Slovenske zdravnice na odpravi v Ugandi

V ugandski vasici Bufuka se nad slovenskimi zdravniki nič ne pritožujejo. Prav zadovoljni so, da so se slovenski študentje medicine odločili, da po svojih najboljših močeh pomagajo domačinom in jim zdaj
že nekaj mesecev redno ponujajo zdravniško oskrbo.

21. 3. 2011

Prav te dni se v Ugando odpravlja že druga odprava, tokrat sestavljena iz štirih deklet, medicink, ki delajo v Sekciji za tropsko medicino.

Ampak vse se je začelo že daljnega leta 1977, ko je v trope odšla prva slovenska zdravniška odprava. Od takrat so se v okviru Sekcije za tropsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani in Sekcije za tropsko medicino Zdravniškega društva študenti zdravstvenih ved, zdravniki in medicinske sestre v podobne razmere odpravili že na veliko koncev sveta, od držav Afrike do daljne Mehike, Indije in Papue Nove Gvineje.

“Tokrat se štiri mlade zdravnice odpravljamo v Ugando, natančneje v vas Bufuka, kjer bomo poskušale po svojih najboljših močeh zagotavljati zdravniško oskrbo tamkajšnjim vaščanom in tako nadaljevati delo odprav, ki so se na to pot odpravile že pred nami. Naše delo v Ugandi pa ne bo koristilo le tamkajšnjim prebivalcem, ampak bo, upamo, pomagalo tudi pri nadaljnjem delu Sekcije za tropsko medicino in pri izobraževanju novih generacij 'tropskih' študentov in zdravnikov pri nas, znanje in izkušnje, ki jih bomo prinesle iz Afrike, pa bomo, glede na vse pogostejša potovanja ljudi v daljne dežele in zdravstvene težave, ki ta spremljajo, lahko uporabile tudi pri svojem nadaljnjem delu,” pravi Monika Turk, ena od članic odprave.

Priprave dveh zdravnic in dveh absolventk medicine na odpravo so se začele že pred več leti, in sicer v obliki izobraževanj iz tropske medicine, ki potekajo na Medicinski fakulteti v Ljubljani, ter dodatnih
izobraževanj iz kirurgije, infekcijskih bolezni, porodništva, nevrologije in drugih vej medicine, s katerimi se bodo srečevale na svoji misiji. Izkušnje odprav pred njimi jim bodo pri tem v veliko pomoč.

Malarija, tuberkuloza, okužba z virusom HIV, črevesne okužbe, podhranjenost, zlomi in opekline bodo le nekatere izmed bolezni in poškodb, s katerimi se bodo Slovenke srečevale v Afriki, za bolnike, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo, pa bodo poskrbele za prevoz in plačilo za zdravstveno oskrbo v najbližji bolnišnici v Kampali. Poleg tega se bodo posvečale tudi preventivi s področja nalezljivih bolezni, higiene in ustrezne prehrane, s čimer se lahko prepreči marsikatera nevšečnost ali bolezen.

Učenje v mestu Kabale

V začetku marca 2011 bodo iz Slovenije odpotovale v mesto Kabale, kjer se bodo v tamkajšnji bolnišnici teden ali dva seznanjale z boleznimi, značilnimi za Ugando.

“Nato nas bo pot vodila v vas Bufuka, kjer bomo v ambulanti, hiški iz blata, narejeni v okviru prejšnjih odprav, delale in živele naslednje tri mesece. Bufuka je majhna vasica v jugozahodnem delu Ugande, ima 350 prebivalcev, ki jih je v še ne tako oddaljeni preteklosti močno prizadela epidemija aidsa. Elektrika, kanalizacija in pitna voda so tamkajšnjim prebivalcem neznanka,” pravi Monika.

Kako pomagati?

Humanitarno - medicinska odprava Uganda je prostovoljni projekt, ki se kot tak srečuje s številnimi finančnimi stroški. Zato se obračamo na vas. Za kakovostno izvedbo projekta potrebujemo tako finančna sredstva kot tudi sanitetni material ali ustrezne storitve. Če lahko pomagate, vam bomo udeleženke odprave ter prebivalci Bufuke in okoliških krajev izredno hvaležni.

Finančna sredstva lahko nakažete na:

Medicinska fakulteta – Univerza v Ljubljani

TRR: 01100-6030708380 (Banka Slovenije, Ljubljana)

Sklic: 250515-10

Namen: Uganda marec 2011

ID: SI 44752385

Če bi želeli pomagati na drugačen način, jih lahko pokličete ali pošljete elektronsko sporočilo na uganda2011.3@gmail.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri