Sponzorji izbora Slovenka leta

Projekt Slovenka leta organizira medijska založba Adria Media Ljubljana, letošnji izbor so finančno podprli: Volvo Cars Slovenija, Sanofarm in Blender Group.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri